Please Make Nosie To Direct TV About Random Reboots

Discussion in 'DirecTV TiVo Powered PVRs & Receivers' started by njb, Mar 17, 2008.

  1. pader

    pader New Member

    10
    0
    Nov 25, 2007

    Advertisements

    I sincerely hope that this will be helpful to this forum since it has been outstandingly good to me. On the suggestion of a fellow Tivo user, just after my last post here, I went to my R10 and bit the bullet and thru the menu did a complete reformat and reset. It took a couple of hours but, believe me, it was truly worth it. Everything is back to happy userville. The unit has been performing flawlessly for almost 2 weeks now; not one single freeze-up or reset.

    Since almost every complaint about this problem mentions the 'e' update as a possible culprit, I believe that update put something on the hard drive that was lingering in the 'f' update and the reformat took it off. Only a guess but it seems most likely.

    If something goes wrong and the R10 acts up again, I will bounce right back here and let you folks know. This forum has been extremely useful and I probably would not have found the answer if I had not talked with all the knowledgeable people here. A big thanks to all of you who helped me through this.
     
  2. danwenz

    danwenz New Member

    16
    0
    Feb 28, 2008
    Thanks for your input. It will be interesting to see if your problems cease totally. I did nothing (except unplugging them when they froze) to my Tivo's and I also had NO problems for a similar two week period. I was hoping I was home free but yesterday both of my units had problems. Both rebooted at least once and one froze 2-3 times during the day.

    I noticed that DirecTV 'pushed' content to my Tivo Thursday/Friday. I'm wondering if this 'pushed' programming (found in Directv Central) may be the cause of our problems. The content was a Masters preview and one about BMW autos.
     
  3. pader

    pader New Member

    10
    0
    Nov 25, 2007
    Thanks for this addition. I forgot to add in my last post that I have left my phone line unplugged from the TiVo. This may be why I am getting no more problems. I will leave it off until I find something that encourages me to believe that the problem has been fixed with another update.
     
  4. Duffycoug

    Duffycoug New Member

    141
    0
    Feb 12, 2007
    I had tons of reboots prior to 6.3f with 3 machines, now I have none, so I can no longer complain....sorry. :(
     
  5. pader

    pader New Member

    10
    0
    Nov 25, 2007

    Advertisements

    Well, BAM! Last night everything fell apart. Out of the blue, my R10 restarted and froze up 4 times in less than 3 hours. So much for the internal disk clean and reset.

    Luckily, I had a new standby disk ready with V6.1 on it and I did an immediate and admittedly, a very angry swap. The system is up now and has been running clean since the middle of last night. I also detached the phone wire form the unit as soon as it cleared the startup dial-in. Will keep you all posted.
     
  6. PrincetonTech

    PrincetonTech New Member

    116
    0
    Apr 13, 2008
    People often to fail to understand that software would cause everybody to have reboot problems and that random reboots are caused by failing sectors on the hard disk (magnetic coating peeling off) or by compromised hard drive heads that have trouble reading the disk properly.
     
  7. PrincetonTech

    PrincetonTech New Member

    116
    0
    Apr 13, 2008

    Exactly. Once the data can no longer be read properly, it is just a matter of time before it reboots. Once these people get new hard drives their machine will work like a charm.
     
  8. chuckg

    chuckg New Member

    131
    0
    Aug 31, 2007
    Berkeley
    That which is true most of the time must then be not true some of the time.

    You need to read hundreds of posts on the various D*Tivo forums going back to early September to truly appreciate what is known about 6.3e on Series 2 DTivos.

    You can tell my "Join Date" when I developed an interest (most of which I have lost by now) in this subject.
     
  9. goony

    goony New Member

    1,749
    0
    Nov 19, 2003
    There are methods to leave your recordings intact... poke around in the Upgrade Forum or Underground Forum.

    I'm not familiar enough with the InstantCake product to know if it will give you the option to install into "the other" partition and then boot from that one, thus saving your recordings.
     
  10. skipw

    skipw New Member

    25
    0
    Feb 9, 2006
    Raleigh, NC
    I've replaced one drive and it worked flawless for about 2 weeks. During this time, both of my R10's were working well. About 1 week after 6.3f came down, both boxes started acting up again. Tonight, both receivers have rebooted on their own and have froze up multiple times. Also, after one reset, it froze up again within 5 minutes. This happened on both boxes. My guess is that something in the "local channel" feed is messing things up. This would explain why it's not happening to everyone. (I'm in the Raleigh,NC area) On other occasions, other people have complained about reboots at the same time, during the same show, that I had problems.

    Still think it's a hardware issue?

    This usually happens between 8pm-11:30pm. If it was hardware, it would be a lot more random and I doubt both receivers would fail aruond the same time.
     
