TiVo Community
TiVo Community
TiVo Community
Go Back   TiVo Community > Main TiVo Forums > TiVo Mini
TiVo Community
Reply
Forum Jump
 
Thread Tools Rating: Thread Rating: 3 votes, 5.00 average.
Old 08-24-2013, 06:21 AM   #1
bfollowell
Registered User
 
Join Date: Aug 2013
Posts: 14
Is there any way to get digital audio from Tivo Mini?

I have a new home theater setup going into my great room for my main television viewing area. I'm going to have a Tivo Mini in my master bedroom and I'd like to re-purpose an older, but still awesome, Yamaha AV receiver that doesn't have HDMI inputs. It's easy enough to hook the HDMI out from the Mini straight into the television but, since there isn't any sort of digital audio out from the Mini that I can see, I'm not sure how to get the sound signal to my receiver. Does anyone make any sort of decent adapter/converter that will split the digital audio out of an HDMI cable so that I can run video to my television and have separate digital audio to run to my receiver?

Thanks to anyone that may have more information.

Sincerely,
- Byron Followell
bfollowell is offline   Reply With Quote
Old 08-24-2013, 01:55 PM   #2
Dan203
Super Moderator
 
Dan203's Avatar
 
Join Date: Apr 2000
Location: Nevada
Posts: 24,805
The first thing you should look at is your TV. It might have an optical output. Although some TVs will only pass stereo sound when the source is HDMI so that may not be acceptable.

If not then you'll need one of these....

http://www.monoprice.com/products/pr...seq=1&format=2
__________________
Dan Haddix
Super Moderator
Developer for VideoReDo
Dan203 is offline   Reply With Quote
Old 08-24-2013, 07:11 PM   #3
bfollowell
Registered User
 
Join Date: Aug 2013
Posts: 14
Quote:
Originally Posted by Dan203 View Post
The first thing you should look at is your TV. It might have an optical output. Although some TVs will only pass stereo sound when the source is HDMI so that may not be acceptable.

If not then you'll need one of these....

http://www.monoprice.com/products/pr...seq=1&format=2
Thank you very much for the information and the link Dan. It is much appreciated. My current bedroom television does not have an audio output, or at least not a digital audio output. The item from the link would be exactly what I needed. That's sort of what I was thinking of and I figured someone must have something like this but I wasn't certain what to call it to search for it. $45 isn't cheap but it's a lot cheaper than buying a new AV receiver and trashing a perfectly good, albiet older receiver.

Thanks again for your help.

- Byron
bfollowell is offline   Reply With Quote
Old 08-24-2013, 08:10 PM   #4
bareyb
Under Maintenance
 
Join Date: Nov 2000
Location: Silicon Valley, California
Posts: 22,238
TC CLUB MEMBER
I didn't know those converters existed. You are a handy man. Dan.
__________________
Never attribute to malice that which is adequately explained by human error
bareyb is offline   Reply With Quote
Old 09-10-2013, 10:47 PM   #5
leiff
Registered User
 
Join Date: Aug 2005
Posts: 396
Thread is old but im writing to warn perspective hdmi switch buyers. This or any other type will not allow hdmi video to be passed and retain surround sound. So in this case audio sent spdif to receiver from switch will be 2 channel stereo Only. I was looking for a hdmi switch for my xl4 since i have two tvs in two different rooms connected to it with hdmi cables that i control and watch with one slide remote but every hdmi switch i found wouldnt pass aurround sound so im forced to manually hotswap my hdmi cordds from my xl4 every time u want to watch tv in a different room. I was really hoping S5 tivo would have 2 hdmi outs
leiff is offline   Reply With Quote
Old 09-11-2013, 04:28 AM   #6
Dan203
Super Moderator
 
Dan203's Avatar
 
Join Date: Apr 2000
Location: Nevada
Posts: 24,805
Do you have that specific switch? Most HDMI switches pick up the audio capabilities from the TV, so if your TV reports that it can only do stereo then the source device will only output stereo and that's what you'll get on the optical port. The one I linked to has a switch on the device. One position passes through what the TV reports just like you're experiencing. The other lies to the source device and tells it that you can support any audio type. This should allow the TiVo to send the Dolby Digital stream which will then be passed through the optical port.
__________________
Dan Haddix
Super Moderator
Developer for VideoReDo
Dan203 is offline   Reply With Quote
Old 09-11-2013, 05:43 AM   #7
leiff
Registered User
 
