Tuning adapter problems

Discussion in 'TiVo Roamio DVRs' started by redspecial, Jun 19, 2017.

  1. UCLABB

    UCLABB Well-Known Member

    4,890
    1,271
    May 29, 2012
    Riverside, CA
    Yes, the company can see them and refresh them, but that doesn't mean they are paired with a specific box or cable card. I am almost sure when I bought a new TiVo I simply hooked the old TA up to it and it worked fine. I then moved my old TiVo to another location and replaced the TiVo that was there, again using the TA that was already sitting there.
     
  2. osu1991

    osu1991 Well-Known Member

    1,243
    361
    Mar 6, 2015
    Oklahoma
    Cox does pair the tuning adapter and cable card. I had trouble setting mine up with a Roamio about 18 months ago. Lead Tech finally came out after 3 days of problems and he thought a tuner was bad in the Roamio. I disagreed but I had another Roamio at my lake house, so I was gonna swap them to see if all 4 tuners worked on the other box with the cable card. The tech told me the card and adapter were paired so all I needed to do was swap them to the other Roamio to see all if 4 tuners worked and call him back if it didn't. Swapped the boxes the next day and all was good. Been working perfectly since then.
     
  3. redspecial

    redspecial New Member

    4
    0
    Dec 6, 2014

    I was under the impression that the tech and customer service together paired the working TA to the customer's account/cable card and the working TA no longer was working due to the firmware error that is effecting my local area. Still haven't heard anything from Charter. Apparently the one channel I want---MTV Classic, is one of the least viewed stations in the United States.
     
  4. mdavej

    mdavej Well-Known Member

    3,378
    1,187
    Aug 13, 2015
    All I'm saying is I don't believe the firmware excuse they gave you. I still think it's just a simple account config error on their end and that it's worth playing dumb and making a few more calls rather than wait forever.
     
  5. dlfl

    dlfl Cranky old novice

    8,883
    701
    Jul 6, 2006
    Dayton OH
    +1

    I would say complain to the FCC but frankly I doubt that would be worth your trouble. The FCC has known the CableCARD/TA system is a failure for years now and there isn't much they can/will do about it.
     
  6. DawnW

    DawnW Well-Known Member

    1,446
    250
    Nov 28, 2008
    NC
    N/M: I think we fixed it.
     
    Last edited: Jul 4, 2017
  7. mdavej

    mdavej Well-Known Member

    3,378
    1,187
    Aug 13, 2015
    "not locked" isn't related to pairing. That has to do with just tuning in a channel and has never displayed correctly on my Tivo either. The important thing is Val:V being something besides 0x00. If it is, you're still paired.

    First thing I would try is a new USB cable. Sometimes Spectrum disables my TA on their end out of the blue. But I don't get "No tuning adapter connected" when that happens. That's why I think it's a USB cable problem. Since you have 3 Tivos, just borrow a cable from one of those.
     
    Last edited: Jul 4, 2017
  8. UCLABB

    UCLABB Well-Known Member

    4,890
    1,271
    May 29, 2012
    Riverside, CA
    Also, move the cable to the other USB port.
     
  9. crxssi

    crxssi Veteran TiVo User

    2,795
    2
    Apr 5, 2010
    I have had nothing but continuous problems with tuning adapters on Cox, since I first started using them years ago. I can tune SDV channels for a while, then I start getting various issues about not authorized or temporarily unavailable, whatever. Dozens of calls for many hours with Cox support. Many swaps. Calls to TiVo. Several hours visits. All kinds of cabling changes, attenuators, settings changes, reauths. Nothing ever makes any difference. Some times just power cycling the TA will give me the SDV channels back again... for a day or two, then it is back to the same thing.
     
    DaveB673 likes this.
  10. gespears

    gespears Member

    402
    4
    Aug 10, 2007
    Phoenix
    I have to unplug the power from my TA at least once a month and let it sit for 15 to 30 minutes. Then it will work okay again for a few weeks. If I don't do this it causes all kinds of havoc. One thing I hate is that when I do unplug the power to the TA it pops up a screen letting me know it does not see the TA any longer and that stops the recordings. So then I get all the recordings going again and then when I plug the TA back it, it usually takes 15 minutes before it syncs back up and when it does it kills the recordings again and I have to go and start them again. Of course I can never seem to remember to reset it when I don't have any recordings going.
     
    Teeps likes this.
  11. DeDondeEs

    DeDondeEs Well-Known Member TCF Club

    21,764
    1,869
    Feb 20, 2004
    Las Vegas, NV
    I decided to recently try to "mend the cord" and add Cox cable to my Tivo Bolt that I have been using with an antenna for the last 2 years. My god what a comical joke. First I get this TA that's bigger than the Tivo itself and some old cable card. I try that and I keep getting a message that the Cable Card is not authorized. There was a phone number to call on the Cable Card Status screen for help and it turned out to be an "Adult Chat Hotline".

