TiVo Community
TiVo Community
TiVo Community
Go Back   TiVo Community > Main TiVo Forums > TiVo Mini
TiVo Community
Reply
Forum Jump
 
Thread Tools Rating: Thread Rating: 4 votes, 4.00 average.
Old 03-13-2013, 05:41 PM   #1
k2ue
Retired RF Engineer
 
k2ue's Avatar
 
Join Date: May 2002
Location: Victor, NY
Posts: 648
AV Jack Wiring?

My mini is on the way, but I will need to use it with a TV that has DVI and stereo audio inputs. I have a HDMI to DMI Cable, but TiVo is not yet listing the cables for the AV port, from which I need to get stereo audio. Does anybody know how the AV jack is wired, in terms of Tip, Ring 1, Ring2, Body?
__________________
Roamio Pro/w Slide Remote, Cisco TA, iScan Duo, Epson 5020UB, Draper 80" Triggered Screen, TiVo Mini,
Oppo BDP103, Denon AVR1713, DT ProCenter 1000+ProCinema 800's, TSS-SUB4000, 4x Harmony 700
k2ue is offline   Reply With Quote
Old 03-13-2013, 06:48 PM   #2
Arcady
Stargate Fan
 
Arcady's Avatar
 
Join Date: Oct 2004
Location: Philadelphia, PA
Posts: 2,894
I don't think anybody knows yet, but every jack like that I have ever encountered has body as ground, then tip, ring 1 and ring 2 as the three signals (video, L, R). If you have any cable with the right miniplug and three RCA jacks on the other end, it should work, but the colors on the connectors may be wrong. Trial and error should only take a few minutes.
__________________
Roamio Pro (3TB)
Premiere Elite (2TB)
Premiere (320GB)
Two TiVo Minis

Left DirecTV 4/15/07. Left TWC 8/8/11. Now on Comcast Xfinity.
Arcady is offline   Reply With Quote
Old 03-14-2013, 12:41 PM   #3
bdraw
Registered User
 
Join Date: Aug 2004
Location: Tampa, FL
Posts: 456
TiVo sent me a set of the cables and I was told by PR that they'd be available on TiVo.com at some point -- just checked, not there.

Composite and RL audio:
Sleeve = ground
1st ring = right
2nd ring = left
Tip = video

component:
Sleeve = ground
1st ring = red
2nd ring = blue
Tip = green


__________________
How good can it be, if it isn't HD?
Ben Drawbaugh
Engadget HD
bdraw is offline   Reply With Quote
Old 03-14-2013, 12:48 PM   #4
aaronwt
HD Addict
 
aaronwt's Avatar
 
Join Date: Jan 2002
Location: Northern VA(Woodbridge)
Posts: 14,022
Quote:
Originally Posted by bdraw View Post
TiVo sent me a set of the cables and I was told by PR that they'd be available on TiVo.com at some point -- just checked, not there.

Composite and RL audio:
Sleeve = ground
1st ring = right
2nd ring = left
Tip = video

component:
Sleeve = ground
1st ring = red
2nd ring = blue
Tip = green

Did they say how much they would charge for the cables?
__________________
Roamio Pro
TiVo Mini x4
Roamio Basic OTA
39TB unRAID1--53TB unRAID2--36TB unRAID3
XBL/PSN: WormholeXtreme
aaronwt is offline   Reply With Quote
Old 03-14-2013, 02:08 PM   #5
HarperVision
Registered User
 
HarperVision's Avatar
 
Join Date: May 2007
Posts: 1,323
How does it know whether there's a composite or component cable connected and which format to send? Also if using component how do you get audio?
HarperVision is offline   Reply With Quote
Old 03-14-2013, 02:20 PM   #6
Dan203
Super Moderator
 
Dan203's Avatar
 
Join Date: Apr 2000
Location: Nevada
Posts: 25,226
Quote:
Originally Posted by bdraw View Post
TiVo sent me a set of the cables and I was told by PR that they'd be available on TiVo.com at some point -- just checked, not there.

Composite and RL audio:
Sleeve = ground
1st ring = right
2nd ring = left
Tip = video

component:
Sleeve = ground
1st ring = red
2nd ring = blue
Tip = green

Thanks for that.

FYI from what I could find cables designed for iOS devices use...

Sleeve = video
1st ring = ground
2nd ring = right
Tip = left

Because the ground is in the wrong place no amount of wire swapping will make those work.

In fact that configuration seems to be common because it allows a single port to support either a video cable or a standard pair of headphones for audio only.
__________________
Dan Haddix
Super Moderator
Developer for VideoReDo
Dan203 is offline   Reply With Quote
Old 03-14-2013, 02:26 PM   #7
Dan203
Super Moderator
 
Dan203's Avatar
 
Join Date: Apr 2000
Location: Nevada
Posts: 25,226
Based on the bad reviews for this one...

http://www.amazon.com/Amzer-3-5mm-RC.../dp/B003YFJ80Q

from people trying to use it with iOS devices it sounds like it has this configuration....

