Tivo only outputting 480p on 1080p display. Please Help!

Discussion in 'TiVo Roamio DVRs' started by NJRonbo, Jan 29, 2014.

  1. NJRonbo

    NJRonbo New Member

    93
    0
    Jun 3, 2005

    Advertisements

    This situation has happened twice in the past few months as I have bought two separate 1080p displays (one of which I returned).

    When swapping from one 1080p display to another, Tivo Roamio seems to revert back to 480p.

    The first time it happened, on my Panasonic ZT60, I was able to easily go into Roamio's Video Settings and change the output to 1080p.

    Now with my second 1080p display, the Samsung F8500, Roamio won't allow me to change to any 1080 settings.

    It will certainly DETECT that there is 1080i/1080p support, but will not allow me to choose the option when I try and save those settings.

    Anyone else having this problem?

    And while I am at it...

    What is the official Tivo setting for HD displays?

    Is it 1080i? Is it 1080p? Or is it 1080p Pass-Through?
    (I think those are the exact choices)

    Thanks in advance for the assistance.
     
  2. aaronwt

    aaronwt UHD Addict

    23,527
    1,228
    Jan 31, 2002
    Northern...
    Have you tried changing the HDMI cable?

    The TiVo Roamio will output in 1080P60(which scales everything), 1080P24(which is pass through only), and resolutions below this(which everything can also be scaled to)
     
  3. PLargent

    PLargent New Member

    17
    0
    Nov 13, 2013
    FIOS...
    Similar issue. I found my Roamio Pro was set to 480i about a week after I set it up. Found this because I could see it wasn't looking HD and the TV reported it was receiving a 480i signal. Spent an hour looking though the menus to find a way to fix it. The menu item can be found at: TiVo Central -> Settings and Messages -> Settings -> Video -> Video Output Format. I tested all formats and now all check boxes (video formats) are checked. It was set to use only 480i when I found this setting.

    So mine can be set to 1080p but I left it with all check boxes checked. It was set by the utility that tests out video settings for me. I did not try to check that box myself. My TV shows it is receiving 1080i. It never changes to 1080p.

    What I don't understand is how this value ever got set. Was it the default from the Tivo factory? Did I do this? Did the Roamio have a bad day and change the setting to 480i to meet an issue it detected? The install instructions did not ask me to check or change this setting.
     
  4. tim1724

    tim1724 Active Member

    549
    127
    Jul 3, 2007
    Temple City, CA
    With all resolutions enabled you won't ever get 1080p output if you only watch broadcast/cable TV, as all TV is currently broadcast in 480i/480p/720p/1080i. So with your settings you'd currently only see 1080p output from your TiVo when watching Netflix or other online sources.

    If you disable the lower resolutions then the TiVo will upsample everything to 1080p. (This is what I do, as it gets rid of the long pause my Samsung LCD has when switching resolutions. And I find that the TiVo does a pretty good job of upsampling. Better than my Samsung at any rate.)


    Weird. I'm pretty sure mine prompted me to choose video output when I set it up. But maybe it didn't and instead I dug through the settings myself (as I would have, as I was quite excited to be upgrading to a TiVo model which supported 1080p)
     
  5. NJRonbo

    NJRonbo New Member

    93
    0
    Jun 3, 2005

    Advertisements

    Found the solution...

    Actually had to change input from HDMI 1 to HDMI 2.

    For some reason, the Tivo did not like HDMI 1.
     
  6. Jeff_DML

    Jeff_DML Member

    126
    6
    Mar 2, 2009
    It looks at your TV's EDID,

    http://en.wikipedia.org/wiki/Extended_display_identification_data

    If it had issues with it I think it fails all the way back to 480i(i thought it was 480p though)
     

Share This Page

spam firewall

Advertisements