Tuners 5 and 6 Not Authorized

Discussion in 'TiVo Roamio DVRs' started by speedy2, Aug 25, 2013.

  1. Hank4

    Hank4 New Member

    10
    0
    Jun 9, 2014

    Advertisements

    By this time, I'm ready to concede that anything is possible. However, if you go to the DVD diagnostics page (settings > Remote, CableCARD, Devices > Tuning Adapter > DVD Diagnostics), the box will display the status of each tuner, the CC and the TA. There is a line called "CableCARD association" for each tuner. My box shows that Tuners 0 and 1 are associated with "CableCARD 1", while tuners 2 thru 5 show "NONE" for CableCARD association. If you scroll down past the tuner 5 status entries, you will find the CC status and TA status ... in that order. One of the CC status entries is "Decrypt RecordChannels" my box shows the status as "2 (10)". I am uncertain what the "(10)" represents unless it is the binary equivalent for "2". I don't know if "Decrypt RecordCannels" is the same thing as "tuners" ... but that is what I am forced to conclude. Anyway, unless there is something inside the TiVo that does so, I don't see how the TA can affect how the CC resource is associated with the tuners. My TA communicates with the box via USB. My understanding is that TA is simply part of the SDV scheme. All that being said, I will next disconnect the TA tomorrow and see how the box responds.
     
  2. lpwcomp

    lpwcomp Well-Known Member

    9,461
    298
    May 6, 2002
    John's...
    What do the DVR diagnostics say under the CableCARD Decoder->CableCARD options, especially with the TA disconnected.

    Have you entered 88636 on the channel list page?
     
  3. Hank4

    Hank4 New Member

    10
    0
    Jun 9, 2014
    I disconnected the USB cable between the TA and the Roamio. The TA remains powered up and in the forward RF signal path between the Roamio and the wall RF outlet. As far as the Roamio is concerned. the TA is not in the system. I now have all 6 tuners available. This seems to me to indicate some problem in the Roamio firmware design. What else could disable four tuners in the presence of the TA?

    With the TA USB signal path disconnected, the Tuning adapter menu selection is disabled and thus no selection path for the DVR diagnostics. Mine does not show a DVR diagnostics selection under the CableCARD options. Seems like another Tivo FW design problem. Why make viewing the DVR diagnostics page contingent on the presence of either the CC or the TA?

    I guess the next logical step is to remove the TA totally from the configuration and see how the Roamio flies.

    Will post the results tomorrow.
     
  4. tarheelblue32

    tarheelblue32 Well-Known Member

    4,348
    592
    Jan 12, 2014
    Raleigh, NC
    The tuning adapter itself could be causing the problem. You should try getting another tuning adapter from your cable company and see if it exhibits the same problem. Also, you should reboot the TiVo and tuning adapter without the USB cable attached and let both the TiVo and tuning adapter boot up completely before connecting the USB cable between them.
     
  5. Mar 2, 2015 #1185 of 1187
    Hank4

    Hank4 New Member

    10
    0
    Jun 9, 2014

    Advertisements

    I actually removed the TA totally from the system and could tell no difference in performance. It appears that one of two things has happened. First, it is possible that Charter has not yet implemented (locally) whatever portion of the switched digital video scheme that requires the TA. Second, it is possible that nothing to which I currently subscribe requires the TA. Given that both the TA and the CC communicate with the hub on the same out-of-band frequency, it doesn't require too much bending of the imagination to see how the CC and the TA might communicate with each other (more or less directly) at each local subscriber site. I don't think that communication path is in play here, however.

    I have to take back one thing that I said in my post of 02/28, regarding the viewing of the DVR diagnostics. It appears that the DVR diagnostics page IS available under Account and System Info. Therefore, the presence of the TA is not a requirement to view the DVR diagnostics page. So ... no problem with the TiVo FW on that count.

    After completing the tests, I reinstalled and fully connected the TA into the system. The system is now back to the original configuration, which includes the CC and TA. I still have all six tuners functioning normally. This is the area that I think the TiVo FW engineers may need to re-examine. It still makes no sense to me why the TiVo (on a fresh install) would not associate all six tuners with the CC, even if the TA is already attached.

    For any new Roamio users out there (particularly those subscribing to Charter and using a TA) who may be approaching this hurdle, I would install the CC first, connect the Roamio directly to the cable outlet, and then have your service provider activate the CC. You can check tuner association on the DVR diagnostics page under "Account and System Info". All six tuners should show as being associated with CableCARD 1. You can then insert the TA into the RF signal path between the Cable service outlet and the Roamio and connect the TA USB to one of the Roamio USB ports. You may also need to have the TA activated. This SHOULD result in a completely functional system.
     
  6. Mar 2, 2015 #1186 of 1187
    tarheelblue32

    tarheelblue32 Well-Known Member

    4,348
    592
    Jan 12, 2014
    Raleigh, NC
    Best practice would be to not have the tuning adapter inline, but to use a splitter with one end going to the TiVo and the other end to the tuning adapter.
     
  7. Mar 2, 2015 #1187 of 1187
    Hank4

    Hank4 New Member

    10
    0
    Jun 9, 2014
    Agreed.
     

Share This Page

spam firewall

Advertisements