TiVo Community
TiVo Community
TiVo Community
Go Back   TiVo Community > Main TiVo Forums > TiVo Mini
TiVo Community
Reply
Forum Jump
 
Thread Tools Rate Thread
Old 09-11-2013, 01:46 PM   #1
AdamNJ
Registered User
 
Join Date: Aug 2013
Location: Dunellen, NJ
Posts: 378
Mini always on = tuner always in use?

I have a Roamio Pro and no Mini yet. I know the Mini has DTA now to release the tuner when not in use.

So if on the Mini, I turn on my TV and tell it to tune to live tv and a particular channel, then I shut my TV off, but do NOT put the Mini in Standby (since I don't believe there is an off?), what happens?

1) Will the Roamio tuner continue to be on live tv and tuned to the channel I previously set (so when I power the TV back on live TV will be playing)?

2) Will it somehow realize I am no longer watching TV and it releases the tuner (bringing me back to the start / Tivo Central page)?

3) Other?
__________________
Roamio Pro, wired ethernet
Mini using MOCA (from the Pro)

on Cablevision Raritan Valley system (Central NJ)
w/ Cisco PKM803 CableCARD on firmware 1.5.3.1101

*** 2013 newbie to Tivo ***
AdamNJ is offline   Reply With Quote
Old 09-11-2013, 02:13 PM   #2
Dan203
Super Moderator
 
Dan203's Avatar
 
Join Date: Apr 2000
Location: Nevada
Posts: 25,998
If you don't push any buttons on the Mini remote for a certain period of time it times out and releases the tuner. I think the timer is set to 45 minutes, but I can't remember for sure.
__________________
Dan Haddix
Super Moderator
Developer for VideoReDo
Dan203 is offline   Reply With Quote
Old 09-11-2013, 02:18 PM   #3
AdamNJ
Registered User
 
Join Date: Aug 2013
Location: Dunellen, NJ
Posts: 378
Quote:
Originally Posted by Dan203 View Post
If you don't push any buttons on the Mini remote for a certain period of time it times out and releases the tuner. I think the timer is set to 45 minutes, but I can't remember for sure.
Do you know if that is a setting (length of time) that can be adjusted?
__________________
Roamio Pro, wired ethernet
Mini using MOCA (from the Pro)

on Cablevision Raritan Valley system (Central NJ)
w/ Cisco PKM803 CableCARD on firmware 1.5.3.1101

*** 2013 newbie to Tivo ***
AdamNJ is offline   Reply With Quote
Old 09-11-2013, 03:36 PM   #4
Dan203
Super Moderator
 
Dan203's Avatar
 
Join Date: Apr 2000
Location: Nevada
Posts: 25,998
No it's a static value.
__________________
Dan Haddix
Super Moderator
Developer for VideoReDo
Dan203 is offline   Reply With Quote
Old 09-11-2013, 05:23 PM   #5
lessd
Registered User
 
Join Date: Jan 2005
Location: CT
Posts: 6,142
Quote:
Originally Posted by Dan203 View Post
No it's a static value.
The static value is about 90 Min.
__________________
Les Daniels

_____________________________________________
3 Roamio Plus upgraded to 2Tb & 3Tb, and 2 Minis,
lessd is offline   Reply With Quote
Old 10-06-2013, 07:42 AM   #6
DeltaOne
Mount Airy, MD
 
Join Date: Sep 2013
Posts: 184
Quote:
Originally Posted by lessd View Post
The static value is about 90 Min.
That seems much longer than it should be. I could see the timeout value being a few minutes, but 90? Anyone know why it is so long?
DeltaOne is offline   Reply With Quote
Old 10-06-2013, 08:36 AM   #7
moyekj
Registered User
 
Join Date: Jan 2006
Location: Mission Viejo, CA
Posts: 9,300
Quote:
Originally Posted by DeltaOne View Post
That seems much longer than it should be. I could see the timeout value being a few minutes, but 90? Anyone know why it is so long?
You have to press a remote button at least once in the timeout period to indicate you are still using the Mini. If the timeout period was too short like 5-10 minutes you don't want to be forced to have to press a remote button that often or be prompted if you are still watching all the time. Some people already complain 90 minutes is too short... Ideally it should be configurable but TiVo doesn't seem interested in making it so.
__________________
Roamio Pro, Elite, Premiere
Cox - Motorola CableCards & TAs
Slingbox 350 via TiVo Mini & TiVo Stream for remote viewing

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
moyekj is offline   Reply With Quote
Old 10-06-2013, 09:32 AM   #8
DeltaOne
Mount Airy, MD
 
Join Date: Sep 2013
Posts: 184
Quote:
Originally Posted by moyekj View Post
You have to press a remote button at least once in the timeout period to indicate you are still using the Mini. If the timeout period was too short like 5-10 minutes you don't want to be forced to have to press a remote button that often or be prompted if you are still watching all the time. Some people already complain 90 minutes is too short... Ideally it should be configurable but TiVo doesn't seem interested in making it so.
It seems that pressing Power Off (to turn the display off) should tell the Mini to release the tuner immediately.
DeltaOne is offline   Reply With Quote
Old 10-06-2013, 09:46 AM   #9
CrispyCritter
Purple Ribbon Wearer
 
Join Date: Feb 2001
Location: North Potomac, MD
Posts: 3,637
Quote:
Originally Posted by DeltaOne View Post
It seems that pressing Power Off (to turn the display off) should tell the Mini to release the tuner immediately.
But there isn't a Power Off button, there's only a Power toggle, and TiVo has always assumed that it doesn't know whether the TV is on or off by use of that toggle button. I think that's a wise choice of their's, given the number of times my AV receiver and TV get "out-of-sync" because one of them didn't receive the Power signal. Getting "out-of-sync" with tuner release would be very annoying!