  11. baileysdad

    baileysdad New Member

    2
    0
    Apr 15, 2008
    I'm in the Raleigh-Durham, NC area, and I've been having the same reboot issue. I thought 6.3f would fix it, but I think it's now worse than before. The reboots went away for about 2 weeks, but now they're back. If I leave the tuners off the local CBS and Fox affiliates (5 and 50), and the reboots and lockups don't occur. Last night, I had 1 lockup while recording Bones (Fox - the other tuner was on DIY) and one reboot while recording CSI: Miami (CBS - the other tuner was on Fox).

    This isn't a HDD issue. There are too many people in this area with the exact symptoms -- reboots with tuners on CBS and Fox. Besides, I've already tried replacing the drive. No change at all.
     
  12. nc_go_blue

    nc_go_blue New Member

    1
    0
    Apr 15, 2008
    I have 2 Hughes DirecTivo's. I'm in Apex, NC. I have freezes and lockup like mad.

    Here's a brain dump of some observations and experiences ...

    As others have pointed out, there seems to be a problem in the RDU area. However, I have trouble believing that all DirectTivo users in the RDU area have this problem. Someone (many someones?) in the area must have a working system?

    I'm running 6.3f. Since 6.3e, I have had color loss and video tiling. With 6.3f, I have had plenty of freezes and reboots.

    The problem seems to be synchronous because there are a handful of us who have found each other and tend to report the same problem at the same time. Yesterday (4-14-2008) was one of the worst days I have experienced, and that aligns with a few others (and the flurry of new updates to the forums here and elsewhere).

    During Medium, around 10:20PM, I had back to back freezes while watching a recorded program. That was before and after other freezes and autonomous reboots throughout the day.

    I have noticed other freezes occur at 9:50PM.

    The American Idol that Chikezie was voted off froze with about 10 minutes to go. Then, the problem stopped for perhaps two weeks, and has returned with a vengeance.

    It sounds like 6.2a is a possible solution.
     
  13. skipw

    skipw New Member

    25
    0
    Feb 9, 2006
    Raleigh, NC
    While 6.2 were betters times, we still pay a ton of money for the service and they should be working on fixing the problem. They blame it on hardware, want to charge us for new equipment and get us for a 2 year commitment. There seems to be pleanty of people out here willing to work with them on this, but instead they brush us off and cater to "new" customers. If they weren't trying to get rid of the Tivo receivers, you can bet this would be fixed by now. I don't pay $800+ a year and have to pull the harddrive to put back an old version of their software. I'm ready to switch to Dish Network, just a little trigger shy. But I can't take much more of this. Last night was the worse it has been in a while.
     
  14. baileysdad

    baileysdad New Member

    2
    0
    Apr 15, 2008
    Locked up again tonight at 8:42 while recording NCIS. The other tuner was on MAX. One of my reboots last night occurred at exactly the same time as nc_go_blue's 10:20 pm reboot. I guess DTV support will say that we have synchronized HDD failures!
     
  15. chuckg

    chuckg New Member

    131
    0
    Aug 31, 2007
    Berkeley
    Love it! Spooky action at a distance in HDDs! Quantum entanglement writ large. :)
     
  16. kingwart

    kingwart New Member

    9
    0
    Sep 30, 2002
    Raleigh, NC
    I'm in Raleigh and I've had the same experience. I set TWO DirecTV with TIVO units to record "Bones" last night to be sure and get the program and BOTH units locked up SIMULTANEOUSLY. There's no way that's a disk problem.
     
  17. Pezhead

    Pezhead New Member

    7
    0
    Apr 5, 2002
    I'm also in the Raleigh area and am having the same problems. My hang and reboot times also match up with what others have said here.

    If this is isolated to WRAL and WRAZ, has anyone tried to contact them? Do we know enough to describe the cause of the problem?

    Since DirecTiVos haven't been for sale in a couple of years, it's unlikely that anyone over there who is in a position to fix the problem will stumble across it. Sure would be nice if one of their transmission engineers had a DirecTiVo.

    Since it seems isolated to this area, I don't hold much hope for help from DirecTV or TiVo.
     
  18. jaydro

    jaydro Senior Member

    478
    9
    Oct 19, 2003
    Durham, NC
    I haven't noticed it happen on 5 or 50, but I have had lockups twice while recording WB 22 and once last night on WTVD 11 (which I think may have been a first). I think the point of commonality is DirecTV's SD local receive facility for the RDU area. (The address they give there, 14111 Capital Blvd, Wake Forest, NC, looks to be an Embarq office building.) I've thought WUNC 4 and WNCN 17 have looked like they were collected OTA, but I don't know about the other channels.
     
  19. danwenz

    danwenz New Member

    16
    0
    Feb 28, 2008
  20. ericL

    ericL Abbie Normal

    96
    0
    Jan 6, 2002
    Raleigh, NC
    Also in the Raleigh area...

    I have one unit (Philips series 2) where this is occurring. It's not on my GXCEBOT and H10-250. Last night, it froze on channel 11 during the debate, around 9:15. I don't remember the exact details, but I'm 90% certain I've seen it freeze on non-locals, too.

    I also just experienced the weird color issues mentioned a little earlier in this thread.
     

Share This Page

spam firewall

Advertisements