Join Date: Aug 2005
Posts: 396
Yeah i see as you say there is a A B mode and mode B allows surround sound, but as i read item description mode B also disables hdmi video. But item description isnt exactly clear on this to me.
leiff is offline   Reply With Quote
Old 09-11-2013, 06:12 AM   #8
kpepling
Registered User
 
Join Date: May 2004
Posts: 20
Quote:
Originally Posted by leiff View Post
Yeah i see as you say there is a A B mode and mode B allows surround sound, but as i read item description mode B also disables hdmi video. But item description isnt exactly clear on this to me.
I have this exact item set to mode B and get both audio and video perfectly. To be clear I am getting full surround sound.

Sent from my Nexus 7 using Tapatalk 4
kpepling is offline   Reply With Quote
Old 09-11-2013, 08:12 AM   #9
aaronwt
HD Addict
 
aaronwt's Avatar
 
Join Date: Jan 2002
Location: Northern VA(Woodbridge)
Posts: 13,803
Quote:
Originally Posted by Dan203 View Post
Do you have that specific switch? Most HDMI switches pick up the audio capabilities from the TV, so if your TV reports that it can only do stereo then the source device will only output stereo and that's what you'll get on the optical port. The one I linked to has a switch on the device. One position passes through what the TV reports just like you're experiencing. The other lies to the source device and tells it that you can support any audio type. This should allow the TiVo to send the Dolby Digital stream which will then be passed through the optical port.
What happens if you watch Netflix and it tries to send DD+ audio? What happens over those legacy outputs?
__________________
Roamio Pro
TiVo Mini x4
Roamio Basic OTA
39TB unRAID1--53TB unRAID2--36TB unRAID3
XBL/PSN: WormholeXtreme
aaronwt is offline   Reply With Quote
Old 09-11-2013, 01:15 PM   #10
Dan203
Super Moderator
 
Dan203's Avatar
 
Join Date: Apr 2000
Location: Nevada
Posts: 24,805
Quote:
Originally Posted by aaronwt View Post
What happens if you watch Netflix and it tries to send DD+ audio? What happens over those legacy outputs?
Rereading the description I think the box reports that it supports DD and DTS, so I assume the Netflix app will drop back to standard DD instead.
__________________
Dan Haddix
Super Moderator
Developer for VideoReDo
Dan203 is offline   Reply With Quote
Old 09-13-2014, 05:55 PM   #11
MPSAN
Registered User
 
Join Date: Jun 2009
Location: Portland, Oregon USA
Posts: 963
I am glad I found this thread as I just bought a MINI. I have a rather highend Proc...Meridian 568...but it does not have HDMI. I DO have a Panny Plasma VT25 with the optical audio out, but so far that output is PL2 only! Panasonic says it should work and need to call them back. I sure had wished it worked and wanted a good solution!
__________________
"If it ain't broke, fix it 'til it is"!
MPSAN is online now   Reply With Quote
Old 09-13-2014, 06:19 PM   #12
aaronwt
HD Addict
 
aaronwt's Avatar
 
Join Date: Jan 2002
Location: Northern VA(Woodbridge)
Posts: 13,803
Quote:
Originally Posted by Dan203 View Post
Rereading the description I think the box reports that it supports DD and DTS, so I assume the Netflix app will drop back to standard DD instead.
I know with the Premiere it was always inconsistent. Sometimes it would send DD and have audio and sometimes there would be no audio. Of course this is only with 5.1 content. When playing back 2.0 content from Netflix the TiVos send out pcm audio.
__________________
Roamio Pro
TiVo Mini x4
Roamio Basic OTA
39TB unRAID1--53TB unRAID2--36TB unRAID3
XBL/PSN: WormholeXtreme
aaronwt is offline   Reply With Quote
Old 09-14-2014, 01:30 PM   #13
eboydog
Just TiVo'ing.....
 
eboydog's Avatar
 
Join Date: Mar 2006
Posts: 899
For those needing direct Dolby digital from the Mini, you might want to wait and see what the new v2 of the Mini has.

https://apps.fcc.gov/oetcf/eas/repor...=TGN-TCDA93000

https://apps.fcc.gov/eas/GetApplicat...tml?id=2381864

The new Mini will have Dolby and Dolby DD licensing.

