TiVo Community Forum banner
21 - 40 of 45 Posts
* SPOILERY DLA S02E09 „The Power of Love” OD TEJ CHWILI *

Nie wiem, dlaczego dopiero teraz zdałem sobie sprawę, że każdy tytuł odcinka to nazwa piosenki pop z lat 80.

Ten był kolejnym zwycięzcą. Serial naprawdę dobrze się sprawdza w końcowej fazie drugiego sezonu. Robi tak dobrą robotę, że byłem trochę rozczarowany, gdy rozstając się z Máximo, serial kazał Isabel powiedzieć to, co tak dobrze robił, po prostu nam to pokazując i ufając, że zrozumiemy: że jest tak skupiony na przyszłości, że przegapia (i psuje) teraźniejszość. Subtelna melancholia serialu polega na tym, że wiemy z teraźniejszych scen, że wydaje się, że jest to lekcja, której Máximo nigdy tak naprawdę się nie nauczył. Jest bajecznie bogaty, ale najwyraźniej samotny w swoich nadmorskich rezydencjach i pozornie oddalony od wszystkich tych ważnych ludzi, poza siostrą i Memo. Tymczasem w tamtych czasach wszyscy wokół niego uczyli się doceniać sytuację, w której się znajdowali i/lub zmieniać ją poprzez osobisty, a nie finansowy rozwój.

Wiele naprawdę dobrych kreacji aktorskich w tym odcinku:
  • Gabriela Milla zagrała rozstanie Isabel z Máximo z idealną mieszanką rezygnacji, smutku, złości i spokoju.
  • Zdumienie Camili Perez, że Máximo sprawił, że zerwała z Chadem, również zostało bardzo dobrze zagrane.
  • Pokora Jessiki Collins, proszącej Dona Pablo o powrót, to trochę nowe spojrzenie na postać, na które zasłużyła w trakcie sezonu.
  • Vanessa Bauch grająca rozpacz matki w obliczu perspektywy utraty córki na zawsze i ich emocjonalna akceptacja siebie nawzajem, która nastąpiła.
I oczywiście komedia z trzema idiotami, którzy zostali oszukani przez Lúpe i jej ptaka. Po prostu naprawdę dobre rzeczy na całej linii.

Finał sezonu w tym tygodniu!

* SPOILERY DLA S02E10 „Against All Odds” OD TEJ CHWILI *

Kilka krótkich przemyśleń na temat pięknego finału spektakularnego drugiego sezonu.

Pod koniec poprzedniego odcinka poczułem się naprawdę trochę wzruszony, gdy Máximo i Hugo przybyli do starego, opuszczonego apartamentowca. Cóż za wspaniały wybór, aby zatrzymać ich tam, obserwujących wydarzenia z przeszłości podczas tego odcinka. Wystarczająco często przeplatali sceny z teraźniejszością i przeszłością, że kiedy młody Máximo wszedł po schodach, a jego starszy ja zawołał do niego, pomyślałem, że nastąpi cięcie, aby pokazać, że to tak naprawdę Julia. Ale zamiast tego serial pokazuje nam starszego Máximo rozmawiającego ze swoim młodszym ja, błagającego go, aby nie popełniał błędów, o których wie, że nadchodzą. Jego młodszy ja mówi mu z uśmiechem, że, jak wie, nie może tego zrobić. Jak sugerowałem wcześniej, jestem pod wrażeniem umiejętności serialu w równoważeniu skąpanej w słońcu łagodnej komedii i romansu oraz ukrytego nurtu smutku, który wynika z wiedzy, że to nie potrwa. Uważałem, że Eugénio Derbez był tu naprawdę dobry w wyrażaniu żalu z powodu tego, co się stało.

Częścią tego był... kuzyn Hugo! Nie sądzę, żeby serial oczekiwał od nas, że pomyślimy, że Máximo ma zobaczyć Isabel, ale także wystarczająco mocno sugerował, że to nie Julia, więc powinienem był zgadnąć niespodziankę. Ale nie zgadłem, dopóki drzwi się nie otworzyły i nie pojawiła się tam młoda kobieta. Zabawne zakończenie odcinka, gdy Hugo woła „Holy ****” i zostaje uciszony przez Máximo.