    I've made two calls to Cox and they finally sent someone out yesterday. He brought another Cable Card and TA and he checked the filters, attenuators, filters, splitters, etc and everything looked fine. After like 10 reboots and him calling to pair things up, still nothing. Today a higher tier guy is going to come out with 5 different Cable Cards to try. The TA menu on the Tivo has always said that there was "No Tuning Adapter" present, but when I uplug the TA, it pops up with a message that says "You've unplugged your tuning adapter" If they don't fix it today, I think my 3 day experiment in mending the cord will be over, and I will just get Sling TV or something.
     
  12. dlfl

    dlfl Cranky old novice

    8,883
    701
    Jul 6, 2006
    Dayton OH
    A good illustration of how the transition to digital cable has prevented TiVo from being the huge success it might have been.
     
    atmuscarella likes this.
  13. atmuscarella

    atmuscarella Well-Known Member

    6,936
    606
    Oct 11, 2005
    Rochester NY
    While some people have no problems at all getting cable setup on a Tivo more than a few have your experience.

    Bottom line is that cable cards and tuning adapters are the reason third party STBs & DVRs are not acceptable to the masses and why many of us will not and have not recommend TiVos for years.

    There should have been a pure software replacement by now but the cable companies have successfully killed it and for all practical purposes killed using third party STBs/DVRs except for those few fringe uses willing to deal with all the hassles.
     
    dlfl likes this.
  14. osu1991

    osu1991 Well-Known Member

    1,243
    361
    Mar 6, 2015
    Oklahoma
    I usually tell them to send a hit for everything when I've helped friends with cable cards. I had the same problem when I first installed mine, although the filter block on the line outside didn't help either. :rolleyes:

    I thought the TA used in Las Vegas was normal size when I had Cox installed in our Condo 2 years ago, until I then had Cox installed in my home in Oklahoma. The motorola TA used by Cox Oklahoma is a quarter the size of the ones used in Las Vegas. The one in Las Vegas is still humming along today. It locked up once this past spring while no one was there and we had to reboot it via remote from Wemo app, but otherwise it has worked just fine.
     
  15. DougJohnson

    DougJohnson Member

    241
    7
    Dec 11, 2006
    I have mine on a simple light timer to power cycle the TA every day at a time I don't have any recordings scheduled, about 3 in the afternoon for me. I still get the silly screen, but recording after the power cycle work just fine. -- Doug
     
  16. DeDondeEs

    DeDondeEs Well-Known Member TCF Club

    21,764
    1,869
    Feb 20, 2004
    Las Vegas, NV

    So another cable company tech showed up and tried three more cable cards and third tuner and still nothing. So of course they said the problem is the Tivo. I called Tivo support and they claimed that Multi-Room-Viewing needed to be activated in order for the Cable Card to work so he turned that on remotely. Of course that isn't true, so it still doesn't work*

    *I wrote this in an arrogant self-assured manner so it will start working and I will be proven wrong...

    So yeah it looks like the choice is between DirecTV Now and SlingTV.
     
  17. osu1991

    osu1991 Well-Known Member

    1,243
    361
    Mar 6, 2015
    Oklahoma
    Sorry it didn't work out. Mine has been working great for going on 2 years now. I just have locals from Cox out there and use slingbox or roku apps for everything else from my Oklahoma account.

    My stepsister left Tulsa today moving to Las Vegas. She accepted a teaching position there. They've decided to go with PSVue Friday or Saturday once they've settled in. Cox should be up running tomorrow for their internet. I did offer my extra Roamio but they would rather just stream and not deal with cable boxes.
     
  18. DeDondeEs

    DeDondeEs Well-Known Member TCF Club

    21,764
    1,869
    Feb 20, 2004
    Las Vegas, NV
    Yeah Cox internet is probably the best you can get in Las Vegas. I am very happy with my internet service. I hope they are just buying their modem and router and not dealing with having to rent Cox equipment. When I was at the Cox store on Saturday, there were people waiting 40 minutes just to get a receipt proving that they returned their equipment, this was after cancelling the account over the phone already.

    To get my cable card and tuning adapter I put my name on the list, then ran over to Costco to do my monthly shopping there, and then when I was done and returned to the Cox store, I still had to wait 10 minutes before they called me.

    Congrats on your step-sister's new teaching position BTW!
     
    osu1991 likes this.
  19. DeDondeEs

    DeDondeEs Well-Known Member TCF Club

    21,764
    1,869
    Feb 20, 2004
    Las Vegas, NV
    Just as an update. After a week of 3 techs coming out each with different cable cards, 5 calls to Cox support, 3 calls to Tivo support, this morning I got some tech on the line and he tried re-pairing the Cable Card, but then he also sent a "re-auth" signal and bingo, that worked!
     
    DaveB673, osu1991 and mdavej like this.
  20. dlfl

    dlfl Cranky old novice

    8,883
    701
    Jul 6, 2006
    Dayton OH
    I suspect cable operators find it cheaper and easier to just keep throwing clueless support resources at TiVo issues rather than actually training their staff to handle them efficiently. Fortunately they rake in such big profits that they can absorb that inefficiency.
     

Share This Page