The is a 180 day confidential period pending FCC approval but more will be revealed after Jan 6th 2015. (btw which is when the "sale promotion" of existing Mini's ends).

Edit.... I just checked my minis, they too have the Dolby licensing stamp so perhaps that nothing new combining, did however read in the testing doc about a shielded coax for AV, this was in addition to the multi-line component output.

It will be interesting to see what the new Mini offers.....
__________________
TiVo Roamio Pro
TiVo Roamio Plus (3tb)
TiVo Mini (three)
TiVo Premiere


Last edited by eboydog : 09-14-2014 at 01:49 PM.
eboydog is offline   Reply With Quote
Old 09-14-2014, 01:48 PM   #14
MPSAN
Registered User
 
Join Date: Jun 2009
Location: Portland, Oregon USA
Posts: 963
Quote:
Originally Posted by eboydog View Post
For those needing direct Dolby digital from the Mini, you might want to wait and see what the new v2 of the Mini has.

https://apps.fcc.gov/oetcf/eas/repor...=TGN-TCDA93000

https://apps.fcc.gov/eas/GetApplicat...tml?id=2381864

The new Mini will have Dolby and Dolby DD licensing.

The is a 180 day confidential period pending FCC approval but more will be revealed after Jan 6th 2015. (btw which is when the "sale promotion" of existing Mini's ends).
BUT, I assume that the current Mini does pass the 5.1 sound via the HDMI.
__________________
"If it ain't broke, fix it 'til it is"!
MPSAN is online now   Reply With Quote
Old 09-14-2014, 02:59 PM   #15
aaronwt
HD Addict
 
aaronwt's Avatar
 
Join Date: Jan 2002
Location: Northern VA(Woodbridge)
Posts: 13,803
Quote:
Originally Posted by MPSAN View Post

BUT, I assume that the current Mini does pass the 5.1 sound via the HDMI.
Yes. DD and DD+

I would hope it will also pass 7.1 DD+ since VUDU has some content with it. And VUDU is supposed to show up in a couple of months.
__________________
Roamio Pro
TiVo Mini x4
Roamio Basic OTA
39TB unRAID1--53TB unRAID2--36TB unRAID3
XBL/PSN: WormholeXtreme
aaronwt is offline   Reply With Quote
Old 09-14-2014, 07:15 PM   #16
Dan203
Super Moderator
 
Dan203's Avatar
 
Join Date: Apr 2000
Location: Nevada
Posts: 24,805
Quote:
Originally Posted by eboydog View Post
For those needing direct Dolby digital from the Mini, you might want to wait and see what the new v2 of the Mini has.

https://apps.fcc.gov/oetcf/eas/repor...=TGN-TCDA93000

https://apps.fcc.gov/eas/GetApplicat...tml?id=2381864

The new Mini will have Dolby and Dolby DD licensing.

The is a 180 day confidential period pending FCC approval but more will be revealed after Jan 6th 2015. (btw which is when the "sale promotion" of existing Mini's ends).

Edit.... I just checked my minis, they too have the Dolby licensing stamp so perhaps that nothing new combining, did however read in the testing doc about a shielded coax for AV, this was in addition to the multi-line component output.

It will be interesting to see what the new Mini offers.....
They have to have DD licensing just to allow the PCM option. It's the only way they could decode for that to work. They actually would NOT need a DD license just to pass the audio through.
__________________
Dan Haddix
Super Moderator
Developer for VideoReDo
Dan203 is offline   Reply With Quote
Old Yesterday, 01:14 PM   #17
MPSAN
Registered User
 
Join Date: Jun 2009
Location: Portland, Oregon USA
Posts: 963
Thanks ALL:

Keep in mind that the origin of this thread was about a year ago. I am asking this because I have a Panasonic VT25 series Plasma and a series 3 THD and a Blue Ray DVD are connected to it via HDMI. However, my rather old, but high end proc, does not have HDMI so I connect the Audio via Optical out. No problems.

However, I got in on this $88 MINI deal and found that it has HDMI and no Optical (or COAX) audio out. So, I tried using the VT25 digital audio out. I was surprised to see it was 2CH only!