Wszystko inne w tym podsumowaniu sezonu było wspaniałe. Ślub Nory i Estebana, Lupe z sercem, ekipa Las Colinas organizująca zabawne przyjęcie, a nawet odejście Chada (na pewno nie na zawsze). Nie sądzę, żeby Apple ogłosiło jeszcze odnowienie, ale na pewno to zrobią. Bardzo czekam na trzeci sezon.

Byłem w zeszłym tygodniu w Cancun i słyszeliśmy piosenkarkę w barze śpiewającą piosenki. Oczywiście miała meksykański akcent. Moja żona i ja spojrzeliśmy na siebie i powiedzieliśmy jednocześnie: "Acapulco".

Bumping to check in on season three, in progress.

* SPOILERS THROUGH S03E06 "Take a Chance on Me" FROM HERE *

On this episode:
  • Ciekawe, że dopiero tak głęboko w trzecim sezonie serial zdecydował się na odcinek z punktu widzenia kogoś innego. Héctor to dobry wybór, ponieważ powoli pracują nad dodaniem głębi postaci. Tło, które mu dali, sprawiło, że było to przejmujące i smutne, jak przeszedł w tryb playboya z wymyśloną historią ze wstydu z powodu prawdziwego powodu, dla którego wpadł do basenu, i rozpaczy z powodu tego, co to oznaczało (niemożność pokazania swojej książki wydawcy).
  • Serial był bardzo chętny do pokazania zarówno młodego, jak i starszego Máximo w niekorzystnym świetle w tym sezonie i było tego więcej. Przez chwilę pomyślałem, że to szczególnie słabe z jego strony, że wyśmiał upadek Héctora do basenu, ale to było zanim zobaczyłem, że wszystko, co wiedział o incydencie w tamtym czasie, to wymyślona historia, którą Héctor opowiedział jemu i Julii.
  • Nie sądzę, żebym rozumiał zakończenie z brakującymi stronami. Czy to, co widzieliśmy, że niektóre strony wylądowały w liściach w Las Colinas, np. aby zostały odkryte przez kogoś później?
  • Niezależnie od tego, kolejny dobry wybór, aby dorosły Héctor był pozornie przyzwoicie odnoszącym sukcesy autorem, ale nie międzynarodowym bestsellerem (jak się wydaje) i tak dalej. To wydaje się w porządku.
On the season:
  • Więc Isabel jest matką Palomy! A Dani Rojas jest mężem Palomy! :)
  • Wspomniałem powyżej, że serial jest gotów sprawić, by Máximo wyglądał, jeśli nie źle, to przynajmniej nie z jego najlepszej strony. Kilka razy wtrącał się w niepożądany sposób w życie Julii i tutaj staje się zazdrosny o Chada. Nie wiem, czy to wszystko celowe okruchy chleba dla rozstania, które ma nadejść, ale tak czy inaczej, zachowanie wydaje się zgodne z naszą wiedzą, że ambicja Máximo ostatecznie bierze górę nad jego związkiem z Julią.
  • Mówiłem to już wcześniej, ale melancholia pod całym słońcem i łagodną komedią jest naprawdę czymś wyjątkowym i myślę, że unikalnym w telewizji. Kto wie, co przyniesie przyszłość, ale wiemy, że przyszłość przeszłości, którą oglądamy, nie ma szczęśliwego zakończenia i to jest naprawdę coś. Myślę, że śnieg jest naprawdę najlepszy, gdy się w to zagłębia. Koniec odcinka z zeszłego tygodnia, kiedy dorosły Máximo dowiaduje się, że Julia wydaje się nie przyjechać na pogrzeb Dona Pablo, był smutny i piękny. Wędruje po ośrodku i przypomina sobie swoje młodsze ja tańczące z Julią, gdy piosenkarze z kabiny nucą "Against All Odds" po hiszpańsku. Eugénio Derbez ma na końcu tego filmu idealny wyraz ciepła i prawdziwego żalu na twarzy.
  • Chad zawsze był trochę dziwną postacią i nie jestem do końca pewien, dlaczego zdecydowali się go sprowadzić z powrotem, skoro tak naprawdę nie mają dla niego nic do roboty. W zeszłym sezonie usunęli go z narracji, żeby pojechał w podróż i mogli go tam po prostu zostawić. Denerwowanie wszystkich, aby go "promowali" w ośrodku, to rodzaj zabawnego gag, ale większość innych postaci dopuściła do pewnego rozwoju, a Chad po prostu wciąż jest pointą. To znaczy, myślę, że jest bogatszy emocjonalnie, ale tak naprawdę z tego nie korzystają. Właściwie najlepsze wykorzystanie go w tym sezonie było zanim w ogóle wrócił, w odcinku z okazji Dnia Matki, gdzie widzieliśmy, jak trudna była jego nieobecność dla Diane.
  • Nie mam pojęcia, gdzie ten sezon się skończy i jak długo showrunnerzy chcą idealnie rozciągnąć nadchodzące rewelacje, takie jak to, co dzieje się z Máximo i Julią, gdzie teraz jest Julia i tak dalej. Ale naprawdę mam nadzieję, że Apple da im czas na opowiedzenie historii. Chcę to wszystko zobaczyć.
  • Jeśli będzie czwarty sezon, lepiej niech go szybko nakręcą. W przeciwnym razie Hugo będzie miał sześć stóp wzrostu z brodą.

