Odd Audio Dropouts

Discussion in 'TiVo Roamio DVRs' started by kbmb, Oct 1, 2015.

  1. JoeKustra

    JoeKustra in the other Alabama TCF Club

    18,161
    3,244
    Dec 7, 2012
    Ashland, PA...
    I often wonder if it's the Dolby chip or the programming of the Dolby chip. I remember when this thread started the problem was much worse. When the update came out that reduced the lag when going from a menu to live video, that also reduced the frequency of the dropouts. Because of sports, the issue comes up a lot. A drop in crowd noise is very noticeable.
     
    keenanSR likes this.
  2. PSPMark

    PSPMark New Member

    6
    0
    Apr 7, 2012
    November 2019 and still an issue with my Tivo Bolt+. Really?
     
  3. JoeKustra

    JoeKustra in the other Alabama TCF Club

    18,161
    3,244
    Dec 7, 2012
    Ashland, PA...
    Not in two years. But I reseat my HDMI connector every month.
     
  4. laria

    laria Librocubicularist

    20,584
    2,025
    Sep 7, 2000
    Seacoast, NH
    I honestly had forgotten this was even a thing until this thread was bumped, but I certainly remember now how much of a problem it was for me starting about 4 years ago. At some point it just went away though and I never noticed!
     
  5. lprimak

    lprimak New Member

    16
    0
    Jun 30, 2019
    Does anyone know for sure if this is a tivo problem or a cable card / tuning adapter problem in some areas / setups?
    I've been calling both Spectum and Tivo many times, and they always blame each other with no resolutino
     
  6. lprimak

    lprimak New Member

    16
    0
    Jun 30, 2019
    Also, I can't get my SDV channels to work as well in the same setup. Does anyone who has this problem has the SDV problem as well? i.e. are they related?
     
  7. JoeKustra

    JoeKustra in the other Alabama TCF Club

    18,161
    3,244
    Dec 7, 2012
    Ashland, PA...
    The "test" for dropouts is that they can't be repeated. If the audio drops, then you hit the rewind button and the dropout is still there, then it's part of the data stream. You can't record or repeat "random" dropouts.
     
  8. lprimak

    lprimak New Member

    16
    0
    Jun 30, 2019
    I have been able to reliably reproduce the audio dropouts.
    There is a pair of channels (CNN & HLN, 201 & 204) in Lincoln NE (Spectrum)
    When a tuner switches channels between this pair of channels, in about one out of 3 times, it won't tune in the sound.

     
  9. JoeKustra

    JoeKustra in the other Alabama TCF Club

    18,161
    3,244
    Dec 7, 2012
    Ashland, PA...
    Lack of sound is not a drop out. BTW, CNN uses DD EX. That's 3/3/0.1 and perhaps that affects your AVR or TV. Change the audio output of the Roamio to PCM and see if the problem goes away. It won't sound as good.
     
  10. mattyro7878

    mattyro7878 Well-Known Member

    1,071
    222
    Nov 27, 2014
    WFSB which is my local CBS also uses DD EX. It includes a center- rear channel. Correct?
     
  11. lprimak

    lprimak New Member

    16
    0
    Jun 30, 2019
    no no no! Please don't confuse the issue.
    This is not an output problem. sound isn't recorded. Has nothing to do with TV, output, PCM, etc. tried it all.
    As pointed out in previous posts, on some recordings (not all), SAP can be switched to Spanish, and you get the English track.
    Clearly, the primary track isn't getting tuned. I can't get sound in "bad" recordings via tivo app, other TVs, etc.

    I just did another test. replaced my Bolt with Tivo P-XL (Series 4), with all the same equipment the problem goes away.
    This is definitely an issue for the 6+ series Tivo and not a cable card / tuning adapter issue.

     
  12. lprimak

    lprimak New Member

    16
    0
    Jun 30, 2019
    Figured out that are totally unrelated.

     
  13. lprimak

    lprimak New Member

    16
    0
    Jun 30, 2019
    I can reliably reproduce this issue. Here is the YouTube video reproducing the issue
     
  14. JoeKustra

    JoeKustra in the other Alabama TCF Club

    18,161
    3,244
    Dec 7, 2012
    Ashland, PA...
    Since this is a Roamio (Series 5) forum, perhaps you should start a new thread in the Bolt forum.
     
    laria likes this.
  15. laria

    laria Librocubicularist

    20,584
    2,025
    Sep 7, 2000
    Seacoast, NH
    Indeed, especially since the issue that this thread was about was an issue where the sound was in fact there and was recorded and the test for it was simply to back up and replay the section it dropped out and hear it play fine.

     
  16. lprimak

    lprimak New Member

    16
    0
    Jun 30, 2019
    Not sure whether to put it in helper or Bolt. I believe Edge is affected as well.
    Maybe the generic forum or leave it here.
    I think Roamio is also affected by this issue as well, but not 100% sure.

     

Share This Page