OTA channel asking for cable card???

Discussion in 'TiVo Help Center' started by jcostello_, Dec 31, 2011.

  1. jcostello_

    jcostello_ New Member

    2
    0
    Dec 31, 2011
    I get roughly 12 OTA channels with the Tivo and all has been great for the last six months. Within the last month our PBS channels (9.1, 9.2, 9.3, 9.4) still work but have a banner that pops up stating I might need a cable card to view the channel. When I go to the guide the small channel preview window shows the channel perfectly without the banner. As soon as I remove the guide the banner comes back when the image is full screen. This only happens on these channels...any ideas on how to correct? No settings have been fiddled with in the last month that I'm aware of.

    Jason
     
  2. Jan 2, 2012 #2 of 14
    unitron

    unitron Well-Known Member

    16,576
    41
    Apr 28, 2006
    semi-coastal NC
    What model TiVo?

    Do you have it hooked to both antenna and cable?

    If so, which cable company?

    Where are you geographically?

    What's the call sign of your PBS affiliate?
     
  3. Jan 2, 2012 #3 of 14
    jcostello_

    jcostello_ New Member

    2
    0
    Dec 31, 2011
    What model TiVo? Premier.

    Do you have it hooked to both antenna and cable? No cable. Ota only.

    If so, which cable company?

    Where are you geographically? Central Texas. San Antonio area

    What's the call sign of your PBS affiliate? Klrn.
     
  4. Jan 2, 2012 #4 of 14
    unitron

    unitron Well-Known Member

    16,576
    41
    Apr 28, 2006
    semi-coastal NC
    I'd think that if the source of the "you might need a cable card" message is the TiVo, that it would be triggered by not enough signal strength, but your problem seems to have started about the same time that KLRN doubled transmitter power.

    Of course the TiVo should know that you aren't using cable. Unless you used to and never re-ran setup or channel scan when you pulled the plug.

    Although sometimes it'll display an incorrect error message because that one is the closest it has to cover the situation, so maybe that's all it has to cover reception difficulty

    Perhaps you need to reset or rescan channels or maybe even re-do guided setup to make sure it knows you are OTA only.

    Sorry I can't come up with anything better.

    Any chance that upped power from KLRN is causing multipath you didn't get previously?
     
  5. Jan 6, 2012 #5 of 14
    henderpa

    henderpa New Member

    18
    0
    Dec 3, 2003
    Dayton, OH
    I started experiencing the same problem in the last few weeks (after the last software update?) on my Premiere.

    I'm using OTA only and receive 4 PBS channels (16-1, 16-2, 16-3, and 16-4) from the ThinkTVNetwork here in Dayton, Ohio. Channels 1 and 2 still work as normal but 3 and 4 both come up with the "This channel requires a cablecard" message. Of course, channel 3 is the one with the majority of the shows I watch so this is very irritating.

    I'm kind of happy to see that someone else in a different area has this problem as that implies it's not just an issue on my end. ;) Hopefully the new software version that's rolling out now will fix the problem but I'm not holding my breath...
     
  6. Feb 5, 2012 #6 of 14
    rwrountree

    rwrountree pld77581

    3
    0
    Feb 5, 2012
    I have experienced the same problem of getting "cable card needed" message on Houston, TX PBS channel KUHT with anntenna selected (e.g. no cable). I have observed removing power and performing reset seems to fix it temporarily. Also I have observed that if the message appears while the program is being recorded that the message doesn't appear on the recorded version of the program. Further, this message doesn't appear except on some particular program varieties (like travel type programs). The next program doesn't seem to have the message.
     
  7. Feb 5, 2012 #7 of 14
    lpwcomp

    lpwcomp Well-Known Member

    9,461
    298
    May 6, 2002
    John's...
  8. Feb 6, 2012 #8 of 14
    unitron

    unitron Well-Known Member

    16,576
    41
    Apr 28, 2006
    semi-coastal NC
    It sounds like the PBS affiliate stations haven't gotten the word out to Tribune and TiVo about all of the channels they put on the air, but somehow the cable companies in their area do know about them, are picking them up and putting them on the cable, and the TiVo guide data can only find them as cable digital channels and not as OTA digital channels.

    Contact the PBS station and tell them about this and get them to push the info.
     
  9. Feb 6, 2012 #9 of 14
    lpwcomp

    lpwcomp Well-Known Member

    9,461
    298
    May 6, 2002
    John's...
    I think it far more likely that this is a bug. If the TiVo is configured for OTA only, it should never ask for a CableCARD.
     
  10. unitron

    unitron Well-Known Member

    16,576
    41
    Apr 28, 2006
    semi-coastal NC
    A PBS affiliate only restricted bug? Despite them being on different channels in different markets?

    I'm thinking these guys are asking for OTA channel X.whatever, the TiVo's seeing that it has, in it's guide data,perhaps some X.somethings, but not the specific X.whatever, so it assumes it's a cable only channel and that's what triggers the "you need a cable card" error message.

    Sometimes TiVo error messages aren't exactly correct but are the one, out of the ones available, that most closely fits the situation.
     
  11. lpwcomp

    lpwcomp Well-Known Member

    9,461
    298
    May 6, 2002
    John's...
    And by my lights, that is a bug.
     
  12. rwrountree

    rwrountree pld77581

    3
    0
    Feb 5, 2012
    Problem has re-surfaced of Ti-Vo dsiplaying a Cable Card message on PBS channel that is received via antenna. The new anomaly is that the PBS channel is "greyed out" on the guide menu. The program information is visible underneath the grey, but it will not allow you to select any of the "greyed out" programs for selection as a program to be recorded or program selection requiring a channel change. Rebooting the Ti-Vo box and re-scanning all channels does not fix problem. However, the problem is intermittent and has gone away after about eight hours. Problem only seems to be on PBS channel.
     
  13. wolskinj

    wolskinj New Member

    16
    0
    Aug 13, 2008
    Cincinnati, OH
    I'm seeing the same problem in Cincinnati with my CBS station as well as some of the multi channel PBS stations. It started a few weeks ago and a rescan did not resolve the problem.
     
  14. atmuscarella

    atmuscarella Well-Known Member

    6,939
    606
    Oct 11, 2005
    Rochester NY
    I have this problem on my Premiere every now and then. I have it right now for several channels that will not come in at all (the channels work fine on my Series 3 units) and they show the cable card message.

    In general I have found the Premiere has OTA reception issues (I assume multi-path) that other OTA tuners including my older Series 3 units do not. Which really sucks - wish TiVo would get their sh** together and fix this. Maybe if enough people complain (I have) TiVo will fix the issue.
     

Share This Page