No Dolby Digital 5.1 on Charter/Spectrum

Discussion in 'TiVo Help Center' started by mwtvc3, Jan 27, 2020.

  1. mwtvc3

    mwtvc3 New Member

    6
    1
    May 14, 2014
    I've got a Roamio Pro feeding a Mini connected to an Onkyo AVR, a setup that has been mostly stable for years.

    Lately I've noticed that I'm only getting stereo sound (no Dolby Digital Surround) on TV shows both live and recorded. I'm fairly certain I've received DD on many shows in the past, though I can't peg an exact date when it changed.

    I did upgrade to a newer Mini VOX recently, but I reinstalled the older Mini to test and it exhibits the same behavior.

    Can anyone on Charter (ahem Spectrum) verify that they are - or are not - getting DD? I'm not sure if Charter changed something, or Tivo, or what. I verified that the audio output is set to Dolby (not PCM) on the Minis.

    I get Dolby Digital, DD+, DTS, etc just fine on other inputs to the AVR.

    Thanks!
     
    Last edited: Jan 27, 2020
  2. XIBM

    XIBM Member

    184
    18
    Mar 9, 2013
    Where are you located, many Charter systems were purchased and equipment varies. I get DD on most channels but not channel 1733 music in NE GA. I have a recent LV OLED and a old Onkyo that is connected via optical.
     
  3. JoeKustra

    JoeKustra in the other Alabama TCF Club

    19,431
    3,513
    Dec 7, 2012
    Ashland, PA...
    Are you receiving DD 2.0 or PCM 2.0?
     
  4. Fugacity

    Fugacity Member

    99
    16
    Oct 1, 2004
    I believe you can see in diagnostics what the available Audio formats are and what the last chosen one is for all the currently tuned tuners. All of my currently tuned ones say there are 2 AC3 audio streams available, so I don't know that it would say if its not.
     
  5. JoeKustra

    JoeKustra in the other Alabama TCF Club

    19,431
    3,513
    Dec 7, 2012
    Ashland, PA...
    I agree. Like the Info button shows what resolution is received, the Diagnostics show what is received. I have a Mini A93 in my kitchen hooked to a small LG. All my channels are DD (AC3), but only PCM is sent to the TV since the tv doesn't support DD. Almost all my channels are DD 5.1. Most of Comedy Central and CW are DD 2.0 and CNN is DD EX. This from the AVR from a Roamio. Even my cable company's message channel is DD 2.0.

    I don't have any TV channels that are not DD, but most streaming services are PCM. I can't tell what the Diagnostics will say on a non-DD channel.
     
  6. mwtvc3

    mwtvc3 New Member

    6
    1
    May 14, 2014
    Thanks for the replies. I'm in STL, Charter's home market. Fairly sure I got DD/AC3 on most of the HD (700-900 here) channels in the past.

    I'm not sure with respect to DD 2.0 vs PCM 2.0. How does one get to the Diagnostics screen? Quick searching isn't turning up anything relevant.
     
  7. JoeKustra

    JoeKustra in the other Alabama TCF Club

    19,431
    3,513
    Dec 7, 2012
    Ashland, PA...
    Help, Account & System Info, Diagnostics. Each tuner has a block, followed by cable card & TA. AC3 is DD.

    Try a different cable? Just a guess. Honestly, I don't know why the Mini I use fails with DD since the TV specs say it has two speakers and can do DD. But I only use it during breakfast.
     
  8. mwtvc3

    mwtvc3 New Member

    6
    1
    May 14, 2014
    Screenshot_20200128-195317.png Screenshot_20200128-195338.png Screenshot_20200128-195357.png
     
  9. mwtvc3

    mwtvc3 New Member

    6
    1
    May 14, 2014
    Just tested; it's showing available audio PIDs 0x7D1 and 0x7D2, both AC3, but last selected audio PID as "-".

    See attached screenshots; it's tuner 2, channel 705.
     
  10. JoeKustra

    JoeKustra in the other Alabama TCF Club

    19,431
    3,513
    Dec 7, 2012
    Ashland, PA...
    Try Alternative Audio Track: Tivo Customer Support Community
     
  11. mwtvc3

    mwtvc3 New Member

    6
    1
    May 14, 2014
    This is resolved - the problem was with the AVR. Swapping inputs fixed the issue. Not sure why; there is no related config in the AVR for audio settings on the HDMI inputs.

    Interestingly, the problem followed the logical input assignment rather than the physical port (ie, the Cable/Satellite input was blocking AC3 regardless which physical HDMI port it was mapped to).

    Thanks for all your thoughts and input!
     
    Last edited: Jan 30, 2020
    JoeKustra likes this.

Share This Page