1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Failure to record or partial recording due to (fake) “power loss”

Discussion in 'TiVo Roamio DVRs' started by iconoclast, Jul 20, 2018.

Tags:
  1. iconoclast

    iconoclast Member

    124
    1
    Oct 27, 2014
    Several times this past week, programs did not record or only recorded last ½ & History claims due to power loss.
    Several different channels & times.
    There was no Power loss.
    One evening, when 5 different shows failed to record, I was actually using TiVo to watch other prerecorded programming… for hours!

    I suspect a recent software update since I have used TiVo for years & never had this issue b4.

    I found a 10 year old thread dealing with the same issue:
    TivoHD not recording b/c of "Power Loss"

    I have restarted a couple times & forced a communication with host.
    No help.
    Tonight I tried unplugging TiVo for 2 minutes. Don’t know whether that “solved” the issue yet.

    Is there a solution?

    Thanks!
     
  2. slowbiscuit

    slowbiscuit FUBAR

    4,105
    281
    Sep 19, 2006
    In the ATL
    Don't use standby, don't use power save. Done.
     
    iconoclast and PSU_Sudzi like this.
  3. iconoclast

    iconoclast Member

    124
    1
    Oct 27, 2014
    Thanks for the reply!
    I don’t use Standby.
    I did have Power Savings set to Medium. Automatically enter Standby if not used for 4 hours. I changed it to Manual, never enter Standby.

    Not sure this was the problem since I have had these settings for years w/o this issue. Also, Last Saturday, TiVo failed to record 5 shows on 2 different channels, while I was using TiVo to watch other, previously recorded shows, for several hours, during the time it was supposed to record.
     
  4. slowbiscuit

    slowbiscuit FUBAR

    4,105
    281
    Sep 19, 2006
    In the ATL
    Having settings for years does not stop Tivo from screwing it up with new bugs that are introduced. Always been that way with updates, they break stuff when they fix stuff.
     
  5. iconoclast

    iconoclast Member

    124
    1
    Oct 27, 2014
    OK, So you’re saying despite being able to have Power Savings set to Medium for years, it is possible that a recent update “broke” that & setting PS to manual can be a work-a-round until/unless TiVo fixes the new bug they introduced.

    Maybe.

    But, the fact that I was using the TiVo for hours, during the time it failed to record 5 shows, proves that it had nothing to do with standby. The TiVo obviously was NOT in standby when it failed to record that day.

    It has not happened again since I unplugged & replugged & then I changed the PS as I mentioned so no standby.

    I wish TiVo Tech support would comment. Don’t they monitor this forum?
     
  6. JoeKustra

    JoeKustra in the other Alabama TCF Club

    13,261
    1,821
    Dec 7, 2012
    Ashland, PA...
    No, they don't monitor their own forum either. Here's my theory. There's a list of error messages. At the bottom is the one for power failure. When an unknown error is detected in a recording operation, the last item in the list is displayed. It's as good a guess as any.

    There are other occasions where an update had broken a function that has been working for years. Display of left column in My Shows comes to mind.

    Give this a try: Tivo Customer Support Community
     
    iconoclast likes this.
  7. HerronScott

    HerronScott Well-Known Member

    5,854
    624
    Jan 1, 2002
    Staunton, VA
    This is a TiVo community forum and not a TiVo forum so no. :)

    They have over the years occasionally had some TiVo representation here (more in the past) although TiVo Ted has been fairly visible recently but typically revolving around Hydra (he's not TiVo support though).

    Scott
     
  8. sfhub

    sfhub Well-Known Member

    2,876
    474
    Jan 6, 2007
  9. aaronwt

    aaronwt UHD Addict

    21,549
    528
    Jan 31, 2002
    Northern...
    So far I have not been hit with the Power Lost bug on my Roamio. Only on my Bolts. So I still have the High Power Savings mode enabled on my Roamio. While my Bolts have standby disabled. Which I hope is fixed soon so I can re-enable the High Power Savings mode on my Bolts.
     
  10. iconoclast

    iconoclast Member

    124
    1
    Oct 27, 2014
    I did post on the TiVo Help forums that Joe Kustra linked.

    I did this 7-23-2018.
    As of today….0 replies.

    Great Customer Service TiVo!
     
  11. dlfl

    dlfl Cranky old novice

    7,862
    289
    Jul 6, 2006
    Dayton OH
    Yep. The [not] new normal! That forum is probably the least likely place to get help, unfortunately.
     
    tim1724 likes this.

Share This Page