TiVo Community
TiVo Community
TiVo Community
Go Back   TiVo Community > Main TiVo Forums > TiVo Roamio DVRs
TiVo Community
Reply
Forum Jump
 
Thread Tools Rate Thread
Old 07-18-2014, 02:38 PM   #1
missingwings
Registered User
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 10
Charter Cable and Roamio Compatibility

The following user review is posted on the B&H Photo website, for the TiVo Roamio Plus:

“Doesn't work with Charter Cable

By harry from topanga Ca

Comments about TiVo Roamio Plus: They don't have a turner or cable card that is compatible with Roamio, so if they are your cable co. don't buy.”


Q1. Would this statement universally apply to Charter Cable, regardless of location, or (as is seemingly more likely) would it depend on the local service. For example, my local Charter uses the Motorola M-CARD.

Q2. Assuming there is such an incompatibility issue with Charter and Roamio Plus, would it necessarily apply to the other two models (i.e. Roamio basic and Roamio Pro)?

Q3. In the event that I invest in a Roamio Plus, and then find out that it won’t work with my Charter Digital cable service, which vendors have a liberal return/refund policy?
missingwings is offline   Reply With Quote
Old 07-18-2014, 02:58 PM   #2
tarheelblue32
Registered User
 
tarheelblue32's Avatar
 
Join Date: Jan 2014
Location: Raleigh, NC
Posts: 1,693
That review is just plain wrong. All cable systems in the U.S. (Charter included) are required by the FCC to provide the multi-stream CableCards and Tuning Adapters that all 3 TiVo Roamio DVRs use. And all 3 use the exact same CableCard and Tuning Adapter. Even most of the older TiVo models use the same Cablecards as the Roamios do.

Now occasionally some cable companies will try to drag their feet in getting you the CableCard or will just plain lie to you about not being able to get you one, but firing off a formal complaint to the FCC pretty quickly makes them remember that by law they are required to give you one if you ask for it.

Here is Charter's own website that talks about CableCards:

http://www.myaccount.charter.com/cus...rtarticleid=15

Last edited by tarheelblue32 : 07-18-2014 at 03:12 PM.
tarheelblue32 is offline   Reply With Quote
Old 07-18-2014, 04:09 PM   #3
dcline414
Registered User
 
Join Date: Apr 2014
Location: Atlanta, GA
Posts: 148
Doesn't Charter require a tuning adapter?
dcline414 is offline   Reply With Quote
Old 07-19-2014, 02:26 AM   #4
lorenw
Registered User
 
Join Date: Nov 2013
Posts: 7
I have a Roamio and a mini on Charter Cable, they have worked just fine for the last 8 months.

My Charter uses a multi tuner card, and a tunning adapter.
lorenw is offline   Reply With Quote
Old 07-21-2014, 06:03 PM   #5
series5orpremier
Registered User
 
Join Date: Jul 2013
Posts: 116
Is Charter legally allowed to charge customers for both a tuning adapter and an M-Card? I thought the FCC regulations say something about making M-Cards available to customers of retail boxes for a nominal charge (without requiring additional equipment?)
series5orpremier is offline   Reply With Quote
Old 07-21-2014, 06:11 PM   #6
rainwater
Registered User
 
Join Date: Sep 2004
Posts: 6,076
Quote:
Originally Posted by series5orpremier View Post
Is Charter legally allowed to charge customers for both a tuning adapter and an M-Card? I thought the FCC regulations say something about making M-Cards available to customers of retail boxes for a nominal charge (without requiring additional equipment?)
I am not aware of any area where Charter is charging for the tuning adapter. If they are, then it is probably a mistake.
rainwater is offline   Reply With Quote
Old 07-22-2014, 09:37 AM   #7
FROD
Registered User
 
Join Date: Jan 2005
Location: Worcester, MA
Posts: 15
I can confirm, in my area, central MA, that Charter does indeed work with TiVo.

It can be a hassle to setup. You will need a cable card and SDV tuning adapter. Just got my Roamio Friday to replace my six year old S3. Swapping the cable card did not work. A tech had to be called in, who then called a third level support person. Apparently the device wasn't matched up correctly to the cable card. Once the "head end" did his job, all the channels I pay for came in. Kind of a hassle and tech's don't like TiVo calls, because there really isn't much they can do. It always seems to be a configuration/account issue at the office.

In any case, I'm working 100%. Cannot say enough good things about my Roamio. I've been a TiVo user since 2002. Will never go back to a standard SA box. Ever.
FROD is offline   Reply With Quote
Old 07-22-2014, 10:52 AM   #8
brewman
Registered User
 
Join Date: Jun 2003
Posts: 139
Charter in the metro Atlanta area has worked fine with Tivo pretty much since Tivo had cable card slots. First all Charter had was single-stream cards, but then transitioned to multi-stream.