Czy to nie możliwe, że Julia jest w domu, w którym Maximo poszedł odwiedzić swoją córkę? Czy mylę się zakładając, że córka jest dzieckiem Maximo i Julii?
Tak, myliłeś się zakładając to

Na początku nie byłem fanem dodawania nowej postaci do serialu. Ale teraz myślę, że dodanie Dulce jest świetne. Dobry przeciwnik dla Maximo. Myślę, że to dobrze działa.

7 odcinków w sezonie TRZY (3) i wciąż nie dotarliśmy do pomnika Dona Pablo. Ale wydaje się, że jest już bardzo blisko.

Myślę, że myślałem, że dotrzemy do niego pod koniec sezonu 2... LOL... to było szalone

* SPOILERY DLA S03E07 „Video Killed the Radio Star” OD TEJ CHWILI *

Myślę, że nie rozumiem zakończenia z brakującymi stronami. Czy to, co widzieliśmy, oznaczało, że niektóre strony wylądowały w liściach w Las Colinas, np. aby zostały odkryte przez kogoś później?
OK, więc to zostało wyjaśnione. Dobra robota, Chad, który być może jest bardziej świadomy rzeczy, niż mogliśmy podejrzewać. Sprytny podstęp ze strony serialu z listami. Słabym punktem jest tak naprawdę związek Hectora i Diane. Nigdy wcześniej nie był to przedstawiany jako wielka miłość; bardziej lekko skandaliczny (ponieważ ona jest szefem) przedłużony romans.

Było dość oczywiste, co Maximo zamierzał z mikrofonem i ukrytą kamerą. Oczywiście musieli rzucić na to światło, zanim ujawnili, każąc Dulce niepotrzebnie wyznać wszystkie swoje przewinienia, aby ukryta kamera mogła to uchwycić. Memo technicznie miał rację, że to zły ruch ze strony Maximo, aby go w ten sposób wykorzystać, ale to nie tak, że Memo nie miał do tej pory jakiejś intrygi w serialu. Dulce nazwała Maxiimo małą, płaczliwą suką, ale myślę, że ten opis bardziej pasuje do Memo.

Sądzę, że to, że Maximo w ogóle miał plan, pokazuje nam jeszcze jeden krok w jego ewolucji w to, co starszy Maximo, gdy weszli do pomnika Dona Pablo, nazwał „parią Las Colinas”. Zastanawiam się, czy serial poświęci tak dużo czasu, aby pokazać nam jego pełną przemianę w złego, że tak naprawdę nigdy tego nie zobaczymy. Mam nadzieję, że nie.