Sleeve = ground
1st ring = video
2nd ring = right
Tip = left

So it should at least be usable with a TiVo Mini if you swap the cables around.
__________________
Dan Haddix
Super Moderator
Developer for VideoReDo
Dan203 is offline   Reply With Quote
Old 03-14-2013, 02:43 PM   #8
Jonathan_S
Registered User
 
Jonathan_S's Avatar
 
Join Date: Oct 2001
Location: Northern Virginia
Posts: 13,625
Quote:
Originally Posted by HarperVision View Post
How does it know whether there's a composite or component cable connected and which format to send? Also if using component how do you get audio?
Looking at the photos of the back of the mini there appear to be 2 1/8" jacks back there. One labeled "component" and another labeled "A/V".

The component (non-audio) cable goes in component and the composite+stereo goes in "A/V"
__________________
Xbox: MetalThreshkeen -- PSN: Threshkeen
TiVo Elite
Jonathan_S is offline   Reply With Quote
Old 03-14-2013, 03:04 PM   #9
HarperVision
Registered User
 
HarperVision's Avatar
 
Join Date: May 2007
Posts: 1,323
Oh yeah thanks for the reminder! I don't have one yet and forgot they're two different jacks.
HarperVision is offline   Reply With Quote
Old 03-14-2013, 03:21 PM   #10
k2ue
Retired RF Engineer
 
k2ue's Avatar
 
Join Date: May 2002
Location: Victor, NY
Posts: 648
Are you counting 1st ring from the Tip, or from the Sleeve?

Quote:
Originally Posted by bdraw View Post
TiVo sent me a set of the cables and I was told by PR that they'd be available on TiVo.com at some point -- just checked, not there.

Composite and RL audio:
Sleeve = ground
1st ring = right
2nd ring = left
Tip = video

component:
Sleeve = ground
1st ring = red
2nd ring = blue
Tip = green


__________________
Roamio Pro/w Slide Remote, Cisco TA, iScan Duo, Epson 5020UB, Draper 80" Triggered Screen, TiVo Mini,
Oppo BDP103, Denon AVR1713, DT ProCenter 1000+ProCinema 800's, TSS-SUB4000, 4x Harmony 700
k2ue is offline   Reply With Quote
Old 03-14-2013, 03:35 PM   #11
Dan203
Super Moderator
 
Dan203's Avatar
 
Join Date: Apr 2000
Location: Nevada
Posts: 25,226
I think it's pretty obvious he's counting from the sleeve out to the tip. Otherwise the two in the middle would be switched on the list for no logical reason.
__________________
Dan Haddix
Super Moderator
Developer for VideoReDo
Dan203 is offline   Reply With Quote
Old 03-14-2013, 03:43 PM   #12
k2ue
Retired RF Engineer
 
k2ue's Avatar
 
Join Date: May 2002
Location: Victor, NY
Posts: 648
"Measure twice, cut once". The plug alone is available from mouser as P/N 171-7435-EX, for those comfortable with soldering.

Quote:
Originally Posted by Dan203 View Post
I think it's pretty obvious he's counting from the sleeve out to the tip. Otherwise the two in the middle would be switched on the list for no logical reason.

__________________
Roamio Pro/w Slide Remote, Cisco TA, iScan Duo, Epson 5020UB, Draper 80" Triggered Screen, TiVo Mini,
Oppo BDP103, Denon AVR1713, DT ProCenter 1000+ProCinema 800's, TSS-SUB4000, 4x Harmony 700
k2ue is offline   Reply With Quote
Old 03-14-2013, 03:53 PM   #13
UCLABB
Registered User
 
Join Date: May 2012
Location: Riverside, CA
Posts: 246
TiVo agent in chat said that the mini plug cable will be in the TiVo store later to day. I wouldn't count on it. I have the Amazon plugs on the way. I hope they work.

I'm a little confused here. Dan203 are you saying the Amazon plug will work and you only have to experiment at the RGA ends to get the right combo
UCLABB is offline   Reply With Quote
Old 03-14-2013, 04:12 PM   #14
Dan203
Super Moderator
 
Dan203's Avatar
 
Join Date: Apr 2000
Location: Nevada
Posts: 25,226
The one I linked to "should" work but you'll need to use them in the wrong order on the TV.

A lot of the other ones I looked at had the ground and video connections reversed. Those wont work because there is no way to switch the ground.
__________________
Dan Haddix
Super Moderator
Developer for VideoReDo
Dan203 is offline   Reply With Quote
Old 03-14-2013, 04:41 PM   #15
steve614
what ru lookin at?
 
steve614's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: Dallas, TX
Posts: 10,722
Quote:
Originally Posted by HarperVision View Post
How does it know whether there's a composite or component cable connected and which format to send? Also if using component how do you get audio?
I would think there will be two versions of this cable, color coded accordingly. Notice how the jacks on the back of the mini are color coded.