Just pressing the TiVo button will release the tuner. Yes, it's an extra thing to remember, but it will only rarely be important.
__________________
CrispyCritter
TiVo Roamio:Felix TiVo Premiere:Bob TiVo XL4:Fred TiVo HDXL:Sharon TiVoHD:Susan
CrispyCritter is offline   Reply With Quote
Old 10-06-2013, 10:48 AM   #10
DeltaOne
Mount Airy, MD
 
Join Date: Sep 2013
Posts: 184
Quote:
Originally Posted by CrispyCritter View Post
Just pressing the TiVo button will release the tuner. Yes, it's an extra thing to remember, but it will only rarely be important.
I see, return the Mini to Tivo Central and it releases the tuner on the Roamio. Just tested it and you're right. Thanks for the tip!

That'll help on the rare occasion we've finished dinner (and watching TV in the kitchen) and need all six tuners in the living room. It won't happen often, but it has happened.
DeltaOne is offline   Reply With Quote
Old 10-06-2013, 01:16 PM   #11
CrispyCritter
Purple Ribbon Wearer
 
Join Date: Feb 2001
Location: North Potomac, MD
Posts: 3,637
Quote:
Originally Posted by DeltaOne View Post
I see, return the Mini to Tivo Central and it releases the tuner on the Roamio. Just tested it and you're right. Thanks for the tip!
Yes, the tuner is allocated for the Mini if and only if the Mini is sending a live-tv signal to the TV (though the TV might be off, as you've found). So any action that takes you away from live-tv on the Mini will free up the tuner.
__________________
CrispyCritter
TiVo Roamio:Felix TiVo Premiere:Bob TiVo XL4:Fred TiVo HDXL:Sharon TiVoHD:Susan
CrispyCritter is offline   Reply With Quote
Old 10-14-2013, 10:25 PM   #12
rainwater
Registered User
 
Join Date: Sep 2004
Posts: 6,076
Quote:
Originally Posted by CrispyCritter View Post
But there isn't a Power Off button, there's only a Power toggle, and TiVo has always assumed that it doesn't know whether the TV is on or off by use of that toggle button. I think that's a wise choice of their's, given the number of times my AV receiver and TV get "out-of-sync" because one of them didn't receive the Power signal. Getting "out-of-sync" with tuner release would be very annoying!
Using the HDMI protocol, the Mini could easily tell when the tv is powered off. This would not work for every tv/receiver because some stay on all the time but it wouldn't affect anything if it still used the idle timer as a backup. I think it would be a better user experience for most people if the Mini did this.
rainwater is offline   Reply With Quote
Old 10-16-2013, 01:12 PM   #13
gweempose
Registered User
 
gweempose's Avatar
 
Join Date: Mar 2003
Location: Northbrook, IL
Posts: 1,917
Doesn't the Roamio take back the tuner if it needs it anyway? I thought recordings always have priority over streaming live TV to the Mini. If this is the case, then why have it time out at all?
__________________
(1) Roamio Pro
(1) Premiere XL4
(1) Premiere XL
(3) Minis

gweempose is offline   Reply With Quote
Old 10-16-2013, 04:26 PM   #14
Dan203
Super Moderator
 
Dan203's Avatar
 
Join Date: Apr 2000
Location: Nevada
Posts: 25,998
Quote:
Originally Posted by gweempose View Post
Doesn't the Roamio take back the tuner if it needs it anyway? I thought recordings always have priority over streaming live TV to the Mini. If this is the case, then why have it time out at all?
It'll put up a prompt on the Mini. If no one responds to the prompt then it releases the tuner automatically. Just like it does if you're watching live TV on the TiVo itself and it needs the tuner.
__________________
Dan Haddix
Super Moderator
Developer for VideoReDo
Dan203 is offline   Reply With Quote
Old 10-17-2013, 03:31 PM   #15
BigJimOutlaw
Registered User
 
Join Date: Mar 2004
Posts: 1,701
Looks like the tuner timeout is being extended to 4 hours with tonight's update, per Margret.

http://www.tivocommunity.com/tivo-vb...d.php?t=510259
BigJimOutlaw is offline   Reply With Quote
Reply
Forum Jump




Thread Tools
Rate This Thread
Rate This Thread:


Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

vB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Advertisements

TiVo Community
Powered by vBulletin® Version 3.6.8
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
vBulletin Skins by: Relivo Media

(C) 2013 Magenium Solutions - All Rights Reserved. No information may be posted elsewhere without written permission.
TiVoŽ is a registered trademark of TiVo Inc. This site is not owned or operated by TiVo Inc.
All times are GMT -5. The time now is 03:40 AM.
OUR NETWORK: MyOpenRouter | TechLore | SansaCommunity | RoboCommunity | MediaSmart Home | Explore3DTV | Dijit Community | DVR Playground |