Przynajmniej powinniśmy w przyszłym tygodniu w końcu być wewnątrz zgromadzenia upamiętniającego!

* SPOILERY DLA S03E08 „Amor Eterno” OD TEJ CHWILI *

Spośród wszystkich postaci, które możemy zobaczyć w obecnych czasach, nie sądziłem, że piosenkarze z basenu będą wśród nich. Świetny pomysł. Nawet oni nienawidzą Maximo! Co on zrobił?!? Oprócz tego, że przestał być sobą, oczywiście.

Zabawne (i skuteczne), że użyli aktorki, która gra Lupę, do zagrania starszej Loreny.

Więc ojcem Chada jest... Orson Welles? Wow!

Oczywiście Memo i Lorena docierają do celu, ale trochę zaskakujące jest to, że nigdy go nie zostawiła, biorąc pod uwagę wszystkie sytuacje, w których panikuje, czy do siebie pasują i zaczyna zachowywać się głupio. To urocza relacja, ale mam nadzieję, że serial przestanie do niej wracać.

Lekcje tańca Nory były trochę przypadkowym wątkiem pobocznym z początku tego sezonu, ale podobało mi się, że wrócili do niego i uczynili go kluczem do tego, by Sara i Nora poczuły się bardziej komfortowo, rozmawiając ze sobą o życiu Sary. Pomyślałem, że to sprytnie załatwione i bardzo słodkie.

Mówiąc o słodkości, mowa pogrzebowa Maximo dla Dona Pablo, która była bardziej przeprosinami niż mową pogrzebową, wywołała emocje. Podoba mi się, że używają Hugo mniej jako pretekstu dla Maximo do opowiadania swojej historii, a coraz bardziej jako aktywnego uczestnika w pomaganiu Maximo w zmianie. Przywołanie przez Maximo credo Dona Pablo „gość dostaje to, czego chce gość” było wzruszającym sposobem rozpoczęcia jego przemówienia. A potem na końcu widzimy, że Paloma przyszła i... Julia też! W końcu poznajemy obecną Julię! Nie mogę się doczekać, aż znów się połączą, mam nadzieję, że w przyszłym tygodniu.

To był dobry odcinek.

Podobało mi się małe nawiązanie/mrugnięcie postaci do tego, że Lorena wygląda jak Lupe. Dobry wybór z obsadą.

Myślę, że Maixmo zacznie się zmieniać od tego, kim był. Wszystko dlatego, że po prostu chce mieć pracę, żeby mieć pracę. Dulce na pewno będzie następcą Dona Pablo. Prawda? I wciąż prowadzi to miejsce, jak sądzę. Mam nadzieję, że zobaczymy współczesną Dulce.

WIEDZIAŁEM, że Julia w końcu się pojawi. To było nieuniknione. Nawet jeśli może nie zostać w Las Colinas. Byłem trochę zaskoczony, że Paloma pojawiła się ze swoim mężem, piłkarzem Premier League.

To byłoby dziwne, gdyby Don Pablo miał spędzić większą część trzech sezonów, szkoląc Maximo na swojego wybranego następcę, tylko po to, by w ciągu kilku odcinków zmienić zdanie i dać pracę nowicjuszce Dulce. Myślę, że ona jest tam bardziej po to, by być impulsem fabularnym, który sprowadza Maximo na ciemną stronę, pokusą, której musiał się oprzeć kilka razy w tym sezonie za namową Memo i Julii. Z drugiej strony, Maximo naprawdę nie jest wcale taki dobry w tej pracy. Nie mógł zwolnić Beto, zepsuł sprawę z koktajlem o zachodzie słońca na początku tego sezonu i musiał interweniować Don Pablo itp. Może on naprawdę nie nadaje się do tej pracy.

* SPOILERY DLA S03E10 „Rock You Like a Hurricane” OD TEJ CHWILI *

Kolejny zwycięzca. Sezon zmierza do złowieszczego zakończenia w przyszłym tygodniu.

