MFS Tools 3.2

Discussion in 'TiVo Upgrade Center' started by jkozee, Jun 4, 2015.

  1. Apr 2, 2020 #1601 of 1706
    jmbach

    jmbach der Neuerer

    2,942
    399
    Jan 1, 2009
    See if running a KS58 on boot up corrects the issue.

    Sent from my SM-G988U using Tapatalk
     
  2. Apr 2, 2020 #1602 of 1706
    paradisenb

    paradisenb New Member

    4
    0
    Apr 1, 2020
    Okay, but I need a little help. I don't know what a KS58 is.


    Well, I found this site with info on Kickstart. Weakness Is this what you are talking about?
     
    Last edited: Apr 2, 2020
  3. Apr 2, 2020 #1603 of 1706
    jmbach

    jmbach der Neuerer

    2,942
    399
    Jan 1, 2009
    Yes


    Sent from my iPad using Tapatalk
     
  4. Apr 4, 2020 #1604 of 1706
    paradisenb

    paradisenb New Member

    4
    0
    Apr 1, 2020
    Will defragging the file system erase the recordings?
     
  5. Apr 4, 2020 #1605 of 1706
    jmbach

    jmbach der Neuerer

    2,942
    399
    Jan 1, 2009
    KS 58 will not erase your recordings.

    Sent from my SM-G988U using Tapatalk
     
  6. xmetalloid

    xmetalloid New Member

    6
    0
    Feb 12, 2006
    I have a couple of Series 2 Tivos I bought as spares about 8 years ago, as a safety net / spare parts, since the wife has been addicted to Tivo for over 10 years. These units only had the original 40GB drives. I came across this thread and thought I would install a new "build environment" for them and upgrade them to 500GB and 1TB units, ready for a swap should one "smoke-out".

    My old build environment was Ubuntu 10.04 LTS in a Virtual Machine with MFSTools 2.0, but it's getting a little long in the tooth. I built a Linux Mint 19.3 Xfce 64 bit VM, and copied the MFSTools (3.2) binaries off the boot CD. I ran the backup (./backup -6 -aio /mnt/usb/masterMFS3.mfs /dev/sdb), since I want to base my builds off a "golden master" image that's rock solid stable with backported ethernet drivers, lba48, TWP+, etc.

    Everything seemed to go well. Then I attached a 200GB test disk and attempted a restore (./restore -S 127 -i /mnt/usb/masterMFS3.mfs /dev/sdb), and again, all looked good. In fact, it even mounted partition 4, 7, & 9 (/mnt/media/<long-alpha-numeric-hyphenated-string>) and I could easily browse all three partitions. I even umounted them and remounted them to a more standard mount location under /mnt. Sounds good so far. At this point, I'm both surprised and excited. Then it went downhill.

    Once I disconnect the drive (after umounting the three partitions), I can no longer remount them. It's almost like the restore executable loaded Apple partition drivers, then unloaded them when the drive was disconnected(?). Also, when I attach the drive to the Tivo, it won't boot. No amber power light sequence, nothing, just "Welcome. Powering up..." forever.

    Next I tried using restore to write a known-good MFS2.0 image made and used years ago and again, it looked good. Automatic mounting, all files look good, but still no boot. I performed a restore with MFS2.0 tools and the same 2.0 image and it boots fine. All that said, I have 2 questions: 1) What's with the automount? Can I somehow do this again after reconnecting the drive? and 2) Any insight into the "no boot"?

    Thanks for any help anyone can provide.
     
    Last edited: Apr 28, 2020
  7. xmetalloid

    xmetalloid New Member

    6
    0
    Feb 12, 2006
    Well, do I feel silly? It turns out my test bed Tivo seems to have either a power supply with an intermittent issue, or a drive power cable with an intermittent connection at the molex connector or at the power supply board. It just always seemed to work with MFS2.0 tools and always fail with MFS3.2 tools - until it started failing with MFS2.0 tools - so I tried powering the drive with a separate 12v/5v power supply while in the Tivo - and then it worked - even with the MFS3.2 image!

    So, now that that perplexing problem is solved, what's up with the automount at the end of a restore? I'd really like to do this whenever I feel like it, so that I can edit a pre-imaged drive off the shelf whenever I go to use it (change hostname, update cron, you know, stuff that could be scripted from my build environment, not by telneting into my Tivo after it's all back together).

    Thanks in advance, and thanks jkozee for the updated tools and thanks to jmbach for his tireless support to others - as well as the others who often answer questions, just to be, well, helpful :clapping:. Time to heat up the soldering iron and tackle my power issue...
     
  8. jmbach

    jmbach der Neuerer

    2,942
    399
    Jan 1, 2009
    Not sure about the automount issue with your Mint image. You could download the VHD image of MFSTools and virtualize that. You could then update that image to full openSuse.
     
  9. rainbow

    rainbow Member

    282
    3
    Feb 7, 2008
    i bought a 4 tuner premiere a couple of months ago and have a new 12tb hard drive to use with it. since i am home how and have the time to do the upgrading, i came here to check if there were any new updates before doing the mfstools cd. i have read halfway thru the diy 10tb roamo thread so far. i am assuming that info will also apply to premieres.

    i am trying to download the new mfstools 3.32 iso and am getting a response that it is no longer there/accessible. i am using my windows 10 laptop to do that in case that info would be helpful.
    can you point me in the right direction to get the download?

    update= the link opens a onedrive.live page and i got a message that my account was frozen. i clicked unfreeze and iit says it can take up to 24hrs to do that.
    as of right now i will assume that this is the issue as to why i have been currently unable to download it. i will post an update once i am unfrozen.

