TiVo Community
TiVo Community
TiVo Community
Go Back   TiVo Community > Main TiVo Forums > TiVo Help Center
TiVo Community
Reply
Forum Jump
 
Thread Tools
Old 01-02-2013, 08:42 AM   #1
videobruce
OTA is still alive
 
Join Date: Nov 2012
Location: Buffalo NY
Posts: 252
Optical out on Series 3, HD & Premier; only PCM?

Using just the optical out into a A/V receiver with no HDMI, is the optical audio only 2 channel PCM or is there a selection of DD 5.1? This reviews states it is only PCM;
http://www.amazon.com/review/R1CQDDJ...wasThisHelpful
Quote:
10. Toslink cable and audio problems: Dolby digital and surround sound does not work through optical audio toslink cable. This problem started after one of their software updates. When I called TiVo about issue #10, they told me that they could do nothing about the issue, it probably was a hardware issue,
Question applies to the Series 3, the 'HD' & the current Premier.
videobruce is offline   Reply With Quote
Old 01-02-2013, 09:30 AM   #2
steve614
what ru lookin at?
 
steve614's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: Dallas, TX
Posts: 10,722
I use an optical cable from a TivoHD to a Pioneer receiver and get DD 5.1.

You just have to make sure your Tivo audio out setting is set to Dolby Digital.

If it is set for PCM, you will only get 2 channel stereo.
__________________
The Man Prayer: I'm a man ...... I can change ...... If I have to ...... I guess.



To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

F*CK CANCER!
steve614 is offline   Reply With Quote
Old 01-02-2013, 10:07 AM   #3
videobruce
OTA is still alive
 
Join Date: Nov 2012
Location: Buffalo NY
Posts: 252
I figured that might of been the case that a setting was not changed, but what's with the confirmation from TiVo and the mention of the software change??
Does that apply to both HDMI & optical, or just optical?

.

Last edited by videobruce : 01-02-2013 at 10:15 AM.
videobruce is offline   Reply With Quote
Old 01-02-2013, 10:25 AM   #4
Arcady
Stargate Fan
 
Arcady's Avatar
 
Join Date: Oct 2004
Location: Philadelphia, PA
Posts: 2,906
Maybe there was a software update 5 years ago (when that review was written) that broke 5.1 over optical. It doesn't really matter because it works on the last version of the software for the Series 3, which probably won't ever get any more updates to re-break it. I never heard of such a problem on the Premiere.

The setting applies to the optical output and the audio within the HDMI output.
__________________
Roamio Pro
Premiere Elite
TiVo Mini X 3
Slingbox M1

Left DirecTV 4/15/07. Left TWC 8/8/11. Now on Comcast Xfinity.
Arcady is offline   Reply With Quote
Old 01-02-2013, 10:30 AM   #5
videobruce
OTA is still alive
 
Join Date: Nov 2012
Location: Buffalo NY
Posts: 252
Ok, thanks. There are devices that only allow PCM audio on certain outputs. I was hoping this wasn't one of them.
videobruce is offline   Reply With Quote
Old 01-02-2013, 10:35 AM   #6
Arcady
Stargate Fan
 
Arcady's Avatar
 
Join Date: Oct 2004
Location: Philadelphia, PA
Posts: 2,906
The main reason people switch it to PCM (it's set to 5.1 by default) it that the TiVo "bloop" noises will not play over a digital audio output while 5.1 audio is being played. TiVo cannot inject the noises into the DD audio stream. If you are connecting it to a two-channel device (like a TV) then 5.1 doesn't really matter anyway.
__________________
Roamio Pro
Premiere Elite
TiVo Mini X 3
Slingbox M1

Left DirecTV 4/15/07. Left TWC 8/8/11. Now on Comcast Xfinity.
Arcady is offline   Reply With Quote
Old 01-02-2013, 10:55 AM   #7
videobruce
OTA is still alive
 
Join Date: Nov 2012
Location: Buffalo NY
Posts: 252
Quote:
TiVo "bloop" noises
When using the menu? Not familiar with this.
videobruce is offline   Reply With Quote
Old 01-02-2013, 11:18 AM   #8
Arcady
Stargate Fan
 
Arcady's Avatar
 
Join Date: Oct 2004
Location: Philadelphia, PA
Posts: 2,906
You know the noises when you fast-forward, rewind, etc.
__________________
Roamio Pro
Premiere Elite
TiVo Mini X 3
Slingbox M1

