TiVo HD picture freezes

Discussion in 'TiVo Series3 HDTV DVRs' started by andyw715, Nov 29, 2007.

  1. Jun 26, 2008 #541 of 1091
    reefboy

    reefboy New Member

    2
    0
    Jun 12, 2008

    Advertisements

    The number for the HQ is: (408) 519-9100

    the VP who appears to be in charge or products is Mark Roberts - you can find his extension in the company directory. I spoke to his assistant and explained that I'm a fan, I've had tivo boxes since the company started, bought a series 3 early for a lot of money, and right now I'm dead in the water, and unfortunately am having to use a Comcast DVR. and that tech and customer support appear to be barely aware of the problem, and have no useful answers to give.

    she was v. nice and is going to pass on the message. if Mark gets maybe fifty or a hundred of these, he may raise the priority, ya think?

    Joe
     
  2. Jun 26, 2008 #542 of 1091
    jim_h

    jim_h New Member

    61
    0
    May 6, 2008
    Less than 2 days since my last reset and it's freezing again, so the frequency of the problem seems to be increasing. Some more observations:

    For me it happens on live TV only. I switch to a channel and the video freezes immediately, followed by sound a few seconds later. Both HD and normal digital channels were affected (I've removed the analog channels). Switching to another channel, and back. often cleared it but not always. It appears that while frozen, the signal is being recorded, and I was always able to un-freeze the channel by simply fast-forwarding to the end of the buffer.

    The system was not recording or downloading during this time. As previously posted, I'm OTA only, no cable cards. The menu system continued to work.
     
  3. Jun 26, 2008 #543 of 1091
    jeffinaz

    jeffinaz Phoenix

    10
    0
    Jun 26, 2008
    I have the same problem. Have had it every couple weeks since I bought the Tivo HD in March. Restarting the Tivo fixes it. Nothing else will work. This happens when watching live and also recording. Once it freezes, it shows about 2 seconds of video and audio, then stops. This situation is the same on live TV and also recorded programs. Have also had the dropped channels problem twice since then. The firmware on my Mcard was updated last night. Now, the freezing has happened twice in 12 hours. Nice work guys. :thumbsdown::thumbsdown::thumbsdown:

    Cox- Scottsdale, AZ
     
  4. Jun 26, 2008 #544 of 1091
    jeffinaz

    jeffinaz Phoenix

    10
    0
    Jun 26, 2008
    I have now had the freezing issue 4 times in under 24 hours. What is the deal?
     
  5. Jun 27, 2008 #545 of 1091
    dmarkow

    dmarkow New Member

    2
    0
    May 18, 2008

    Advertisements

    I've also seen an increase the last couple days. Today I've literally had to reboot every hour or two. (And in between every reboot, I have to hear "And why did we pay for this thing again?" from my wife!)
     
  6. Jun 27, 2008 #546 of 1091
    joea789

    joea789 New Member

    7
    0
    Jun 16, 2008
    I got my replacement Tivo HD last Friday, it came with version 8.1.7c2-01-2-652
    I let it upgrade on it's own, which happened in a few days or so. It's at 9.3a-01-2-652.
    I enabled 30 second skip
    tonight, about an hour ago, I started seeing my first freezes when switching to live tv.
    it was not recording or downloading anything during this whole log.
    No amazon unbox link has been setup on this box yet.
    everything below is just a logging of everything I did 'cause I had the laptop open. I have not done a reboot so far. I'm currently able to watch live tv unfrozen after going throgh the whole thing below, so I don't feel a need to pull power yet.

