TiVo HD picture freezes

Discussion in 'TiVo Series3 HDTV DVRs' started by andyw715, Nov 29, 2007.

  1. Jun 22, 2008 #501 of 1091
    take5

    take5 Member

    39
    2
    Jul 27, 2003

    Advertisements

    1> What are the first three digits of your TSN? (648 or 652)

    652, with a Comcast M-card

    2> Are you using HDMI or component video?

    HDMI

    3> What are your video settings (aspect correction mode, TV aspect ratio [there are three choices], video output format)?

    Panel, 16:9 TV, 1080l fixed

    4> How soon does the problem return after a restart?

    about 3 days. Getting more frequent over time: never, ... once, one month later, a few weeks later, a couple of weeks later, a week later, now twice a week or more.

    5> Are you restarting from the menu or by unplugging?

    from the menu

    6> If you’ve ever been present to see the video switch from fluid to static, please include as many details as possible about what was going on.

    Usually, it's when I sit down to play saved programming, and the problem is immediately evident. Video runs for a second, then a few stop frames, then freezes. Video failure is very similar to a bad DVD. Audio continues for a short while, then often freezes as well.

    Restart the DVR, and the same recorded material plays fine.

    Theorizing here, the short-term symptoms seem like "core cancer", as it's fixed by a re-boot. However, since the problem didn't happen for the first several months, that sounds more like a fragmented hard drive or database.
     
  2. Jun 22, 2008 #502 of 1091
    dolcevita

    dolcevita New Member

    276
    0
    Jan 1, 2004
    South Florida
    Well, I just started having this issue and I don't have cable cards! OTA only for HD and "regular" cable for SD.

    Now that's interesting because I had not used Tivo Desktop in quite a while but recently set it up again...right before this problem started. Gonna try stopping the communication and see what that does.
     
  3. Jun 22, 2008 #503 of 1091
    prcampbell

    prcampbell New Member

    3
    0
    Jun 17, 2008
    I'm having the problem but I do NOT have TiVo Desktop installed nor do I have any network connection to the TiVo HD box. I'm using the telephone for all communication on the box. So in my case at least, it has nothing to do with network connectivity.
     
  4. Jun 22, 2008 #504 of 1091
    DUSlider

    DUSlider Active Member

    153
    31
    Apr 28, 2005
    PA
    Just happened, here are the details...

    We were watching Spiderman on TNTHD. Video and Audio froze simultaneously. I channeled up to Discovery HD. Worked fine, waited several minutes and it didn't freeze. Channeled down to TNTHD and the screen was gray and did not display any picture.

    I changed the channel to 236 WPSG HD by punching in the numbers to watch the phillies game and the video stuttered for about 30 seconds, then the video froze along with the Audio. I used the guide to change the channel back to Discovery HD and it worked fine. Used the guide to change back to TNTHD and still got a gray screen.

    I went to the Tivo main screen, and tried to watch a recorded show, non-HD and it played fine for 5 minutes, didn't wait for it to freeze. Went back to live TV and TNTHD was still a gray screen. Tried discovery HD and the video/audio froze. Tried a few other channels and it froze on every one.

    One thing stayed the same though, the original channel I was on when it froze always stayed gray and never displayed a picture frozen or not.

    I did a hard reset this time by pulling the power plug, all other times I restarted from the menu. This is the first freeze in a couple weeks from my recollection. I'm going to start keeping track now.
     
  5. Jun 22, 2008 #505 of 1091
    doconeill

    doconeill Unix Guru

    287
    10
    Dec 13, 2002
    West of Boston

    Advertisements

    I just had something new happen with my main unit, which has not happened before.

    Within the span of an hour, it locked up three times.

    The first time, we were watching a recorded HD program.

    The second and third times, we were watching a live HD program.

    In all three, an SD recording was in progress.

    The symptoms were the same. The video and audio will drop momentarily. It will flash back on the screen, but frozen (no macroblocking). The video might then go away after a few seconds. The TiVo does not respond to the remote at all other than the yellow light comes on and you get a "bong".

    The only recovery is a power cycle.

    I have not yet tried a kickstart. For the moment, I'm staying off the HD channels.

    Is there any way to call up the logs on an unhacked system? I'd like to see if there are drive errors reported.

    This system does have a DB35 drive internally, nothing externally.

    Connections are FIOS (attentuated), two S-cards, HDMI to Phillips LCD 1080p (native mode).

    Of course, I'm leaving in a couple hours for 5 days on a business trip, and if I leave the wife and kids with a broken TiVo there'll be hell to pay...:(

    Edit: It's on a relatively (few months old) UPS as well.
     