The photo of the cable above is color matched to use the component jack.
__________________
The Man Prayer: I'm a man ...... I can change ...... If I have to ...... I guess.



To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

F*CK CANCER!
steve614 is offline   Reply With Quote
Old 03-14-2013, 05:36 PM   #16
Dan203
Super Moderator
 
Dan203's Avatar
 
Join Date: Apr 2000
Location: Nevada
Posts: 25,226
I hope they sell them as a set.
__________________
Dan Haddix
Super Moderator
Developer for VideoReDo
Dan203 is offline   Reply With Quote
Old 03-14-2013, 07:19 PM   #17
overFEDEXed
Registered User
 
Join Date: Nov 2002
Location: Centerville, Georgia
Posts: 235
Roku cables

Quote:
Originally Posted by Dan203 View Post
The one I linked to "should" work but you'll need to use them in the wrong order on the TV.

A lot of the other ones I looked at had the ground and video connections reversed. Those wont work because there is no way to switch the ground.
I tried my Roku composite, breakout cables. I had to switch the Yellow and White and they work fine.

Another composite set, from an old portable DVD player, worked also. I had to swap all three on them.
overFEDEXed is offline   Reply With Quote
Old 03-14-2013, 09:22 PM   #18
bdraw
Registered User
 
Join Date: Aug 2004
Location: Tampa, FL
Posts: 456
Quote:
Originally Posted by steve614 View Post
I would think there will be two versions of this cable, color coded accordingly. Notice how the jacks on the back of the mini are color coded.

The photo of the cable above is color matched to use the component jack.
Yes, they sent me two cables, one for component and one video composite/audio. I didn't ask how much they'd cost or if the were sold together or separate, sorry.
__________________
How good can it be, if it isn't HD?
Ben Drawbaugh
Engadget HD
bdraw is offline   Reply With Quote
Old 03-15-2013, 09:25 AM   #19
Ckought
Registered User
 
Join Date: Nov 2006
Location: Kentucky
Posts: 73
According to this site:

http://pinoutsguide.com/Home/wd_tv_t...e_pinout.shtml

The pinout for the WD TV cable is the same as the TiVo Mini cable.

I found the WD TV cable on eBay for $4.99:

http://www.ebay.com/itm/Western-Digi...-/370675838597
__________________

Premiere 4 2TB
Premiere 4 2TB
TiVo Mini
TiVo Mini
TiVo Stream
TiVo HD 2TB
TiVo HD 2TB
(this is getting out of control)


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
Ckought is offline   Reply With Quote
Old 03-15-2013, 03:31 PM   #20
UCLABB
Registered User
 
Join Date: May 2012
Location: Riverside, CA
Posts: 246
Still not in TiVo store. Probably few people need this, but this is poor planning for TiVo. I'm probably going to change my original plans for the mini and place it with a TV that has hdmi input.
UCLABB is offline   Reply With Quote
Old 03-15-2013, 03:37 PM   #21
Dan203
Super Moderator
 
Dan203's Avatar
 
Join Date: Apr 2000
Location: Nevada
Posts: 25,226
It seems like TiVo may have originally wanted to push the release date for the Mini to the 17th but then caved because people were managing to get them from BestBuy anyway. Perhaps there was some supply problems with these cables and the IR extender things and that was the reason for delay?
__________________
Dan Haddix
Super Moderator
Developer for VideoReDo
Dan203 is offline   Reply With Quote
Old 03-15-2013, 04:29 PM   #22
k2ue
Retired RF Engineer
 
k2ue's Avatar
 
Join Date: May 2002
Location: Victor, NY
Posts: 648
It's hard for me to believe they didn't ship at least the AV cable with the unit -- not many people use component anymore, but there are plenty of reasons to need access to the audio. Or at worst have a coupon in the box to order the cable(s) you need for a minimal price.

Quote:
Originally Posted by Dan203 View Post
It seems like TiVo may have originally wanted to push the release date for the Mini to the 17th but then caved because people were managing to get them from BestBuy anyway. Perhaps there was some supply problems with these cables and the IR extender things and that was the reason for delay?

__________________
Roamio Pro/w Slide Remote, Cisco TA, iScan Duo, Epson 5020UB, Draper 80" Triggered Screen, TiVo Mini,
Oppo BDP103, Denon AVR1713, DT ProCenter 1000+ProCinema 800's, TSS-SUB4000, 4x Harmony 700
k2ue is offline   Reply With Quote
Old 03-15-2013, 06:34 PM   #23
najenagold
Registered User
 
Join Date: Mar 2013
Posts: 5
So this is why my Mini audio is messed up?

