MFS Reformatter (mfsr)

Discussion in 'TiVo Upgrade Center' started by ggieseke, May 10, 2015.

  1. ggieseke

    ggieseke Well-Known Member

    5,679
    701
    May 30, 2008
    I think you can expand it with MFS Tools later. Beta version of MFSR sent.
     
  2. ThAbtO

    ThAbtO TiVoholic by the bay TCF Club

    11,684
    917
    Apr 6, 2000
    SF Bay Area
    Avoid using Tivo software version v21 (AKA Hydra) as that would be the cause of most drives killed. You would only lose the VOX ability.
     
  3. jmbach

    jmbach der Neuerer

    2,959
    406
    Jan 1, 2009
    You can expand later with MFSTools.

    Sent from my SM-G988U using Tapatalk
     
  4. aaronwt

    aaronwt UHD Addict

    23,119
    1,092
    Jan 31, 2002
    Northern...
    My Bolt with a 4TB drive crapped out a few days ago. After 53 months of use on the 4TB drive. So I had put in a stock 500GB Bolt drive.
    But today I found a Toshiba 1TB drive that I had pulled out of my PS4 Pro, back in 2016. So I just put that in the Bolt and used MSFR on the Drive. (I used the version of MSFR I got back in 2017, that worked on the smaller drives)

    Thanks. Donation sent.
     
  5. Apr 7, 2020 #1445 of 1463
    myfins1

    myfins1 Student of Life

    378
    6
    Dec 10, 2003
    The Lone...
    ggieseke: I read a pretty decent portion of this thread hoping to find more about this Beta version of MFSR. Is there any chance you need another tester?

    I have a Bolt+ from 2017 whose OEM drive finally crashed. It lasted longer than I was expecting. My first Bolt+ crashed in just over a year from purchase. I installed 2.5 form factor 4tb drive in it in 2017.

    I have decided I will be converting to a 3.5 form factor 10tb drive after reading another thread where you directed someone to this thread for MFS reformatter (MRFS) {10TB Bolt?}.

    I have ordered a WD RED NAS WD100EFAX 10tb drive. I will be completing a fresh install without any recovered recordings. I was hopeful this beta MFSR will assist in formatting a driver larger than 8tb for use in a Bolt+.
     
  6. Apr 7, 2020 #1446 of 1463
    ggieseke

    ggieseke Well-Known Member

    5,679
    701
    May 30, 2008
    Sent.
     
  7. Apr 7, 2020 #1447 of 1463
    ThAbtO

    ThAbtO TiVoholic by the bay TCF Club

    11,684
    917
    Apr 6, 2000
    SF Bay Area
    MSFR is limited (I believe, still) to 8TB. You would need to use MFSTools 3.2/3.3 and the 10Tb Roamio thread. Also, I believe v21/Hydra/TE4 cannot handle it, and need to be on v20 of Tivo software.
     
    mllacey likes this.
  8. Apr 7, 2020 #1448 of 1463
    ggieseke

    ggieseke Well-Known Member

    5,679
    701
    May 30, 2008
    The beta version of MFSR in question treats even larger drives as 8TB instead of rejecting them. That saves a few rounds of mfsadd/fix cycles in MFS Tools on 10 or 12 TB drives.
     
    mllacey, V7Goose and aaronwt like this.
  9. myfins1

    myfins1 Student of Life

    378
    6
    Dec 10, 2003
    The Lone...
    I just wanted to report that I used the latest MFSR Beta tool to setup a Western Digital Red NAS 10 TB (WD100EFAX). In my setup I have a TiVo Bolt+. I am using TE4 Hydra. My OEM 3TB drive died. I did not attempt to recover or maintain recordings. So this was a clean install.

    I setup an external drive using the Rosewill Hard Drive Enclosure 3.5 Inch SATA III to USB 3.0 or eSATA. I bypasses the Rosewill internal board for USB/eSata and my Sata drive is connected directly to the TiVo Mainboard Sata socket.

    This was a pretty simple installation with only one hiccup but it wasn't really a hiccup at all. I am a Mac user and I used Parallels 15 with Windows 10 to run MFSR. Normally I do everything using my Sata USB 3 Dock (Nekteck USB Type C USB3.1 (USB-C) to SATA).

    I started by installing brand new WD Red 10tb into TiVo and allowed it to boot up. Once I reached the guided setup screen I pulled from TiVo to run MFSR. This is where my hiccup happened. I could not get MFSR to recognize my drive. Windows wasn't seeing it either but my Mac was. I read on another post someone mentioned that a specific dock didn't support a 10tb drive and had an 8tb limit. I looked up my dock and sure enough it supports up to 8tb drive. I went ahead and slapped the newly TiVo formatted drive into the new Rosewill enclosure using the built in USB/eSata to connect to my Mac using USB. Once I completed this Windows recognized the drive as did MFSR. It allowed me to reformat it smoothly.