  6. Jun 22, 2008 #506 of 1091
    yroca

    yroca New Member

    48
    0
    Dec 6, 2004
    I came back from vacation to a frozen picture. I immediately disconnected the RF cable for 30 seconds and go the blue TiVo banner about signal, then reconnected. Picture came back up to the same frozen image. I changed the channel and then, 30 - 60 seconds later received this screen (attached).
     

    Attached Files:

  7. Jun 22, 2008 #507 of 1091
    mike3775

    mike3775 Active Member

    2,320
    0
    Jan 3, 2003
    Indiana
    1. 652

    2. HDMI

    3. full, 16:9, 1080i fixed

    4. usually within a few hours

    5. first two times by menu, last time by unplugging

    6. watching ESPN HD, and both video and audio just stopped(like I hit the pause button), and then I hit rewind and it worked then froze up again 30 seconds later. I then tried playing a show I recorded on History Channel HD and same thing occured, then it told me that there was an issue with my cable card, when there isn't(I had Comcast do a check)
     
  8. Jun 22, 2008 #508 of 1091
    swilcox

    swilcox New Member

    19
    0
    Apr 16, 2006
    I'm on a Mac, don't have the crappy PC software, and I still have the problem. It's not the PC Tivo Desktop software.
     
  9. Jun 22, 2008 #509 of 1091
    swilcox

    swilcox New Member

    19
    0
    Apr 16, 2006

    I also don't think it's a space issue. I have a 500 GB drive (WeaKnees) and very little recorded on it. I still get freezes.
     
  10. Jun 23, 2008 #510 of 1091
    jy3

    jy3 New Member

    42
    0
    May 3, 2008

    Disabled home networking from the HD box and access to Tivo Desktop. Thinned out some recordings.
    Then did a Menu reboot.

    Trouble free for about a day. Then turned on yesterday to a frozen screen
    Changed the channel, and all was well. Switched back to frozen channel,
    and it was fine. Experienced some random stuttering as well, but nothing major.
    We'll see.

    stock TivoHD w/SA m-card

    1. 652

    2. HDMI

    3. panel, 16:9, Native

    4. random

    5. menu

    6. random occurrences
     
  11. Jun 23, 2008 #511 of 1091
    jim_h

    jim_h New Member

    61
    0
    May 6, 2008
    About 2 weeks after I rebooted, my HD started freezing again as I watched live TV. I'd switch to a channel and the video would be frozen; a few seconds of sound, then sound stops. Menus, playback of recorded programs still worked. Switched to other channels, some worked, some would freeze. In every case I was able to use fast-forward to un-stick the channel. After repeating thsi several times I rebooted from the menu and operation became normal.

    Next time I'm going to try a few more things. I want to see if the 'frozen' channels are actually being recorded. It seemed like they were, and if I used FF to move to the end of the buffer and back into real-time, normal operation resumed.
     
  12. Jun 23, 2008 #512 of 1091
    tv_is_fun

    tv_is_fun New Member

    3
    0
    Jun 23, 2008
    +1 on this problem. Some additional data points that may or may not be influencing the issue:

    - Never had the problem for the past two months since I bought the TivoHD, running with Comcast and a Motorola M-Card.

    - "Upgraded" to Verizon FIOS today. They replaced the single M-Card with two of the older Motorola single-stream cards. And that's when the problem started.

    So I have a new service provider, older model cable cards, and two single-stream cards rather than one multi-stream card. How to further diagnose the problem and/or eliminate things?
     
  13. Jun 23, 2008 #513 of 1091
    Megosteve

    Megosteve New Member

    2
    0
    May 27, 2008
    1> 652
    2> HDMI
    3> Full, 16:9, Hybrid
    4> A few days. I've only had my Tivo up and running about two weeks now, and one previous freeze that was fixed with a software reset.
    5> First time it happened I restarted from the menu.
    6> I watched one HD channel for about an hour, then switched to ESPN to watch the Red Sox and that's when it froze. Tried switching channels, but they all froze as well... I'd get a few seconds of audio, and maybe a few frames of video, then all live TV and any attempt at any previously recorded playback through the main menu does the same. I can navigate all menus and the guide just fine.

    Further datapoints: I'm using an M-card that was installed about a week ago Saturday.

    As someone who is totally brand new to Tivo, I'm pretty disappointed. I was excited about it and bought lifetime service on it, so it's not like I can just cancel my monthly fee, nor will a service credit help. Unless a chargeback works, I'm stuck with a $700 investment on something that does not function as advertised.

