TiVo Community
TiVo Community
TiVo Community
Go Back   TiVo Community > Main TiVo Forums > TiVo Help Center
TiVo Community
Reply
Forum Jump
 
Thread Tools
Old 09-27-2012, 02:12 PM   #1
tivogurl
Registered User
 
Join Date: Dec 2004
Posts: 1,169
Does resetting Cox TAs prevent black screen of death?

As many of you know, Cox tuning adapters have a distressing habit of periodically losing all channels, presenting the TiVo with a black screen. The TA does not notify the TiVo of this problem over its USB connection, causing a total loss of scheduled recordings in many cases. The approximately monthly period of this phenomenon strongly suggests a reauthorization problem, but I'm not sure what's actually happening. In any case, the only solution is to power-cycle the TA and wait the 20 minutes or so it takes to reauthorize itself. I was wondering if anybody had tried doing preemptive power-cycle resets to combat this problem, and whether that was successful.
tivogurl is offline   Reply With Quote
Old 09-27-2012, 08:49 PM   #2
CoxInPHX
COX Communications
 
CoxInPHX's Avatar
 
Join Date: Jan 2011
Location: Phoenix, AZ
Posts: 1,313
This happens to me every few months, not a huge issue, but I have resorted to rebooting the TA and the TiVo at least every few weeks. This seems to mostly eliminate the lose of all channels.

I also try very hard to never leave a tuner on a SDV channel overnight, as it seems to me that when one channel loses it's signal for an extended period, is eventually leads to a cascade effect of all but the foreground tuner losing signal.

There aren't many channels I watch that use SDV, but one is MSNBCHD, so I never leave that channel tuned overnight.

I am not sure why the TiVo takes 15 minutes to re-sync with the TA. My SiliconDust HDHomeRun Prime only takes about 3 minutes to re-sync and it's good to go. Hopefully TiVo can speed up the process in a SW update soon.
__________________
Roamio Pro, XL4, Premiere 2TB-WD20EURS, & Mini, 20.4.2, w/ Cisco SDV TA, FW F.1601, Cisco CC FW PKEY1.5.3_F.p.0601

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

CoxInPHX is online now   Reply With Quote
Old 09-28-2012, 06:22 AM   #3
steve614
what ru lookin at?
 
steve614's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: Dallas, TX
Posts: 10,722
Quote:
Originally Posted by tivogurl View Post
I was wondering if anybody had tried doing preemptive power-cycle resets to combat this problem, and whether that was successful.
I have read of many people power cycling their TAs with one of those plug-in lamp timers.

Set it so it turns power off to the TA in the middle of the night or some time you know you don't have any recordings scheduled.
__________________
The Man Prayer: I'm a man ...... I can change ...... If I have to ...... I guess.



To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

F*CK CANCER!
steve614 is offline   Reply With Quote
Old 09-28-2012, 07:45 AM   #4
dave13077
Registered User
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 221
Quote:
Originally Posted by steve614 View Post
I have read of many people power cycling their TAs with one of those plug-in lamp timers.

Set it so it turns power off to the TA in the middle of the night or some time you know you don't have any recordings scheduled.
If you do that won't you just end up with the "Tuning Adapter Connected" message on the screen and it will not record anything until you manually clear it.
dave13077 is offline   Reply With Quote
Old 09-28-2012, 01:49 PM   #5
tivogurl
Registered User
 
Join Date: Dec 2004
Posts: 1,169
Quote:
Originally Posted by dave13077 View Post
If you do that won't you just end up with the "Tuning Adapter Connected" message on the screen and it will not record anything until you manually clear it.
I could have sworn my TiVo has recorded shows while that screen was up.
tivogurl is offline   Reply With Quote
Old 09-28-2012, 01:55 PM   #6
tivogurl
Registered User
 
Join Date: Dec 2004
Posts: 1,169
Quote:
Originally Posted by CoxInPHX View Post
This happens to me every few months, not a huge issue, but I have resorted to rebooting the TA and the TiVo at least every few weeks. This seems to mostly eliminate the lose of all channels.
Cool. Thanks.
Quote:
Originally Posted by CoxInPHX View Post
I also try very hard to never leave a tuner on a SDV channel overnight, as it seems to me that when one channel loses it's signal for an extended period, is eventually leads to a cascade effect of all but the foreground tuner losing signal.
Didn't know that. I'm pretty sure the only thing I record on an SDV channel is That Metal Show on VH1, and that has been fairly random as to whether or not the TA is going to give me a good signal. It's been reliable the last few weeks, though.
Quote:
Originally Posted by CoxInPHX View Post
I am not sure why the TiVo takes 15 minutes to re-sync with the TA.
The huge delay is a TiVo problem? I always thought it was a problem with the headend.
tivogurl is offline   Reply With Quote
Old 09-28-2012, 04:41 PM   #7
steve614
what ru lookin at?
 
steve614's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: Dallas, TX
Posts: 10,722
Quote:
Originally Posted by dave13077 View Post
If you do that won't you just end up with the "Tuning Adapter Connected" message on the screen and it will not record anything until you manually clear it.
Don't know. I don't have a TA. Like I said, I had only read about the lamp timer as a possible solution from other people's posts on this forum.
I know others have recommended trying it.
I figured it was worth a shot.
__________________
The Man Prayer: I'm a man ...... I can change ...... If I have to ...... I guess.



To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

F*CK CANCER!
steve614 is offline   Reply With Quote
Reply
Forum Jump




Thread Tools


Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

vB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Advertisements

TiVo Community
Powered by vBulletin® Version 3.6.8
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
vBulletin Skins by: Relivo Media

(C) 2013 Magenium Solutions - All Rights Reserved. No information may be posted elsewhere without written permission.
TiVoŽ is a registered trademark of TiVo Inc. This site is not owned or operated by TiVo Inc.
All times are GMT -5. The time now is 03:11 PM.
OUR NETWORK: MyOpenRouter | TechLore | SansaCommunity | RoboCommunity | MediaSmart Home | Explore3DTV | Dijit Community | DVR Playground |