Video Stutter on TiVo HD

Discussion in 'TiVo Series3 HDTV DVRs' started by kbohman, Oct 2, 2007.

  1. Oct 2, 2007 #1 of 101
    kbohman

    kbohman New Member

    5
    0
    Jun 29, 2004

    Advertisements

    When watching recorded HD shows, I have been noticing a lot of video stutter. (This is not pixelation, which clearly has been discussed extensively in this forum.) It is most noticeable during scenes where the camera is slowly panning left to right (or right to left). It is almost like frames are being dropped. I do not claim to be an expert on this type of stuff, but I would think a "busy" scene with rapid motion would be more likely to cause motion issues. I am confident it is not the broadcast, because I have not seen this on the same TV using the built-in QAM tuner. I have also compared to the crappy SA DVR from WOW (cable provider), which does not exhibit the issue at all. My TiVo HD has the latest software, 8.1.7c2, and has two SA cable cards. I have not had any issues with pixelation. Has anyone else seen this issue?
     
  2. Oct 2, 2007 #2 of 101
    mulscully

    mulscully Member

    348
    17
    May 31, 2003
    Malvern, Pa
    Noticed it too while watching the eagles game. I know its not the feed from FIOS ' because the game was also on on another TV still using their DVR and no Issue..

    Also noticed it last night while watching my sunday recording of Star Trek from the CW.. I know another thread started about this, but I don't think it is related to just CBS 'cause I saw the issue with recorded shows from other channels..

    It almost looks like the TIVO is very busy and dropping frames..

    using 8.1.7c hopefully it is relate to the sw release cause I did not notice it with b. and we shall see if 9.1 fixes it...
     
  3. Oct 2, 2007 #3 of 101
    kbohman

    kbohman New Member

    5
    0
    Jun 29, 2004
    I have definitely seen this issue on other HD channels besides CBS.

    FYI: I am planning to call TiVo support, but I was hoping to get an idea of how wide-spread the issue is before calling.
     
  4. Oct 2, 2007 #4 of 101
    Chimpware

    Chimpware New Member

    334
    0
    Jan 30, 2002
    Just posted this morning about this issue. I only see it on CBS in my area, not other stations. Very odd issue.
     
  5. Oct 2, 2007 #5 of 101
    normychas

    normychas Member

    47
    0
    May 10, 2007

    Advertisements

    I also am getting this issue quite a lot. And oddly enough mostly while watching football. I am sure this is just a coincidence but i have gotten it mostly on cbs and espn. I hardly ever get it on fox. My tv is a 720p tv and i know cbs broadcasts in 1080i but i cant remember about espnhd. It is a major issue to me and fixes itself upon reboot but it occurs during pivotal times and causes me to miss shows. Anybody who has ever rebooted a tivo knows this is not a vital option. Please advise whether i need to call tivo as well.
     
  6. Oct 2, 2007 #6 of 101
    bkdtv

    bkdtv New Member

    7,902
    2
    Jan 9, 2003
    DC Metro Area
    Rather than rebooting, you might also try switching tuners a few times.

    Someone reported that fixed the issue for them.
     
  7. Oct 2, 2007 #7 of 101
    Bierboy

    Bierboy Seasoned gas passer

    12,817
    207
    Jun 12, 2004
    Fishers, IN
    I've had the issue on my S3 off and on only on SD channels during "live" TV (not recorded). A quick hit of the pause button then resuming playback takes care of it, but it is annoying. And, it normally happens when I go from one tuner to another or jump to live TV from a menu. My problem doesn't seem to be the same as this one, though.
     
  8. Oct 2, 2007 #8 of 101
    Langree

    Langree The Gimp

    17,431
    74
    Apr 29, 2004
    Freezinmyass...
    I usually switch tuners and it fixes, first time i just rewound for a sec and played it. Seems to have just started in the last few days for me.
     
  9. Oct 2, 2007 #9 of 101
    tcorning

    tcorning Member

    44
    1
    Nov 14, 2001
    South Shore...
    I've definitely seen this on my TiVoHD. Tuned my S3 to the same channel and it was fine, so it wasn't the signal. Just got 9.1-01-2-652 on the TiVoHD and 9.1.01-2-648 on the S3. Will keep an eye out for it to happen again.

    Does anyone know if it's saved in the recorded shows, or just part of playback?