    It's not the end of the world, but it really bugs me that the Red Sox are on regular cable maybe five times a month, and my choices tonight are to reset and screw up the recording on the game that I couldn't watch or to totally go without seeing any of it until after the game is over.

    I guess I should have believed the Comcast store guy when he told me that TivoHD has a lot of problems.
     
  14. Jun 23, 2008 #514 of 1091
    mike3775

    mike3775 Active Member

    2,320
    0
    Jan 3, 2003
    Indiana
    If its the cable cards, then its Tivo's fault, because my cable cards worked fine until the 9.3 update.

    It refroze on me again today while watching a recorded Deadliest Catch(from a month ago). Did a hard reboot this time. Hopefully I will go longer than 1 day before the next freeze.
     
  15. Jun 23, 2008 #515 of 1091
    drWatson23

    drWatson23 New Member

    6
    0
    Jun 23, 2008
    1> What are the first three digits of your TSN? (648 or 652)
    652
    2> Are you using HDMI or component video?
    HDMI
    3> What are your video settings (aspect correction mode, TV aspect ratio [there are three choices], video output format)?
    Full, 16:9, 1080i Fixed
    4> How soon does the problem return after a restart?
    Totally random, 1-2x / wk
    5> Are you restarting from the menu or by unplugging?
    Hard reset a few times, sometimes I let it be for a couple hours and the issue goes away on it's own.
    6> If you’ve ever been present to see the video switch from fluid to static, please include as many details as possible about what was going on.
    I only experienced it during playback, all of the sudden picture freezes audio continues, FF shows picture, hit play again it image freezes again.

    I have 1 MCard in slot 1 from Time Warner.
    I also use pyTivo, I suspect it has something to do with the issue since tivo was working fine for days then it started freezes 30 min-hour after I transferred a show.
     
  16. Jun 23, 2008 #516 of 1091
    DUSlider

    DUSlider Active Member

    153
    31
    Apr 28, 2005
    PA
    Froze again today, less than 36 hours after a hard reboot. I wasn't here when it happened. I did a soft reboot this time. I'm also using an M card from Comcast.

    I had 2 shows recording when this happened. I waited until they were done and soft rebooted it. The recorded shows appear to play fine... So I highly doubt that this is a hardware issue with a hard drive or cable card...
     
  17. Jun 24, 2008 #517 of 1091
    Lazlo123

    Lazlo123 New Member

    147
    0
    Nov 7, 2006
    First post was on 11/29/07? And after a brief reading of this thread it seems like just about every single post of this 500+ thread is one person chiming in saying they are having the same problem.

    Why has this not been fixed Tivo? I just bought a Tivo HD and thinking about returning it before even booting it up... I bought Tivo to not have to worry about what is on tv at a certain time, now I'm going to have to worry if it is going to even be watchable?? How can Tivo let this go for so long without some official acknowledgement? Or did I miss that communication?
    :confused::confused::confused::confused::confused:

    Then again, I try to remind myself that the people who are happy don't typcically post that they're happy... I wonder how many TivoHD users have NOT experienced this... will I be one? Hmm...
     
  18. Jun 24, 2008 #518 of 1091
    moyekj

    moyekj Well-Known Member

    12,324
    958
    Jan 23, 2006
    Mission...
    All the numbered responses are all directed at questions posed by TivoJerry (a Tivo employee) who posted in this thread and is trying as best he can to collect information on this problem. So yes, there has been acknowledgment of the problem and Tivo is working on trying to reproduce and fix it.
     
  19. Jun 24, 2008 #519 of 1091
    dankruse

    dankruse New Member

    17
    0
    Apr 27, 2005
    Just happened to me today - had the Tivo HD for 3 weeks, first time I have seen it, nothing has changed on my system.

    Video freezes and sound continues for a couple seconds before also stopping. Change channels, video freezes after a second and sound continues for a couple seconds before also stopping. Happened on every unencrypted station - strangely, if I tuned to HBOHD, it worked just fine.

    Restarting the Tivo cleared the problem.

    1> What are the first three digits of your TSN? (648 or 652) 652
    2> Are you using HDMI or component video? HDMI
    3> What are your video settings (aspect correction mode, TV aspect ratio [there are three choices], video output format)? 16x9 1080 fixed
     
  20. Jun 24, 2008 #520 of 1091
    Lazlo123

    Lazlo123 New Member

    147
    0
    Nov 7, 2006
    Ok, good to know! I was under the impression that anything on Tivocommunity.com was not official Tivo business.
     

Share This Page

spam firewall

Advertisements