TiVo Community Forum banner
1 - 20 of 183 Posts

·
Registered
Joined
·
23 Posts
Discussion Starter · #1 ·
Hi all,

I'm having an on going battle with my DirecTivo HD units. When watching a HD recorded show, it occasionally "blanks out" the picture for a second - but the sound is continuous. I have 2 HD Tivos, and it happens in the same place, in each show - on both units.

My signal meter on all transponders, and satellites (A, B, C) are strong - 90 and above.

I've contacted DirecTV, and was told they "thought" it was "poor electricity flow" to the units.

This only happens with HD recordings - never with standard recordings.

One Tivo is hooked up with HDMI cable - the second with component cables. And yet the video "Black out" happens on each unit, at the same place in the recordings.

Does anyone have any advice?

Thanks so much!

Timmy Van
 

·
Skin cancer I need like a hole in the head.
Joined
·
5,733 Posts
I don't think it's the unit, but the signal from Direct TV's end. I have experienced the same problem, it only happens on certain HD channels. But since it only lasts for a second I consider it a minor annoyance.
 

·
Registered
Joined
·
141 Posts
I've had the same problem and only on the HD channels. I chalk it up to signal issues as well as it doesn't happen on every recording, just occassionally, but when it does happen it tends to happen more than once in a recording.
 

·
Registered
Joined
·
71 Posts
We've experienced the same problem since day one with our HD DirecTiVo. From what I've read here, the brief "black outs" and sound pops are unique (and rather ubiquitous) to the system. I'm not saying everyone has them, but I've seen multiple reports of these issues here. Like you, we only have these problems on HD recordings, from sat or OTA. I think the general consensus has been to chalk it up to early days in the HD DVR field. If anyone knows something different, please correct me.
 

·
Registered
Joined
·
105 Posts
Same problem here since the very beginning with the Hr10-250. Occurs mostly on HD, both OTA and Satellite. Worst channels are ESPN HD, ABC and NBC. Live sporting events are also glitchy. I don't know what else it could be besides the broadcast since it appears on both OTA and Satellite at the same time. I just don't understand why some of us have the problem with the HR10-250 and others don't. If it was exclusively a broadcast problem, seems like we should all be having it.
 

·
Dumb Blond
Joined
·
46,466 Posts
I've been seeing this on SD channels - blackouts, freezes, etc. On the other hand, the disk I "upgraded" to isn't inspiring a lot of confidence in me so I'm in the process of replacing it with another and we'll see how that goes.
 

·
Registered
Joined
·
23 Posts
Discussion Starter · #7 ·
Thanks to everyone for the replies. I'm sorry others are having the same problem I'm having, but relieved too.

As I spoke with Customer Care at DirecTV, they told me "it's not at our end" with the glitches in video on the DVR. But, I can't imagine it being anything else? And from reading from your posts - it's not on our end, but from DirecTV's.

I've gone as far as I can go with trying to improve the problem, from moving the dish for a stronger signal, to changing the cable runs from the dish, to the house - along with upgrading the ground wire to eliminate "static build up" in the lines. I even installed a second dish, to eliminate the multiswitch, because I was told the "power problem" could stem from there.

As you can see, there's been a serval opinions as to the problem - and I've tried several solutions. Granted, it's not a major flaw, but since I have to pay extra for HDTV through DirecTV, I should be getting what I'm paying for.

Hopefully, in the future, the problem will resolve itself through upgraded DirecTV service for HD subscribers. It would be comforting if DirecTV would simply say that this problem exsisits to some customers, and a resolve is being worked on.

Again, thanks to you all for the replies - and if you find a resolve - or know something about upgrading the service so the problem will end, I'd appreciate the info!
 

·
Registered
Joined
·
638 Posts
Ragsy said:
I don't know what else it could be besides the broadcast since it appears on both OTA and Satellite at the same time.
I am trying to understand exactly what you mean by this statement.

Do you mean:
1) It occurs on OTA channels sometimes and also occurs on Satellite channels sometimes.
or
2) When it occurs, it happens on an OTA channel at the exact same instant I see it on a Satellite channel.

Also, is it the same broadcast that you get both via the Sat and OTA, perhaps if you live in NY or LA? Or are we talking about two different programs here?