Left DirecTV 4/15/07. Left TWC 8/8/11. Now on Comcast Xfinity.
Arcady is offline   Reply With Quote
Old 01-02-2013, 11:32 AM   #9
videobruce
OTA is still alive
 
Join Date: Nov 2012
Location: Buffalo NY
Posts: 252
Actually, no I don't. I never owned one, only scanned through a menu of a series 2 once.
videobruce is offline   Reply With Quote
Old 01-02-2013, 12:04 PM   #10
Arcady
Stargate Fan
 
Arcady's Avatar
 
Join Date: Oct 2004
Location: Philadelphia, PA
Posts: 2,906
Here's a video where you can hear them:

http://www.youtube.com/watch?v=QpLLHn59uJs&hd=1

It's a UK Virgin TiVo, but the sounds are the same. I couldn't find a video with a US TiVo.
__________________
Roamio Pro
Premiere Elite
TiVo Mini X 3
Slingbox M1

Left DirecTV 4/15/07. Left TWC 8/8/11. Now on Comcast Xfinity.
Arcady is offline   Reply With Quote
Old 01-02-2013, 12:09 PM   #11
Bierboy
Seasoned gas passer
 
Bierboy's Avatar
 
Join Date: Jun 2004
Location: Quad Sillies
Posts: 11,539
Quote:
Originally Posted by Arcady View Post
Here's a video where you can hear them:

http://www.youtube.com/watch?v=QpLLHn59uJs&hd=1

It's a UK Virgin TiVo, but the sounds are the same. I couldn't find a video with a US TiVo.
The sounds are SO annoying. I have NEVER enabled them in my 8+ years of using a TiVo...
Bierboy is offline   Reply With Quote
Old 01-02-2013, 12:48 PM   #12
lpwcomp
Registered User
 
Join Date: May 2002
Location: John's Creek, Georgia
Posts: 5,554
Quote:
Originally Posted by Bierboy View Post
The sounds are SO annoying. I have NEVER enabled them in my 8+ years of using a TiVo...
You mean you disabled them, as do I.
__________________
James L. Sutherland
"You know TiVo users. Bunch of b****y little girls" TiVoAxe

"Jessica Fletcher visits Midsomer. Carnage ensues!"
lpwcomp is online now   Reply With Quote
Old 01-02-2013, 05:59 PM   #13
Epistuff
Registered User
 
Join Date: Jan 2013
Posts: 5
I am using the HDMI cable from my Tivo premier box to HDMI-1 of my TV and the optical out of the Tivo to my old non-HDMI Yamaha 5.1 AVR. I still hear the "bloop noises" when I use the guide, info...buttons but not when I use the fast forward and rewind buttons. What does that mean?? I have the Tivo audio setting as Dolby Digital.
Epistuff is offline   Reply With Quote
Old 01-02-2013, 08:58 PM   #14
HerronScott
Registered User
 
Join Date: Jan 2002
Location: Staunton, VA
Posts: 1,024
Quote:
Originally Posted by videobruce View Post
Using just the optical out into a A/V receiver with no HDMI, is the optical audio only 2 channel PCM or is there a selection of DD 5.1? This reviews states it is only PCM;
http://www.amazon.com/review/R1CQDDJ...wasThisHelpful

Question applies to the Series 3, the 'HD' & the current Premier.

Been using optical audio from our S3 through an Onkyo receiver since we purchased them in January and February of 2007 with DD 5.1 and never had an issue after any of the updates.

You really need to stop reading the reviews of the TiVo on Amazon. This is the second thread you've started where someone had posted mis-information about TiVo in an Amazon review (the other was about them being leased versus owned)!

Scott
HerronScott is offline   Reply With Quote
Old 01-02-2013, 08:59 PM   #15
HerronScott
Registered User
 
Join Date: Jan 2002
Location: Staunton, VA
Posts: 1,024
Quote:
Originally Posted by Bierboy View Post
The sounds are SO annoying. I have NEVER enabled them in my 8+ years of using a TiVo...
We're a like the TiVo sounds family.