    Here's what happened:
    I experienced a frozen pic on 5StarMax.
    pressed live tv and switched to comedy central SD #54 and it started playing
    pressed live tv to switch back to the 5starMax SD, pic was frozen, sound played for a few seconds.
    manually dialed a HD chan(#156), it started frozen with a second of audio.
    Pressed live tv and it switched to 5starMax frozen, couple secs audio.
    Pressed live tv, and it switched back to #156 and played fine til i switched 20 seconds later.
    Manually dialed HBO2, #301, it was frozen with a few seconds of audio
    Pressed Live tv, back to 5max, was frozen, couple seconds audio.
    pressed live tv back to HBO2, it was frozen, and rewinding or instant replaying would go back to a previous scene, but it would be frozen.
    dialed an SD channel, 56, it was frozen.
    redialed channel # 54, comcentral, and it played just fine.
    pressed live tv, it went back to 5max froze, few secs audio
    manually dialed 54, all's fine.
    manually dialed a HD channel, 156, played just fine
    pressed enter to switch back to comcentral, played fine, I could rewind a few minutes back in time.
    pressend enter back to 156, could rewind back a few minutes
    pressed live tv, it switched back to comcentral, #54, frozen, played a bit of audio. Pressing instant reply skipped back and started playing normally
    Pressed live tv, it switched back to 156, played fine.
    pressed live tv, it went to 54 and played fine for the 20 seconds I gave it.
    pressed live tv, it went to 156 played fine, rewind works.
    pressed live tv, back to 54, froze screen, some sound.
    pressed instant reply, started playing normally for the 60 seconds I gave it.
    pressed live tv back to 156, played fine, plenty of buffer there.
    pressed enter button, back to 54, froze, little audio.
    instant reply fixed it.
    pressed enter back to 156, played fine
    pressed live tv, froze, some audio. Rewind, play fixed it.
    went and played a 720p version of Thesimpsons, played fine
    pressed live tv back to 54, played fine
    pressed live tv to 156, fine
    pressed live tv back to 54, froze, some audio, instant replay fixed it.
    pressed enter back to 156, played fine
    tuned to 325, 5star max via grid, was frozen, some audio
    pressed enter back to 156, played fine, lots of buffer.
    pressed tivo button, started playing the simpsons again.
    tuned to HD channel 193 via grid.
    dialed 156, this time it was frozen, with plenty of buffer.
    pressed enter, played fine
    pressed enter back to 156, played fine.
    tuned to 178 Cinemax HD
    kept pressing live tv button, each channel played, til I watched a couple minutes of 178, then went back to 156, whic was frozen.
    went to diags, everthing seemed ok,
    said tuner 0, channel 156, signal strength around the mid 70s to low 80s, SNR was 33
    tuner 1 looked good too signal strength hig 60s to mid 70s snr was 33

    HTH...
     
  7. Jun 27, 2008 #547 of 1091
    danterner

    danterner Not it!

    10,629
    20
    Mar 4, 2005
    Greenacres, FL
    I've had my TivoHD about three months or so and just got my first batch of freezes last night. It's definitely the 777clear symptoms. A restart brought things back into line for now. I had only 5 items in the deleted folder at the time. I do have the WD external expander drive; other than that, the Tivo is completely stock, running 9.3a. Here's hoping for a fix one of these days, because restarting the Tivo always scares the hell out of me (I've have a few Tivos die on me in the past few years, with the infinite "just a few minutes more..." loop startup screen, so I avoid restarting whenever possible now).
     
  8. Jun 27, 2008 #548 of 1091
    Ezzie00

    Ezzie00 New Member

    7
    0
    Jan 18, 2003
    I am down to restarting the TiVo every day in order to watch HD shows. Thinking of doing a hard drive swap myself in hopes that will help at least temporarily. Anyone seen any positive results after an HD swap or should I be sticking with TiVo support to try to get things rolling right?
     
  9. Jun 27, 2008 #549 of 1091
    wdpower

    wdpower New Member

    65
    0
    May 22, 2005
    West Palm Beach
    I had my TiVo a few months before the freezing started. Now I have had a freeze once a week for the past few weeks. Atleast it seems to restart pretty quick lately. My daughter doesn't understand why she can't watch Curious George right away. I'm sure there will be a fix someday.

    BTW, I just purchased a DVR expander from Buy.com, should be here Monday. (great price!)

    -Bill
     
  10. Jun 27, 2008 #550 of 1091
    jeffinaz

    jeffinaz Phoenix

    10
    0
    Jun 26, 2008
    Aside from a restart, does anyone know of any other way to work around this issue? I'm not familiar with 777clear, but please let me know if I should be doing something different. My Tivo HD is also stock. Tivo wireless adapter on WiFi.

    I can't see replacing the hard drive as this unit is 3 months old. Also, when I first bought this, I had the freezing issue. I called Tivo and they told me to take it back for an exchange at Circuit City as I likely had a hard drive issue. I did that, and I still have the same problem. This is not a hard drive issue, it is a bug.
     
  11. Jun 27, 2008 #551 of 1091
    jim_h

    jim_h New Member

    61
    0
    May 6, 2008
    jeffinaz, so far I've always been able to un-freeze a live TV channel by fast-forwarding to the end of the recording buffer.
     