SO, from what I can tell, the MINI WILL pass the DTS and DD 5.1 ch stream, but I will need a device to take it out of the HDMI, pass the HDMI to the VT25 and the Optical Audio to the Proc (Meridian 568).
__________________
"If it ain't broke, fix it 'til it is"!
MPSAN is online now   Reply With Quote
Old Yesterday, 01:42 PM   #18
Dan203
Super Moderator
 
Dan203's Avatar
 
Join Date: Apr 2000
Location: Nevada
Posts: 24,805
FYI I had a similar issue and tried to use a device I bought from Monoprice that is suppose to separate audio from HDMI and output as coax and it didn't work. I tried it with an XBox and it worked OK, but would not work with the Mini. I have no idea why. However this was almost 2 years ago, so maybe they've fixed it via software on the Mini or they have newer boxes for doing the splitting. Just make sure if you're going to buy something like that the place you buy from has a good return policy just in case.

If not you always have the option of using analog audio. With Pllx it's not too bad.
__________________
Dan Haddix
Super Moderator
Developer for VideoReDo
Dan203 is offline   Reply With Quote
Old Yesterday, 03:55 PM   #19
MPSAN
Registered User
 
Join Date: Jun 2009
Location: Portland, Oregon USA
Posts: 963
Quote:
Originally Posted by Dan203 View Post
FYI I had a similar issue and tried to use a device I bought from Monoprice that is suppose to separate audio from HDMI and output as coax and it didn't work. I tried it with an XBox and it worked OK, but would not work with the Mini. I have no idea why. However this was almost 2 years ago, so maybe they've fixed it via software on the Mini or they have newer boxes for doing the splitting. Just make sure if you're going to buy something like that the place you buy from has a good return policy just in case.

If not you always have the option of using analog audio. With Pllx it's not too bad.
Funny, that was one of the devices that was supposed to work. At any rate, PLII was not too bad and for the most part the high end audio comes from my BlueRay anyway. I mean, even watching the SuperBowl on the MINI I would think that ProLogic 2 would be more than good enough...especially with the Meridian and B&W Nautilus speakers I have! I guess for $88 I can't go wrong. Did you get the MonoPrice 10251? Most seem happy with it. Would they take it back?
__________________
"If it ain't broke, fix it 'til it is"!

Last edited by MPSAN : Yesterday at 04:01 PM.
MPSAN is online now   Reply With Quote
Old Yesterday, 05:21 PM   #20
Dan203
Super Moderator
 
Dan203's Avatar
 
Join Date: Apr 2000
Location: Nevada
Posts: 24,805
No I got the switchbox one, product 5557. They even seem to have a Rev.2 for that one now, so my experience may not apply. They took it back no problem, so there is no real harm in trying other then the cost of shipping.
__________________
Dan Haddix
Super Moderator
Developer for VideoReDo
Dan203 is offline   Reply With Quote
Old Yesterday, 05:40 PM   #21
MPSAN
Registered User
 
Join Date: Jun 2009
Location: Portland, Oregon USA
Posts: 963
Quote:
Originally Posted by Dan203 View Post
No I got the switchbox one, product 5557. They even seem to have a Rev.2 for that one now, so my experience may not apply. They took it back no problem, so there is no real harm in trying other then the cost of shipping.
OK, need to see which one would be best. Looks like they also sell them through Amazon with free shipping. Did you ever try a rev 2 model?
__________________
"If it ain't broke, fix it 'til it is"!
MPSAN is online now   Reply With Quote
Old Yesterday, 06:04 PM   #22
Dan203
Super Moderator
 
Dan203's Avatar
 
Join Date: Apr 2000
Location: Nevada
Posts: 24,805
No never tried the Rev.2 model. I ended up buying a new TV that passes through 5.1 to it's optical port.
__________________
Dan Haddix
Super Moderator
Developer for VideoReDo
Dan203 is offline   Reply With Quote
Reply
Forum Jump




Thread Tools
Rate This Thread
Rate This Thread:


Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

vB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Advertisements

TiVo Community
Powered by vBulletin® Version 3.6.8
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
vBulletin Skins by: Relivo Media

(C) 2013 Magenium Solutions - All Rights Reserved. No information may be posted elsewhere without written permission.
TiVoŽ is a registered trademark of TiVo Inc. This site is not owned or operated by TiVo Inc.
All times are GMT -5. The time now is 02:38 PM.
OUR NETWORK: MyOpenRouter | TechLore | SansaCommunity | RoboCommunity | MediaSmart Home | Explore3DTV | Dijit Community | DVR Playground |