Scott
HerronScott is offline   Reply With Quote
Old 01-03-2013, 10:55 AM   #16
Arcady
Stargate Fan
 
Arcady's Avatar
 
Join Date: Oct 2004
Location: Philadelphia, PA
Posts: 2,906
Quote:
Originally Posted by Epistuff View Post
I am using the HDMI cable from my Tivo premier box to HDMI-1 of my TV and the optical out of the Tivo to my old non-HDMI Yamaha 5.1 AVR. I still hear the "bloop noises" when I use the guide, info...buttons but not when I use the fast forward and rewind buttons. What does that mean?? I have the Tivo audio setting as Dolby Digital.
If you are on a menu, then there is no 5.1 audio so the bloop sounds work. When you are playing a 5.1 show, then they won't work. Tune to a channel or play a recording that does not have 5.1 audio and the bloops will work.
__________________
Roamio Pro
Premiere Elite
TiVo Mini X 3
Slingbox M1

Left DirecTV 4/15/07. Left TWC 8/8/11. Now on Comcast Xfinity.
Arcady is offline   Reply With Quote
Old 01-03-2013, 11:04 AM   #17
videobruce
OTA is still alive
 
Join Date: Nov 2012
Location: Buffalo NY
Posts: 252
Quote:
Originally Posted by Arcady View Post
Here's a video where you can hear them:
http://www.youtube.com/watch?v=QpLLHn59uJs&hd=1
It's a UK Virgin TiVo, but the sounds are the same. I couldn't find a video with a US TiVo.
Ten seconds of that, I would throw it out the window. Sheesh!
I disable M$ annoying sounds as well.
videobruce is offline   Reply With Quote
Old 01-03-2013, 11:06 AM   #18
videobruce
OTA is still alive
 
Join Date: Nov 2012
Location: Buffalo NY
Posts: 252
Quote:
You really need to stop reading the reviews of the TiVo on Amazon. This is the second thread you've started where someone had posted mis-information about TiVo in an Amazon review (the other was about them being leased versus owned)!
And there is no misinformation here? No one makes a mistake or mis quotes here?
Is there a limit of posting incorrect reviews?
videobruce is offline   Reply With Quote
Old 01-03-2013, 11:18 AM   #19
Arcady
Stargate Fan
 
Arcady's Avatar
 
Join Date: Oct 2004
Location: Philadelphia, PA
Posts: 2,906
Quote:
Originally Posted by videobruce View Post
Is there a limit of posting incorrect reviews?
I wish there was on Amazon. If someone has twenty reviews that all say "3 out of 5000 people found this helpful" then that person's reviews should all get deleted and they should be blocked from posting more.
__________________
Roamio Pro
Premiere Elite
TiVo Mini X 3
Slingbox M1

Left DirecTV 4/15/07. Left TWC 8/8/11. Now on Comcast Xfinity.
Arcady is offline   Reply With Quote
Old 01-03-2013, 11:43 AM   #20
videobruce
OTA is still alive
 
Join Date: Nov 2012
Location: Buffalo NY
Posts: 252
Then don't forget to add Newegg to the list. How many one star reviews are there when the item was DOA, or shortly after and the buyer never got a replacement?
videobruce is offline   Reply With Quote
Old 01-03-2013, 01:49 PM   #21
Epistuff
Registered User
 
Join Date: Jan 2013
Posts: 5
Quote:
Originally Posted by Arcady View Post
If you are on a menu, then there is no 5.1 audio so the bloop sounds work. When you are playing a 5.1 show, then they won't work. Tune to a channel or play a recording that does not have 5.1 audio and the bloops will work.
Ah ha, OK, got it. Thanks for the clarification
Now if I could only get rid of this annoying video lag to voice sync issue. Upgraded from an old Mitsubish 50" projection to a Sharp Aquos HDTV and now the voice seems to be slightly ahead of the video. Drives me insane!!!
Does it whether I am using the HDMI right from the Tivo box or when using component cable from my DVD player. So, I can't blame the Tivo box.
Guess I need to go find an AVR forum somewhere.
Epistuff is offline   Reply With Quote
Old 01-03-2013, 02:07 PM   #22
Arcady
Stargate Fan
 
Arcady's Avatar
 
Join Date: Oct 2004
Location: Philadelphia, PA
Posts: 2,906
Home Theater Forum is a good one.
__________________
Roamio Pro
Premiere Elite
TiVo Mini X 3
Slingbox M1

Left DirecTV 4/15/07. Left TWC 8/8/11. Now on Comcast Xfinity.
Arcady is offline   Reply With Quote
Old 01-03-2013, 03:29 PM   #23
steve614
what ru lookin at?
 
steve614's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: Dallas, TX
Posts: 10,722
Quote:
Originally Posted by Epistuff View Post
Ah ha, OK, got it. Thanks for the clarification
Now if I could only get rid of this annoying video lag to voice sync issue. Upgraded from an old Mitsubish 50" projection to a Sharp Aquos HDTV and now the voice seems to be slightly ahead of the video. Drives me insane!!!
Does it whether I am using the HDMI right from the Tivo box or when using component cable from my DVD player. So, I can't blame the Tivo box.
Guess I need to go find an AVR forum somewhere.
You might check your TV manual. Some TVs have the capability to manually adjust the audio so that it syncs up to the picture.