    UPDATE i was able to download the iso file. forgot that i am using chrome instead of iexplorer but all is well re download
     
    Last edited: Apr 30, 2020
  10. xmetalloid

    xmetalloid New Member

    6
    0
    Feb 12, 2006
    Will doing this permit me to mount the Tivo partitions without performing a restore first? I have good familiarity with Suse, so it would make for a good option.

    I like the fact that the partitions automount under Mint, I just wish I could manually mount again after a restart - without re-imaging first. This would allow for incremental changes and adding Tivo utilities without ftp'ing them, etc. If Suse will allow for this, I'm all-in.
     
  11. May 1, 2020 #1611 of 1706
    JJC4545

    JJC4545 New Member

    18
    1
    Mar 1, 2019
    Hey y'all. I'm in need of MFS Tools 3.2 and sourceforge doesn't seem to be up. I checked Google and no luck there. Anyone got a copy?
     
  12. May 1, 2020 #1612 of 1706
    ggieseke

    ggieseke Well-Known Member

    5,636
    681
    May 30, 2008
  13. May 1, 2020 #1613 of 1706
    rainbow

    rainbow Member

    282
    3
    Feb 7, 2008
    Looks like Mfstools 3.32 works for series 5 or later (I tried it on a 12tb for a recently acquired premiere xl4 four tuner).

    I have a cd for Mfstools 3.2 version 1586.i686.0.034
    Is this one earlier than the version 3.2-20150531?

    From other threads it appears I could use 3.2 to expand up to 8tb..Would I be able to expand that to 12tb using the 3.32, or is 8tb the max for premieres?
     
  14. May 1, 2020 #1614 of 1706
    jmbach

    jmbach der Neuerer

    2,942
    399
    Jan 1, 2009
    For Premieres, 8 TB is the max for a single drive expansion.

    Sent from my SM-G988U using Tapatalk
     
  15. May 1, 2020 #1615 of 1706
    rainbow

    rainbow Member

    282
    3
    Feb 7, 2008
    Well that sucks:). Thanks for the quick reply. I also have a shucked 8t and have the instructions for upgrading the premiere to 8t. Per my previously posting, do I have the latest 3.2 or is the 20150135 the later one?

    I also have a 4t that I used the 3.32 to add 1 set of partitions for the premiere xl4. Should I start over for the 4t with the 3.2 tool?
    Or start over with the original 2tb using 3.2 to expand to 8tb?
     
    Last edited: May 1, 2020
  16. May 1, 2020 #1616 of 1706
    jmbach

    jmbach der Neuerer

    2,942
    399
    Jan 1, 2009
    Do you need to keep any recordings?


    Sent from my SM-G988U using Tapatalk
     
  17. May 1, 2020 #1617 of 1706
    rainbow

    rainbow Member

    282
    3
    Feb 7, 2008
    No, I don't have any recordings on the 4 tuner, it was a recent purchase and has not been used yet as I was waiting to upgrade the hd before using. I just have it hooked up and getting regular updates but no recordings.

    Added: The 4tb would just be a backup. I now want to use the shucked 8tb for this one. Was going to use the 12tb for the 4 tuner and was planning on upgrading one of the 2 tuner 6tbs to the 8tb, but not an option now

    Added: When I expanded with 3.32, the response was adding partitions 15 and 16. Thinking that might be a problem on the 4tb since the instructions mentioned there are only up to 15 partitions for premieres?

    The other premieres I have are 2 tuners with almost full 6tbs. I guess I will leave those alone.
    Which ISO is the latest one for 3.2?

    I may have to start looking for series 5 at some point. I have vox but don't like the limited hard drive issues, and don't really trust having external drives attached.
     
    Last edited: May 1, 2020
  18. May 1, 2020 #1618 of 1706
    jmbach

    jmbach der Neuerer

    2,942
    399
    Jan 1, 2009
    I cannot remember what version of the MFSTools ISO I added the ancillary tools. So download the latest and that will take care of the question.

    So when you add a pair of partitions on a series 4, you have to run apmfix to combine partitions 15 and 16 into 15.

    I would make sure the 2 TB is updated to the latest OS. The follow the 8TB thread. You can leave out the 'a' in the copy command line and the creation of your 8 TB would take less than 30 minutes top.

    Sent from my SM-G988U using Tapatalk
     
  19. May 1, 2020 #1619 of 1706
    rainbow

    rainbow Member

    282
    3
    Feb 7, 2008
    original 2tb has been updated, so I will use that one for the 8tb upgrade.
    Thanks for your guidance with this!
     
  20. May 1, 2020 #1620 of 1706
    rainbow

    rainbow Member

    282
    3
    Feb 7, 2008
    Just as an FYI. Re. Mfstools 3.2 ISO download.

    Not sure if I was doing anything wrong, but that link eventually took mope to sourceforge page which had the following listed. Released /Mfstools-version3.2-20150531.iso

    When I clicked on it, I got a page that said. " File could not be found or is not available. Please select another file."

    Only other file listed was Mfstools unstable snapshot, which is listed as. Gz archive type. I downloaded it. Shows up as. Mfstools-snapshot050221-arc.tar. Size is 165 Kb.
    Not sure what to do with that.

    I will try to get it done with the mfstools 3.2 one I have and we will see. I hope it will work for the 8tb; I had put a not on the cd up to 6tb
     
    Last edited: May 1, 2020

Share This Page