TiVo Community Forum banner
41 - 45 of 45 Posts
* SPOILERY DLA S03E10 „Burning Down the House” OD TEJ CHWILI *

Prawdopodobnie najlepiej jest zamieścić ostrzeżenie o spoilerach przed kontynuowaniem mojego poprzedniego posta.

Jeśli chodzi o ich cele związane z trafieniem w sedno, myślę, że ten finał sezonu prawdopodobnie je spełnił. Maximo zrujnował kilka życiorysów i, pomimo żalu, jaki wyraził Donowi Pablo na koniec, postanowił porzucić swoje zasady i czerpać z tego zyski. Nawet jeśli nigdy nie zobaczymy, co się stanie dalej, łatwo wyobrazić sobie, jak mógłby stawiać swoje ambicje ponad swoim ludem i obracać ich przeciwko sobie. Jeśli chodzi o jego związek z Julią, nawet jeśli w następnym sezonie wciąż będą razem, on to wyraźnie zrujnował. Jego szeptane usprawiedliwienie dla niej: „co innego mogłem powiedzieć w obecności tych wszystkich ludzi?” akceptując ofertę pracy Very, było po prostu żałosne. Nawet jeśli nigdy nie zobaczymy ich rozstania, widzieliśmy wiele powodów, dla których do tego dojdzie.

Uważałem, że Jessica Collins miała tu kilka pięknych emocjonalnych momentów, zwłaszcza gdy Diane żegnała Dona Pablo. Kiedy Vera dała jej dwie opcje, miałem nadzieję, że okaże się bardziej bezwzględna, niż się spodziewał i będzie miała kontratak. Nic z tego, ale ucieszyłem się, że za tym, co uważam za prawdziwe podekscytowanie z powodu rozpoczęcia nowego rozdziału w jej biznesie, kryje się rodzący się plan odebrania Very tego, co jej się należy. To także sprytny sposób dla serialu na zatrzymanie Chada w ośrodku i ciągłe robienie czegoś. (Winsberg dzieli się swoimi przemyśleniami na temat tego, jak poważny jest plan Diane w innym wywiadzie tutaj.) I miły akcent, gdy Diane pokazuje Very środkowy palec, zatrudniając z powrotem Beto, który natychmiast ogłasza darmowe drinki z najwyższej półki, i wyjmując homara dla wszystkich, wszystko na rachunek Very.

Zostało to ujawnione szybko i w środku odcinka, ale Memo i Lorena są w ciąży! Zatem czwarty sezon będzie obejmował ślub w trybie przyspieszonym i prawdopodobnie nawet narodziny dla nich. Szczerze mówiąc, nie zgadłbym, że te postacie się ze sobą zadurzyły, więc było to dla mnie prawdziwe zaskoczenie.

Nadal tak naprawdę nie czuję chemii między Diane i Hectorem, ale serial zdecydowanie skłania się ku temu związkowi i wiemy, że są razem w dzisiejszych czasach. Zastanawiałem się, czy ujawnienie przez nich, że sypia z szefową, doprowadzi do tego, że wypadnie z łask personelu, ale tak się nie wydaje, zwłaszcza gdy odchodzi.