I currently have 7 cards running in 6 Tivo's (one older S3 which never handled multi-stream cards) with TAs on each Tivo. The only issues I've ever had were invariably head-end provisioning issues which sometimes took multiple calls to resolve. Basically you play Charter CSR Roulette until you get somebody that knows what they're doing.
brewman is offline   Reply With Quote
Old 07-22-2014, 03:25 PM   #9
djev
Registered User
 
Join Date: Jan 2014
Posts: 30
In the DFW area, we are a bit lucky since we don't need a tuning adapter. We have 4 tivos with 4 cards and everything works perfectly including the Roamios.
djev is offline   Reply With Quote
Old 07-22-2014, 04:14 PM   #10
deepthinker
Registered User
 
Join Date: Oct 2002
Location: DFW, TX
Posts: 158
Quote:
Originally Posted by djev View Post
In the DFW area, we are a bit lucky since we don't need a tuning adapter. We have 4 tivos with 4 cards and everything works perfectly including the Roamios.
I just experienced this one finding out about not needing a tuning adapter in DFW. The Charter guy is here now doing my install to switch from FiOS. Going to be $40 a month cheaper locked in for 3 years, more HD than Vz has in their line-up and a speed bump from 50 to 60 megs down on the Internet side.

Here's the messed up part. He's finishing the cabling and says "I saw on the work order that it said you needed a CableCard. I hope that isn't the case, because I don't have any on my truck." Seriously?? Guy said he saw it on the work order!! Anyway, said he'll try and get one from someone close or have someone bring one out tomorrow. I said make sure they have the tuning adapters as well and he told me he hasn't seen those in use in DFW for a very long time. They aren't needed anymore. That actually makes me feel even better about switching from Verizon, as tuning adapter issues I've read about on here had me worried. I hated the idea of one more potential spot for trouble.
__________________
After several years away
2 Roamio Plus
1 Mini

Previously
2 DirecTiVo's
2 TiVo HD's
2 Premieres, Returned, as they were buggy garbage when they first came out.
deepthinker is offline   Reply With Quote
Old 07-22-2014, 08:18 PM   #11
deepthinker
Registered User
 
Join Date: Oct 2002
Location: DFW, TX
Posts: 158
Quote:
Originally Posted by deepthinker View Post
I just experienced this one finding out about not needing a tuning adapter in DFW. The Charter guy is here now doing my install to switch from FiOS. Going to be $40 a month cheaper locked in for 3 years, more HD than Vz has in their line-up and a speed bump from 50 to 60 megs down on the Internet side.

Here's the messed up part. He's finishing the cabling and says "I saw on the work order that it said you needed a CableCard. I hope that isn't the case, because I don't have any on my truck." Seriously?? Guy said he saw it on the work order!! Anyway, said he'll try and get one from someone close or have someone bring one out tomorrow. I said make sure they have the tuning adapters as well and he told me he hasn't seen those in use in DFW for a very long time. They aren't needed anymore. That actually makes me feel even better about switching from Verizon, as tuning adapter issues I've read about on here had me worried. I hated the idea of one more potential spot for trouble.
In the cable installers defense I only asked for one CableCard and I misunderstood him. He did have the one on my order, just not a second one for my other TiVo, but that's my bad because I didn't ask for the second when I set up the initial install. I was told I can just grab one from my local Charter office around the corner tomorrow.

Install went smooth. The Cisco CableCard immediately started a firmware upgrade when he popped it into the TiVo. Once done and him getting them to hit the card again, because my premiums weren't showing up it seemed all was perfect. But, before he left I tried to make sure I could record 6 at once off the Roamio Plus, but alas for some reason only 5 tuners would record. Well, rebooted the box and then all 6 worked. Maybe it needed a reboot after that Cisco CableCard firmware update.

One thing for those switching from FiOS with Triple Play having voice that I didn't think about or know. The Verizon ONT outside the house hooks up to the inside wiring so all phone jacks can be used as normal. Well the Charter voice service comes off of a phone jack on the modem and the only place where my modem could be located was nowhere near a phone jack. Thankfully I have a multiple cordless handset system with a cordless headset as well for work, so it didn't matter where I placed the base phone.

Oh and last thing. I am getting 64 megs down out of the promised 60 on the Internet side and Charter has way more HD channels than Verizon. All of the Encore channels are HD, History 2, BBC World News, and a bunch of others that Verizon only has in SD.
__________________
After several years away
2 Roamio Plus
1 Mini

Previously
2 DirecTiVo's
2 TiVo HD's
2 Premieres, Returned, as they were buggy garbage when they first came out.
deepthinker is offline   Reply With Quote
Old 07-23-2014, 04:27 PM   #12
ort
Registered User
 
Join Date: Jan 2004
Posts: 177
I use a 6-tuner Roamio in St. Louis with Charter.

You need a multi-stream cable card and a tuning adaptor from them.

The cable card is $2 a month. The tuning adaptor is free.
ort is offline   Reply With Quote
Old 07-23-2014, 04:55 PM   #13
Dan203
Super Moderator
 
Dan203's Avatar
 
Join Date: Apr 2000
Location: Nevada
Posts: 25,966
I have two six tuner Roamio units on Charter in Norther Nevada and they work just fine.
__________________
Dan Haddix
Super Moderator
Developer for VideoReDo
Dan203 is offline   Reply With Quote
Reply
Forum Jump




Thread Tools
Rate This Thread
Rate This Thread:


Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

vB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Advertisements

TiVo Community
Powered by vBulletin® Version 3.6.8
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
vBulletin Skins by: Relivo Media

(C) 2013 Magenium Solutions - All Rights Reserved. No information may be posted elsewhere without written permission.
TiVo® is a registered trademark of TiVo Inc. This site is not owned or operated by TiVo Inc.
All times are GMT -5. The time now is 08:42 AM.
OUR NETWORK: MyOpenRouter | TechLore | SansaCommunity | RoboCommunity | MediaSmart Home | Explore3DTV | Dijit Community | DVR Playground |