To niesamowite, jak śpiewacy przy basenie zamienili się w rodzaj meksykańskiego chóru greckiego dla tego serialu. Zaczęli dawno temu jako coś w rodzaju żartu w tle, ale od tamtej pory konsekwentnie pojawiają się, by przynieść idealną piosenkę w idealnym momencie. Trudno powstrzymać szeroki uśmiech, gdy Memo oświadcza się Lorenie, a duet zaczyna śpiewać a cappella w zaciemnieniu, a następnie rozkręca imprezę, gdy wraca zasilanie.

Brawo dla śniegu za długą grę, której nie mogłem zobaczyć z Chadem. Przerzucając go przez wszystkie prace w ośrodku, pozornie z braku pomysłu, co zrobić z tą postacią, zmienili go w idealnego gościa do koordynowania reakcji na huragan (nawet nauczył się hiszpańskiego!) i przejścia do nowej roli GM. Dobra robota.

Czy ktoś jest trochę zmęczony młodszym Maximo? Stał się trochę tępym w swojej niezdolności do zobaczenia jednego kroku dalej niż cokolwiek, co ma zamiar zrobić, aby ocenić, czy powinien to zrobić, czy nie. Oczywiście zdradzenie istnienia księgi spalonych biznesmenowi takiemu jak Alejandro miało przynieść efekt przeciwny do zamierzonego. Alejandro albo miał się martwić, co książka na niego miała, albo chciał zobaczyć, co jeszcze może zdobyć na swoich wrogach. Chociaż zdewastowane biuro z papierami porozrzucanymi po całym miejscu było trochę stworzone dla telewizji.

Więc Diane odrzuca Alejandro, a potem Alejandro widzi ją całującą Hectora. Wraz z książką facet jest uzbrojony w mnóstwo informacji.

Don Pablo pokazuje nam, że jest sprytniejszy, niż przynajmniej Maximo mu przypisywał. „Dulce, trochę przesadzasz”.

Ha, starszy Maximo nosi linię ubrań Julii na uroczystości żałobnej. Hugo: „Masz na sobie jej garnitur? Szczerze mówiąc, Tío, nie masz w ogóle luzu.” :)

Zaczynam się zastanawiać, jak oni zamierzają doprowadzić tę historię do finału. Bardzo uważnie balansują między nieuniknioną potrzebą pokazania, jak młody Maximo zmienia się w bezwzględnego biznesmena, którym najwyraźniej był w minionych latach, a zachowaniem tego optymistycznego nastroju i szczęśliwych zakończeń, które są chlebem powszednim serialu.

Zaczynam się zastanawiać, jak zamierzają doprowadzić tę historię do końca. Utrzymywali się bardzo blisko między nieuniknioną potrzebą pokazania, jak młody Maximo zamienia się w bezdusznego biznesmena, którym najwyraźniej był w minionych latach, a zachowaniem tego optymistycznego uczucia i szczęśliwych zakończeń, które są chlebem i masłem serialu.
Współtwórca Austin Winsberg i showrunner Sam Laybourne rozmawiali o tym, używając dokładnie tej metafory "przeciągania nitki przez igłę" w swoim wywiadzie kończącym sezon z The Wrap.

“Największym wyzwaniem w dotarciu do tego momentu było to, że tak bardzo polubiliśmy Maximo, że nie chcieliśmy, żeby przeszedł na pełne ‘Breaking Bad’”, powiedział współtwórca serialu Austin Winsberg dla TheWrap o fabule z 1985 roku. “Naprawdę musimy zrozumieć, skąd to się bierze i że jakiekolwiek błędy popełnia, są popełniane w sposób, w jaki niekoniecznie przewiduje wyniki.”

“Byliśmy również ostrożni, aby mieć cienką igłę do nawlekania na wypadek, gdybyśmy nie dostali 4 sezonu”, dodał. “Chcieliśmy, żeby było to na tyle zamknięte, żeby dawało poczucie satysfakcji z historii i pewnych odpowiedzi, a jednocześnie pozostawiało wiele drzwi otwartych na kolejne historie.”

21 - 40 of 45 Posts