Dvr Backup And Restore Software for Windows (DvrBARS)

Discussion in 'TiVo Upgrade Center' started by ggieseke, Apr 13, 2013.

  1. wood252ota

    wood252ota Member

    56
    1
    Apr 19, 2008

    Advertisements

    I've asked this in a different thread, but maybe someone here has an idea. I did a backup and restore using dvrbars. Everything seems to work except the "search by title" function. It doesn't find programs that are in the guide. The only I can think of is to get a image from ggieseke and try again. The image I used was from my other working Premiere. If I do have to redo it, should I zero out the drive to make sure the old image is gone ?
    Thanks for the help.
     
  2. ggieseke

    ggieseke Well-Known Member

    6,019
    776
    May 30, 2008
    DvrBARS won't overwrite a drive that Windows recognizes and assigns a drive letter, but other than that you shouldn't need to zero it first. If you are restoring the image you made to a different TiVo, a lot more than "search by title" will be broken until you run a Clear & Delete Everything. The TSN will be all zeros and it won't record or play back at all.
     
  3. wood252ota

    wood252ota Member

    56
    1
    Apr 19, 2008
    ggieseke,
    I restored the image and did do a Clear and Delete Everything. I thought I was home free because everything was working until I tried the Search by Title and discovered it is mostly working. Do you think when I did the restore I should have used the zero out unused areas option ? Thanks for the help
     
  4. ggieseke

    ggieseke Well-Known Member

    6,019
    776
    May 30, 2008
    Nah, the unused portions of the drive are just that (unused) until it writes something meaningful to them. The sectors that DvrBARS overwrites during a restore are the only ones that matter, and if it didn't have any errors during that process they should be fine.

    I suspect that it's still just rebuilding the guide data and indexing it. Left to its own devices a TiVo can take up to 3 days to become fully functional. You can push that down to about 5 hours by watching it do its thing and forcing more daily calls as soon as it's done processing the last batch of data, but that's about as quick as I have seen a complete rebuild work.

    I always test the crap out of any drive (new or used) by doing a full write zeros test followed by a full read test, but it doesn't sound like a bad restore to me if Search By Title after running a full C&DE is the only thing that isn't working.

    Give it time. If that doesn't work, post the model number and I will send you a clean image.
     
  5. dragon22

    dragon22 New Member

    5
    0
    Mar 24, 2016

    Advertisements

    Hi, my Tivo Premiere XL model 748000 hard drive just died. Could you please send me the image for it? Thanks in advance.
     
  6. ggieseke

    ggieseke Well-Known Member

    6,019
    776
    May 30, 2008
    PM sent.
     
  7. phr0z3n

    phr0z3n New Member

    1
    0
    Mar 24, 2016
    Might I trouble you for a link to the image for the premiere TCD746320 my hard drive failed 2 days ago. Thank you in advance.
     
  8. ggieseke

    ggieseke Well-Known Member

    6,019
    776
    May 30, 2008
    PM sent.
     
  9. phermone3

    phermone3 New Member

    1
    0
    Mar 25, 2016
    Can I please get the TCD746320 image as well
     
  10. ggieseke

    ggieseke Well-Known Member

    6,019
    776
    May 30, 2008
    PM sent.
     
  11. dragon22

    dragon22 New Member

    5
    0
    Mar 24, 2016
    Thanks for the link to the image. I just received a 2TB WD20EURX drive and restored the image to the drive with dvrbars. I then used jmfs to expand and supersize it. However, the drive will not boot in my Premiere XL Tivo. All the lights just stay on for a while and then blink a few times. After that, nothing. Can you tell me if I am missing any steps? Thanks.
     
  12. jmbach

    jmbach der Neuerer

    3,197
    482
    Jan 1, 2009
  13. dragon22

    dragon22 New Member

    5
    0
    Mar 24, 2016
    Thanks jmbach! I used HDAT2 to disable PUIS and did the image restore and expand again. Now I get to the Welcome Start Up screen but no further. I tried again using just the image itself but still got stuck on the startup screen. I'm about ready to give up and just order a drive from Weakness.
     
  14. jmbach

    jmbach der Neuerer

    3,197
    482
    Jan 1, 2009
    What image are you using?
     
  15. jmbach

    jmbach der Neuerer

    3,197
    482
    Jan 1, 2009
    Boot the drive in the TiVo before you expand. Also make sure you do a thorough disk diagnostic on the drive make sure no bad spots. Quality control is not what it used to be.
     
  16. dragon22

    dragon22 New Member

    5
    0
    Mar 24, 2016
    I ran a full diagnostic on the drive and found no errors. I'm currently running a full erase on the drive and will try to restore the 748000 image again and attempt to boot it.
     
  17. lpwcomp

    lpwcomp Well-Known Member

    9,461
    298
    May 6, 2002
    John's...
    How is it attached to the computer?
     
  18. back2future

    back2future Member

    39
    0
    Sep 30, 2002
    I tried to scan this thread to see if this has been posted before but haven't found it yet. Apologies if it has been answered.

    My basic issue is that when using the DvrBARS tool, I can't seem to get a good backup and restore of the current version of the SW in the TiVo. I am able to successfully restore an image made about 2 years ago. Any idea why the newer backups can't be restored successfully?

    Long story:

    I have a Tivo Premiere XL TCD748000 that's been very reliable for the last 6 years. Now my Tivo is showing signs the HD might be about to die. Freezing during playback, and last night a total hang.

    In Mar of 2013 I thought the drive might be dying so I bought a Weaknees replacement drive preinstalled with the TiVo SW. I used DvrBARS to make a backup of that drive. After testing the original Tivo drive, and not finding problems, I continued to use the original disk until now. I kept the WK drive (DrvA) uninstalled. At that time I also kept a second drive (DrvB) which contained the same version as my active drive.

    Now, after freezes and a hang, I attempted to make a backup of the TiVo drive as it was yesterday. The backup seemed successful but when I restored it to a new drive it did not boot. The TiVo is stuck at 'Welcome, Starting up.

    I installed the backup of my original drive (DrvB) in my tivo which booted and was updated to the current Tivo version. When I took a backup of this and restored it to the 'new' drive, it would not boot, stuck at Welcome....

    I restored the Weakknees image to the same drive and it booted just fine and when through the Guided setup and update to the latest version.
     
  19. ggieseke

    ggieseke Well-Known Member

    6,019
    776
    May 30, 2008
    Have you checked the PUIS (Power Up In Standby) setting on the new drive? You can use HDAT2 on the Ultimate Boot CD to inspect or change it.

    Can you cold boot the XL now that it has updated to the latest version?

    I don't have a Premiere anymore, so I'm just guessing...
     
  20. dragon22

    dragon22 New Member

    5
    0
    Mar 24, 2016
    After attempting various scenerios of installing the TCD748000 image on the new hard drive and having no success I ordered a drive from Weakness. The image just refused to boot up no matter what I tried. The PUIS was disabled with HDAT2 and I tried booting with just the image itself installed by dvrbars and also with the explanded option with jmfs. I also erased the drive and tried the same things again without success. All operations were performed with the drive connected directly to the motherboard with a SATA cable. HDAT2 did not work after erasing the drive so I couldn't verify if the PUIS was still disabled.
    After I install the drive from Weakness I will attempt to copy it to the problem drive and see if that works.
     

Share This Page

spam firewall

Advertisements