  12. Jun 27, 2008 #552 of 1091
    danterner

    danterner Not it!

    10,629
    20
    Mar 4, 2005
    Greenacres, FL
    7-7-7 Clear isn't a fix; it is just something that the Tivo folks asked us to press on the remote when the problem is evident. Apparently, it places a marker on a log that the tivo keeps internally, so that when the tivo next calls in they will more easily be able to search for the part of the log covering the time period where the error occurred. At least that's my understanding.
     
  13. Jun 28, 2008 #553 of 1091
    filberttt

    filberttt New Member

    7
    0
    Dec 11, 2007
    Froze last night after 2 solid weeks error-free.
    Switched from live to playback of SD program.
    About 2 seconds of playback then froze.
    Other SD playbacks also froze, but HD programs played okay.
    Tivo was recording a SD program and a HD program at the time.
    Stopped both recordings and deleted their programs: no dice.
    Soft reboot fixed it.
     
  14. Jun 28, 2008 #554 of 1091
    Mars Rocket

    Mars Rocket Loosely wound

    10,402
    5
    Mar 24, 2000
    Sinnoh region
    Is there any conclusive link between the freeze and the use of TiVoDesktop software? I was freeze-free for weeks and then once I started using TiVoDesktop again I started having daily freezes.
     
  15. Jun 28, 2008 #555 of 1091
    TechDreamer

    TechDreamer New Member

    468
    0
    Jan 26, 2002
    Torrance, CA
    7 months of this. I have been checking every month or so for updates and nothing. Tivo is a joke. Tivo has now joined all the other companies that cannot build an HDTV dvr. I know it took a lot of work Tivo, but you have now caught up with everyone else. I hope you are proud of the incompetence.
     
  16. Jun 28, 2008 #556 of 1091
    mccauley

    mccauley New Member

    2
    0
    Aug 20, 2000
    Indianapolis...
    The post from filberttt is exactly what I have been seeing for several weeks now. In particular, HD programs do not seem to suffer from the freeze, only SD programs. Stopping other recordings does not make a difference. Very annoying, if not intolerable (which it is if I have to interrupt recordings in order to do a reboot to unfreeze and watch what I want to watch).

     
  17. Jun 28, 2008 #557 of 1091
    mike3775

    mike3775 Active Member

    2,320
    0
    Jan 3, 2003
    Indiana
    That is not true. My freezes occur with both HD and SD programs
     
  18. Jun 28, 2008 #558 of 1091
    MustHaveTivo

    MustHaveTivo Member

    73
    7
    Mar 14, 2005
    Sierra Madre CA
    We had the freezing symptom occur on both our HDs beginning when 9.3 arrived. I do believe our symptoms matched the problem at hand rather than any other problem. Frozen video and a few seconds of audio when switching channels or starting a recorded program; menus functional; after rebooting, all recordings that were in progress play fine. We never saw it occurring; it always appeared when we first turned on the TV after a time. The disk has been upgraded in each. We do not have TiVo Desktop. CableCards are our only signals. 2 S-cards from TW Hacienda Heights in each.

    I thought I would jump in because we noticed it seemed to be correlated with one of us having left live TV paused earlier. We started making an effort to make sure live TV was not paused if we were walking away for a significant time, and I don't believe we have seen a single freeze since. Anyone else able to corroborate that?

    1. 652
    2. Interesting question. TiVo A: HDMI. TiVo B: HDMI to one room and component to another. Occurrence of freezing was much less frequent on Tivo B. Can't correlate it with when it had been on HDMI or not at this point.
    3. TiVo A: Aspect=Panel, 4:3 smart screen, output= 1080ifixed
    TiVo B: Panel, 16:9 widescreen, 1080i fixed
    4. Highly variable. One day to many, many days.
    5. Menu
    6. Never seen it in progress.
     
  19. Jun 28, 2008 #559 of 1091
    jim_h

    jim_h New Member

    61
    0
    May 6, 2008
    We never pause live TV. And, I've seen HD channels freeze as well as SD.
     
  20. Jun 29, 2008 #560 of 1091
    Mars Rocket

    Mars Rocket Loosely wound

    10,402
    5
    Mar 24, 2000
    Sinnoh region
    Yeah, I never pause Live TV either. With our TiVo today it was freezing on HD and not SD, but I didn't do a really thorough test - I just waited until it wasn't recording anything and rebooted it.
     

Share This Page

spam firewall

Advertisements