I ordered this from Amazon:
http://www.amazon.com/gp/product/B00...?ie=UTF8&psc=1

I just got it today and came here seeing if anyone elses was screwed up. It has a high pitched squeal if I actually plug it in all the way. I have to leave it almost floating inside to have it be normal.

Wow, thanks Tivo for not including a "rare" cable compared to the stack of HDMI that I have.

P.S. The cables are in stock now at Tivo for $15 for the Mini with $9 shipping. First class mail for that weight is $2.....

Last edited by najenagold : 03-15-2013 at 07:12 PM.
najenagold is offline   Reply With Quote
Old 03-15-2013, 07:25 PM   #24
rsnaider
Registered User
 
Join Date: Apr 2002
Location: Long Island, NY
Posts: 2,628
Cables are on the TiVo site now.
__________________
Ron

TiVo Roamio Pro
TiVo Premier - WD 1TB Expander
TiVo Premier XL
TiVo Premier Elite
TiVo Mini
rsnaider is offline   Reply With Quote
Old 03-15-2013, 08:09 PM   #25
Dan203
Super Moderator
 
Dan203's Avatar
 
Join Date: Apr 2000
Location: Nevada
Posts: 25,226
Man $25 with tax and shipping! Ouch.
__________________
Dan Haddix
Super Moderator
Developer for VideoReDo
Dan203 is offline   Reply With Quote
Old 03-15-2013, 09:03 PM   #26
aaronwt
HD Addict
 
aaronwt's Avatar
 
Join Date: Jan 2002
Location: Northern VA(Woodbridge)
Posts: 14,022
At least the shipping price is the same if you order two. If you order three then it only goes up 27 cents.

I need to order two A/V breakout cable kits.
__________________
Roamio Pro
TiVo Mini x4
Roamio Basic OTA
39TB unRAID1--53TB unRAID2--36TB unRAID3
XBL/PSN: WormholeXtreme
aaronwt is offline   Reply With Quote
Old 03-15-2013, 11:52 PM   #27
steve614
what ru lookin at?
 
steve614's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: Dallas, TX
Posts: 10,722
I was about to say that is highway robbery until I looked for myself.
Looks like you get both sets of cables in the "kit" for the $15.
That is on par with the cost of the IR blaster cable @ $7.

It doesn't surprise me one bit that the TiVo cables are "configured" a certain way that is different than a generic cable.
__________________
The Man Prayer: I'm a man ...... I can change ...... If I have to ...... I guess.



To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

F*CK CANCER!
steve614 is offline   Reply With Quote
Old 03-15-2013, 11:55 PM   #28
teklock
Registered User
 
Join Date: Sep 2012
Posts: 48
Quote:
Originally Posted by steve614 View Post
I was about to say that is highway robbery until I looked for myself.
Looks like you get both sets of cables in the "kit" for the $15.
That is on par with the cost of the IR blaster cable @ $7.

It doesn't surprise me one bit that the TiVo cables are "configured" a certain way that is different than a generic cable.
Where do you see the IR blaster cable?
teklock is offline   Reply With Quote
Old 03-16-2013, 12:04 AM   #29
steve614
what ru lookin at?
 
steve614's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: Dallas, TX
Posts: 10,722
Quote:
Originally Posted by teklock View Post
Where do you see the IR blaster cable?

Attached Images
File Type: jpg Capture.jpg (42.3 KB, 497 views)
__________________
The Man Prayer: I'm a man ...... I can change ...... If I have to ...... I guess.



To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

F*CK CANCER!
steve614 is offline   Reply With Quote
Old 03-16-2013, 01:17 AM   #30
Davisadm
TiVo is Back!!!!!!!!
 
Davisadm's Avatar
 
Join Date: Jan 2008
Location: SoCal
Posts: 226
Quote:
Originally Posted by steve614 View Post
Quote:
Originally Posted by teklock View Post
Where do you see the IR blaster cable?
That IR blaster IS NOT, I repeat, IS NOT for the Mini.

It is for the older TiVos which had to control set top cable boxes.

Again...
That IR blaster IS NOT for the Mini.
Davisadm is offline   Reply With Quote
Reply
Forum Jump




Thread Tools
Rate This Thread
Rate This Thread:


Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

vB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Advertisements

TiVo Community
Powered by vBulletin® Version 3.6.8
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
vBulletin Skins by: Relivo Media

(C) 2013 Magenium Solutions - All Rights Reserved. No information may be posted elsewhere without written permission.
TiVoŽ is a registered trademark of TiVo Inc. This site is not owned or operated by TiVo Inc.
All times are GMT -5. The time now is 04:23 AM.
OUR NETWORK: MyOpenRouter | TechLore | SansaCommunity | RoboCommunity | MediaSmart Home | Explore3DTV | Dijit Community | DVR Playground |