Thanks,
Chris
 

·
Registered
Joined
·
105 Posts
Chris:

What I meant is that very often when there is a video stutter or glitch or whatever you want to call it, it occurs at exactly the same moment on the OTA and Satellite broadcast of the Same show. For example, if I am watching a football game on OTA 7-1 (ABC) and also on ABC WEST Coast high def feed (87) on the two separate tuners, I see the exact same stutter at the same time. This does NOT occur if I am watching two different shows on the two tuners. If I am watching the football game on one tuner and the other tuner is recording a different show, it does NOT stutter at the same moment. This is what would lead one to believe the problem is in the broadcast rather than on my end . . .
 

·
Registered
Joined
·
141 Posts
I can tell you the cause is not watching the same show on both tuners, one via OTA and one via Sat as my problem has occured while recording 2 different shows, 98% of which get recorded from sat.

What we need to do is pick a few programs and mark down at what points during the show there are either pixelations and/or blackouts. I have noticed most of the time, there will be a pixelation of some sort followed a few seconds later by a blackout, not all of the time, but more this past weekend than before.

Then, we compare notes to determine that this is indeed dtv's fault and not ours. Still won't do us anygood getting through the boneheads there, already tried that and failed, but atleast we would know for our sanity.
 

·
Old Member
Joined
·
86 Posts
Last night while watching Crossing Jordan in HD my picture and sound went blank several times. It would come back for a while and then blank out again.

I finally switched to one of my SD Tivos to watch the end of the show. This is quite common on both of my HD Tivos.
 

·
Registered
Joined
·
638 Posts
Ragsy said:
Chris:

What I meant is that very often when there is a video stutter or glitch or whatever you want to call it, it occurs at exactly the same moment on the OTA and Satellite broadcast of the Same show. For example, if I am watching a football game on OTA 7-1 (ABC) and also on ABC WEST Coast high def feed (87) on the two separate tuners, I see the exact same stutter at the same time. This does NOT occur if I am watching two different shows on the two tuners. If I am watching the football game on one tuner and the other tuner is recording a different show, it does NOT stutter at the same moment. This is what would lead one to believe the problem is in the broadcast rather than on my end . . .
Thanks for clarifying that. I agree, it is in the original broadcast (maybe your LA affiliate lost lock from the network?) and you get it in both OTA and Sat HD feed.
 

·
Registered
Joined
·
105 Posts
Stivovance:

I did not mean that the problem was caused by watching the same show on OTA and Satellite at the same time. I only meant that the stuttering often occurs on both OTA and Satellite at the same time when watching the same show. I agree with you that the stuttering occurs all over the place. I wish we could coordinate somehow and check various shows. In watching Desperate Housewifes and West Wing tonight via HD OTA, both shows had video stuttering at the very beginning. West Wing also had a stutter about 2/3 of the way through the show. For me, ABC, NBC and ESPN HD are consistently the worst at video stuttering. CBS, Fox and HBO are much better. Unfortunately, I suspect this varies based on East Coast vs. West Coast Feed and also based on individual feeds depending on what city or area you are in. I suspect that everyone having the problem does not have the same good and bad channels as I do. Maybe everyone in my neighborhood does. That would really be helpful, if we could somehow determine that the problem is related to the specific neighborhood or area one lives in. I suspect that this might be the case.
 

·
Registered
Joined
·
141 Posts
Ragsy,

Understood, just wanted to make it clear that the cause wasn't that particular configuration.

I watch the East Coast HD channels and too have major problems w/ NBC and ABC. CBS I only watch NCIS so I can't comment on any other programs. I'm in Chicago so I watch the East Coast HD networks, the only Chicago HD OTA I watch is WGN (Supernatural) and UPN (Veronica Mars) to date, I haven't noticed a single problem w/ either of these. HBO and Showtime, I don't think I've seen a problem yet either.

I'm guessing the problems are only going to get worse. Once the weather gets a little warmer, I'm going to move my OTA antenna to get a better signal for NBC, ABC and FOX Chicago Locals.

I'd be happy to start a spreadsheet of programs anyone is having problems with. I'd need Program
Channel
City you live in
City where station is located
Air Date
time listing of problem, pixelation and/or black outs.

If we get enough people complaining, maybe, just maybe directv will listen. Just pm me your details and I'll get this thing started. So far, I don't think I've watched a single program since Fri 1/20 on NBC and ABC that hasn't had a problem.
 

·
Kermie Loves Elmo
Joined
·
8,087 Posts
I've noticed this happening in the past couple weeks. Audio continues but the picture goes black for about a second. My signal strength on both satellites is in the mid 90's, so it's not a low signal issue.

Are there solar flares or something going on that is doing this? If it's happening to so many of us, then I don't think it's on our end.
 
1 - 20 of 183 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top