Naprawdę nie sądzę, żeby to było wielkie zakończenie w kwestii tego, czy dzisiejsza Julia zgodzi się pomóc Maximo w sprawie hotelu. Chociaż zgadzam się z tym, jak zakończył się sezon, pomyślałem, że ostatnie dziesięć minut tego odcinka było trochę mylące i mogło wymagać edycji. Tak naprawdę nie rozumiałem, dlaczego Maximo i Hugo wstali od stołu i najwyraźniej natychmiast zostali zaczepieni przez Joe, który powiedział, że szukał ich od godziny. W końcu Joe był z nimi przy stole, zanim odszedł, by znaleźć Julię. A potem mieliśmy dość niepotrzebny pościg helikopterem, tylko po to, by dowiedzieć się, że Joe miał złe informacje o lokalizacji Julii, ale nie wiedzieliśmy, dlaczego były złe, dopóki helikopter nie wrócił do hotelu i nie dowiedzieliśmy się, że Julia nigdy nie wyszła. Dlaczego więc Joe myślał, że wyszła? (I dlaczego Maximo tak bardzo polega na tym facecie? Wydaje się, że jest słaby w swojej pracy.) I dopiero potem, w trakcie rozmowy Maximo z Julią, kupił hotel. To wyjaśnia, dlaczego Joe nie mógł ich znaleźć kilka scen wcześniej, mimo że najwyraźniej właśnie wstali od stołu. Maximo był gdzieś w biurze i kupował to miejsce. (Jakby to mogło się tak szybko zdarzyć.)

Uważałem więc, że egzekucja na końcu mogła być lepsza. Z pewnością bardziej zwarta. Ale myślę, że sezon zakończył się w dość intrygującym miejscu. No dalej, Apple, zamów czwarty sezon.

* SPOILERY DLA S04E01 „Wodospady” OD TEGO MIEJSCA *

Dostępne są dwa pierwsze odcinki czwartego sezonu, ale do tej pory obejrzałem tylko pierwszy.

Nic dziwnego, że wygnano Hugo. Aktor byłby zbyt dorosły, by nadal grać tę rolę. Nie jestem zachwycony zastąpieniem go Memito jako nowej publiczności dla historii Máximo. Aktor, którego zaangażowali do roli dorosłego Memo, dobrze go naśladuje, a obecność prawdziwego Memo w scenach z nim zmniejsza ten efekt. Trochę żałuję, że nie obsadzili kogoś innego w roli Memito, ale myślę, że to było zbyt wiele do oczekiwania w ostatnim sezonie.

Mówiąc o ostatnim sezonie. Zawsze mówiłem, że jedną z rzeczy, które cenię w serialu, jest to, że choć w większości jest to słoneczna komedia, ma mroczną linię w postaci tego, co Máximo zrobił między dwoma okresami, które widzimy, aby wszyscy go nienawidzili. Nie wiem, ile sezonów myśleli, że będą musieli to rozegrać, lub, realistycznie, jak myśleli, że to zrobią: z pewnością serial nie mógłby (i nie skończy się) na tym, że jest wrogiem publicznym numer jeden. Więc możemy nigdy tak naprawdę nie wiedzieć, a przynajmniej zobaczyć, cokolwiek on robi. Ale zastanawiam się, czy ta premiera jest początkiem retconowania historii serialu, aby nie był znienawidzony, lub nie znienawidzony tak długo, jak wcześniej nam powiedziano. Tajemnica, jak dostał tę najlepszą pracę, wyszła na jaw i wszyscy są wściekli, ale na pewno to nie potrwa cały sezon? Z pewnością to za mało, by wszyscy nienawidzili go przez dziesięciolecia.

Cóż, to tyle, i tak * SPOILERY DLA CAŁEGO S04 I CAŁEJ SERII OD TEGO MOMENTU *

Trudno, żeby ta seria nie była przyjemna, i tak też było przez większość sezonu, ale ogólnie był to najsłabszy z czterech sezonów. Kilka postaci, takich jak Nora i Esteban, zostało wysłanych na nieistotne poboczne misje, aby coś im dać do roboty, a serial naprawdę nie wiedział, co zrobić z postaciami takimi jak Diane i Chad, teraz, gdy Diane nie była już właścicielką kurortu. Ale zawsze zamierzał dać każdemu w przeszłości i teraźniejszości szczęśliwe zakończenie, więc musiał ich wszystkich zatrzymać, aby to zrobić. W porządku.