    Summary:
    1. New drive into TiVo for Formatting
    -Pulled once on Guided Setup
    2. Put Drive in Windows using Rosewill external enclosure
    -Used the external enclosure USB to Sata functions with USB cable to MAC
    3. Run MSFR
    4. Installed back to the TiVo
    5. Completed Guided Setup

    The End result:

    Screen Shot.jpg

    Before:

    Screen Shot b4.jpg

    After:

    Screen Shot after.jpg
     
    Last edited: Apr 10, 2020
    mllacey and aaronwt like this.
  10. ringo->

    ringo-> New Member

    13
    1
    Mar 11, 2013
    I upgraded my first bolt no issues with MFSR and a Rosewill external case with WD Red 8TB drive running rock solid for a long time. Just bought a new bolt for my wife and can't get this to work this time. Downloaded MFSR1004 and have a WD Red WD80EFZX. Can't get past first step looks like. Plug the drive in the Bolt. Tivo comes up on the screen for a second then goes to all 4 lights flashing. Never stops flashing all 4 lights. I have left it on that for a long time, say 20-30 min. Nothing comes back on the screen. Don't ever get to Guided Setup. Even pulled the plug and plugged into three different computers, 2 Win10 both external usb and internal sata, and an old Win7 usb and run MFSR and all say no TiVo drive found.
     
    mllacey likes this.
  11. ggieseke

    ggieseke Well-Known Member

    5,679
    701
    May 30, 2008
    The 4 lights flashing usually indicates a bad drive. Did you test it first, and are you using a direct SATA cable connection between the motherboard and the drive?
     
  12. 3 Cushion John

    3 Cushion John New Member

    14
    1
    Oct 15, 2019
    I think I had the same lights, and checked tightness of SATA on MBoard. It was a little loose. Fixed it.
     
  13. ringo->

    ringo-> New Member

    13
    1
    Mar 11, 2013
    Looks like it was a power issue with the external enclosure so I got a new one. Got it all working, ran through guided setup and completed successfully with new 8TB drive. I use a cable card and didn't have it with me on the test bench so I skipped that part in the guided setup but all worked on TE4. Hooked everything back up to the TV with cable card in powered it up and all worked. Started getting some channels but not all so called the cable guys to marry my card to the new Bolt. While on hold the Bolt green screened saying TiVo box has detected a serious problem and is now attempting to fix it. Reboots kept saying the same. I put the OEM drive in to finish the call and get the cable card working. I am now trying to start over with worse luck. I have downgraded to TE3 to help avoid issues but now no external drive will recognize in the Bolt only the OEM drive. Now when I plug in an 8TB external drive to the Bolt to run initial step to get to Begin Guided Setup screen the lights flash as they should (no all 4 flashing like before) but it green screens saying detected a serious problem and never starts the setup process. I have tried 4 brand new 8TB WD Red drives. 3 different models of Red drive and all do the same. I have tried 2 different external enclosures that I bypassed the onboard sata and ran a straight sata cable from 8TB drive sata connector to Bolt MB sata connector. Even tried 4 different sata cables. The drives all connect to the PC and I can run diskpart no issues. It recognizes them fine. The only thing I can think to do at this point is order the exact enclosure I have been using for years on the other Bolt with the 8TB drive upgrade. I finally found it again. It is that old Rosewill HD enclosure with the fan and the digital temp gauge on the front. Just can't seem to figure out why it worked fine, completed upgrade, showed 1283HD hours, (even on TE4) then green screened and now always green screens on all drives except OEM 500GB
     
    Last edited: Apr 28, 2020
  14. May 8, 2020 #1454 of 1463
    mllacey

    mllacey Member TCF Club

    32
    6
    Jan 10, 2005
    Is there a timeframe in which you will be releasing the Beta version of MFSR to the public, I would love to try it on upgrading my TE4 Bolt & Roamio from a 3TB to a 10TB Red Drives.

    Thank you in advance.
     
  15. May 9, 2020 #1455 of 1463
    ggieseke

    ggieseke Well-Known Member

    5,679
    701
    May 30, 2008
    I sent you the beta. It will probably never released officially because it's hard-coded to assume that the drive is over 8TB, but anyone is welcome to it.
     
    mllacey likes this.
  16. May 9, 2020 #1456 of 1463
    mllacey

    mllacey Member TCF Club

    32
    6
    Jan 10, 2005
    Thank you.
    I'm now copying my files to my backup Tivo Premier and will be working on this tomorrow.
    I will post the results when complete.
     
  17. mllacey

    mllacey Member TCF Club

    32
    6
    Jan 10, 2005
    IMG_20200512_110551_2.jpg IMG_20200512_104200.jpg
     
  18. ECuster

    ECuster New Member

    5
    0
    Jul 21, 2019
    ggieseke, I am trying to create a 14TB drive for a Roamio. There is nothing on the original 1TB drive that I want to keep. Would it be possible to get a copy of your modified MFSR that is capable of working with drives larger than 8TB?

    Thanks you in advance.
     
  19. ggieseke

    ggieseke Well-Known Member

    5,679
    701
    May 30, 2008
    Sent.
     
    aaronwt likes this.
  20. ECuster

    ECuster New Member

    5
    0
    Jul 21, 2019
    ggieseke, thank you for forwarding the beta version of MFSR. Unfortunately, either I am doing something wrong or it has run into an issue with the 14TB drive I have.

    MFSR1006 Read File Error.jpg
     

Share This Page