    Ted
     
  10. Oct 2, 2007 #10 of 101
    Langree

    Langree The Gimp

    17,431
    74
    Apr 29, 2004
    Freezinmyass...
    seems to be just live feed and it doesn't buffer the stutter.

    My Tivohd does not have the update yet, I put in a request for it, so should have it in the next day or so.
     
  11. Oct 2, 2007 #11 of 101
    tcorning

    tcorning Member

    44
    1
    Nov 14, 2001
    South Shore...
    Oh, and I had actually rebooted my TiVoHD once to try to clear this. When it came back up I got the Green Screen, but it was able to recover after about 45 minutes. I have been worried that this has something to do with the upgrade to the 750GB drive. Anyone else having the problem on an upgraded unit?

    Ted
     
  12. Oct 2, 2007 #12 of 101
    mulscully

    mulscully Member

    348
    17
    May 31, 2003
    Malvern, Pa
    well I did see it while watching a recorded Star Trek TOS .. didn't rewind to see if it was in the recorded version or just the playback.. but i bet it is just the playback of it..

    And I first noticed it a week ago while Watching the eagles game 9/23
     
  13. Oct 2, 2007 #13 of 101
    bkdtv

    bkdtv New Member

    7,902
    2
    Jan 9, 2003
    DC Metro Area
    Did you see this on playback or just REW/FFW on the Eagles game?
     
  14. Oct 2, 2007 #14 of 101
    normychas

    normychas Member

    47
    0
    May 10, 2007
    Using the pause button used to work but it now doesnt. Also i should say that my issue is specific to live feeds as far as i can tell so far i havent checked recorded as its mostly happened during football games i am not recording. Does anybody know if tivo is aware of this issue?

    I should also add that i believe this isnt an issue of the signal coming in but rather a bug within tivo hd
     
  15. Oct 2, 2007 #15 of 101
    Chimpware

    Chimpware New Member

    334
    0
    Jan 30, 2002
    I have seen this in recorded feeds as well as Live. It is most obvious in Football (on CBS for me) as there is a lot of motion.
     
  16. Oct 2, 2007 #16 of 101
    normychas

    normychas Member

    47
    0
    May 10, 2007
    i have been bug free up to this point. this is a major bummer does anybody think this issue will be resolved or should i just suffer through it. This pretty much makes football unwatchable which is not cool. Will tivo take my box back do you think or exchange it for an s3?
     
  17. Oct 2, 2007 #17 of 101
    Langree

    Langree The Gimp

    17,431
    74
    Apr 29, 2004
    Freezinmyass...
    it's annoying but seems to be easy enough to correct on the fly.
     
  18. Oct 2, 2007 #18 of 101
    bkdtv

    bkdtv New Member

    7,902
    2
    Jan 9, 2003
    DC Metro Area
    Tivo will definitely resolve the issue.

    With the new 9.1 software, the Series3 and TivoHD are functionally identical so I don't think you'd see a difference.
     
  19. Oct 2, 2007 #19 of 101
    hastypete

    hastypete Member

    49
    0
    Oct 2, 2007
    We started noticing this "stuttering" a couple days ago. It is really annoying.
    I've had the unit for 2 weeks and it was fine up to now.
    I upgraded to 500gig Seagate drive just after purchase, but like I said, no problems for first couple weeks.

    Here is another oddity. Hard to describe. We watched the Star Wars Family Guy episode last week, no problems. This week Family Guy was unwatchable. It is not so much a frame rate stutter, but a "flickery" stutter. You see it most prominently on all the sharp horizontal lines in the animation (still scenes). I went back to check the Star wars episode and it did it too. It's definitely something funky in the TivoHD unit, not the broadcast.

    Will try a reboot tonight (although I may have 9.1 before I get home).

    I'm sorry to hear others have this problem, but glad at the same time that it's not just me. I hope TiVo is paying attention to this.
     
  20. Oct 2, 2007 #20 of 101
    bkdtv

    bkdtv New Member

    7,902
    2
    Jan 9, 2003
    DC Metro Area
    Sometimes we forget that cable company and broadcast network configurations are not static. They upgrade the firmware on their equipment just like Tivo upgrades theirs.

    It is entirely possible that a major equipment vendor recently issued a new firmware for their encoders that causes stutter with the current Tivo software. In this case, more and more users would see the problem as more and more cable companies upgrade to this new firmware on their equipment.
     

Share This Page

spam firewall

Advertisements