Myślałem, że finał był słodki, ale bardziej powierzchownie niż szczere uczucia, które serial wywoływał w innych momentach w przeszłości (w tym raz wcześniej w tym sezonie, w szpitalu po zawale Estebana). Oczywiście dorośli Maximo i Julia znów się zeszli – ale zabrzmiało to nieco fałszywie, ponieważ naprawdę nie widzieliśmy żadnych oznak zmiany u Maximo nawet jako dorosłego, a samo dawanie Julii symbolicznej pustej kartki papieru nie oznacza, że się zmienił. Mam na myśli, że spędził cały sezon na odbudowie Las Colinas, próbując ją odzyskać, co jest ledwo oznaką faceta bez własnej agendy.

Maximo, naprawdę, jest głównym problemem serialu, zwłaszcza w ostatnich dwóch sezonach. W każdym zakręcie podejmuje złe decyzje i robi złe rzeczy, a jednak konsekwentnie wspina się w górę, jest przez wszystkich wybaczany i podobno jest na dobrej drodze. Dostaje stanowisko szefa operacyjnego i przez cały czas jest w tym niekompetentny, zazwyczaj ratowany przez innych; ledwo udaje mu się przeprowadzić oszustwo, aby sprowadzić tam konkurs Miss Universe, a potem spieprza sprawę, i tak dalej, a potem zostaje przejęty przez brata Very i nazwany przez samą Verę jego „najlepszym pracownikiem”, i tak dalej. Dopiero na samym końcu, gdy Maximo nierealistycznie wchodzi w posiadanie udziałów w nowym kurorcie, otrzymujemy pierwszy wgląd w potentata biznesu, którym się stanie – i jest to poziom kalkulacji, którego nigdy wcześniej nie wykazał, i okazja, której nigdy nie otrzymałby dzięki swojej rzeczywistej wydajności, więc brzmi to pusto.

W wcześniejszych sezonach pisałem o tym, jak fajną rzeczą w serialu był mroczny podtekst w całym słońcu. Maximo, jak powiedział Hugo, był w obecnych czasach pogardzany przez wszystkich ludzi, których oglądaliśmy w przeszłości. Narracja teoretycznie prowadziła do tego, jak się to stało. Przypuszczam, że pragmatycznie rzecz biorąc, nigdy tego nie zobaczymy, ponieważ serial musiałby się tak zakończyć, a jest zbyt słoneczny (a także komedią), aby to zrobić. Ale, poza Julią, nigdy nie widzieliśmy żadnej wskazówki na to, poza krótką chwilą w tym sezonie, kiedy cały personel był na niego zły z powodu strajku i odrzucenia solidnej oferty ugody (kolejny błąd). Ale ten podział został naprawiony w ciągu kilku minut czasu antenowego i nigdy nie wróciliśmy do idei, że mógł ich wszystkich oszukać na drodze na szczyt. Może pomysł, w takim stopniu, w jakim serial chce, abyśmy pamiętali pierwotną przesłankę, jest taki, że zabrał personel do nowego kurortu (jak powiedział bratu Very), i tam źle ich traktował.

Poza tymi narzekaniami, cieszę się z przyjemności tego finału i ostatniego sezonu, gdzie mogę je zdobyć. Myślę, że najsłodsza część całego finału była z dwiema drugoplanowymi postaciami, Sarą i Estebanem, na lotnisku – kiedy go przytuliła i powiedziała mu, że nigdy nie osiągnęłaby wyjazdu na studia w USA bez niego. Ci dwoje zagrali to bardzo dobrze, i był to trochę emocji, do których serial położył podwaliny, aby je zdobyć. Podobało mi się również, że chociaż odcinek zapowiadał ujawnienie muralu, to faktycznie go nie zrealizował, zamiast tego pozwalając nam zobaczyć go w tle przyjęcia: postacie z przeszłości na ścianie dołączające do postaci z teraźniejszości przy stole, wszyscy razem po raz pierwszy w ostatniej scenie serialu. Piękny sposób na zakończenie.

41 - 45 of 45 Posts