You might want to check out this thread...

http://www.tivocommunity.com/tivo-vb...d.php?t=449763

And with some light searching, found this...

http://www.ehow.com/how_7340573_sync...-32_-hdtv.html
__________________
The Man Prayer: I'm a man ...... I can change ...... If I have to ...... I guess.



To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

F*CK CANCER!
steve614 is offline   Reply With Quote
Old 01-03-2013, 03:47 PM   #24
Arcady
Stargate Fan
 
Arcady's Avatar
 
Join Date: Oct 2004
Location: Philadelphia, PA
Posts: 2,906
I know my Philips TV delays the audio slightly so that it syncs with the picture. I first found this out when I tried to run two TV sets in the same room, and they were out of sync. I ended up running the digital audio out from the Philips into the second TV so the audio was synced between them.
__________________
Roamio Pro
Premiere Elite
TiVo Mini X 3
Slingbox M1

Left DirecTV 4/15/07. Left TWC 8/8/11. Now on Comcast Xfinity.
Arcady is offline   Reply With Quote
Old 01-03-2013, 04:18 PM   #25
Epistuff
Registered User
 
Join Date: Jan 2013
Posts: 5
Thanks folks for the advice. I could not find any sort of audio delay in my TV menus nor in my Yamaha RX-V595 receiver. Looking through some of the other search results shown above, I see where one guy had luck using the Optical out from the TV and sending that to the AVR instead of from the Tivo box to the AVR. Gonna get a 6 foot toslink cable and give that a try. If that does not work, I guess a new AVR is in order. Looking on that Home theater forum that Arcady provided a link to, and doing a search, it shows someone with the same issue as mine and solved it with a Denon AVR 1712, so good to know it is solvable. Thanks guys!!
Epistuff is offline   Reply With Quote
Old 01-04-2013, 07:31 AM   #26
HerronScott
Registered User
 
Join Date: Jan 2002
Location: Staunton, VA
Posts: 1,024
Quote:
Originally Posted by videobruce View Post
And there is no misinformation here? No one makes a mistake or mis quotes here?:
At least judging by what you've pointed out, there seems to be a greater amount of bad information on the TiVo on Amazon versus here.

Quote:
Originally Posted by videobruce View Post
Is there a limit of posting incorrect reviews?
How about 5?

Scott
HerronScott is offline   Reply With Quote
Old 01-04-2013, 02:18 PM   #27
lrhorer
Registered User
 
Join Date: Aug 2003
Location: San Antonio, Texas, USA
Posts: 6,893
Quote:
Originally Posted by HerronScott View Post
How about 5?

Scott
Ooh! That's cold. 'Funny as all Hell, though.
lrhorer is offline   Reply With Quote
Old 01-04-2013, 03:57 PM   #28
ggieseke
Registered User
 
Join Date: May 2008
Posts: 3,069
How would the mods keep track?

Personal opinion , attitude of the poster , or something else.
ggieseke is offline   Reply With Quote
Old 01-05-2013, 09:21 AM   #29
videobruce
OTA is still alive
 
Join Date: Nov 2012
Location: Buffalo NY
Posts: 252
Ever hear of "don't shoot the messenger"??
videobruce is offline   Reply With Quote
Old 01-05-2013, 10:11 AM   #30
HerronScott
Registered User
 
Join Date: Jan 2002
Location: Staunton, VA
Posts: 1,024
Quote:
Originally Posted by videobruce View Post
Ever hear of "don't shoot the messenger"??
Darn. If we have to.

In any case, go buy a TiVo and start enjoying it. We've been using them for 12 1/2 years and can't imagine not having one.

Scott
HerronScott is offline   Reply With Quote
Reply
Forum Jump




Thread Tools


Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

vB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Advertisements

TiVo Community
Powered by vBulletin® Version 3.6.8
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
vBulletin Skins by: Relivo Media

(C) 2013 Magenium Solutions - All Rights Reserved. No information may be posted elsewhere without written permission.
TiVoŽ is a registered trademark of TiVo Inc. This site is not owned or operated by TiVo Inc.
All times are GMT -5. The time now is 12:18 PM.
OUR NETWORK: MyOpenRouter | TechLore | SansaCommunity | RoboCommunity | MediaSmart Home | Explore3DTV | Dijit Community | DVR Playground |