TiVo Community
TiVo Community
TiVo Community
Go Back   TiVo Community > Main TiVo Forums > TiVo Roamio DVRs
TiVo Community
Reply
Forum Jump
 
Thread Tools Rate Thread
Old 03-28-2014, 06:14 PM   #1
bcfedee
Registered User
 
Join Date: Mar 2014
Posts: 14
Record 1 minute over endtime automatically?

Often I have Tivo record a show from the GUIDE. I click the show and tap record. Nice and simple, until I watch what was recorded. The show ended like 30 seconds after the official end time.

Is there a way to get Tivo to automatically record (pad) 1 minute of extra record time at the end of shows? Basically, everything I record I want padded with 1 minute before & after the official start time.
bcfedee is offline   Reply With Quote
Old 03-28-2014, 07:01 PM   #2
Dan203
Super Moderator
 
Dan203's Avatar
 
Join Date: Apr 2000
Location: Nevada
Posts: 24,344
No. I've just gotten into the habit of going into the options and padding everything by 1 minute. I wish there were a default recording options section where you could setup the defaults for settings like these so you didn't have to enter them every time.
__________________
Dan Haddix
Super Moderator
Developer for VideoReDo
Dan203 is offline   Reply With Quote
Old 03-29-2014, 03:45 AM   #3
bcfedee
Registered User
 
Join Date: Mar 2014
Posts: 14
Quote:
Originally Posted by Dan203 View Post
No. I've just gotten into the habit of going into the options and padding everything by 1 minute. I wish there were a default recording options section where you could setup the defaults for settings like these so you didn't have to enter them every time.
Yeah. It is so annoying to always have to go into options. I always thought it was cool how you could just click Record and you're done. Not an option unfortunately when you need padding.
bcfedee is offline   Reply With Quote
Old 03-29-2014, 09:47 AM   #4
GmanTiVo
give me more options
 
Join Date: Mar 2003
Location: Ridgewood, NJ
Posts: 117
Quote:
Originally Posted by Dan203 View Post
No. I've just gotten into the habit of going into the options and padding everything by 1 minute. I wish there were a default recording options section where you could setup the defaults for settings like these so you didn't have to enter them every time.
+! `

I have VZ FIOS in north NJ and always need a 1 min. padding since all of FIOS broadcast (no matter what channel) ends 30 seconds later.

I would LOVE for an across the board +30 sec., +1min. , etc, etc. default selection in Recording Options Menu.
__________________
Freedom of Choice:
Dear TiVo, give me as many recording & settings options as possible and leave it to me to choose what suits my viewing habits best, thank you.
GmanTiVo is offline   Reply With Quote
Old 03-30-2014, 07:12 PM   #5
bcfedee
Registered User
 
Join Date: Mar 2014
Posts: 14
Quote:
Originally Posted by GmanTiVo View Post
+! `

I have VZ FIOS in north NJ and always need a 1 min. padding since all of FIOS broadcast (no matter what channel) ends 30 seconds later.

I would LOVE for an across the board +30 sec., +1min. , etc, etc. default selection in Recording Options Menu.
someone sent me a page where you can request this. Maybe if enough people send the request Tivo will update the software to support it: http://advisors.tivo.com/wix9/p2272893819.aspx

Seems like a setting could exist that would record 1 minute over all recordings end-time.
bcfedee is offline   Reply With Quote
Old 03-30-2014, 08:24 PM   #6
midas
I heard that
 
midas's Avatar
 
Join Date: May 2000
Location: Montgomery, IL USA
Posts: 8,888
The Directv DVRs automatically start early and end late as long as it doesn't cause a conflict. I believe it's 30 seconds early and 1 minute late. People have been requesting this from Tivo since the series 1.
midas is offline   Reply With Quote
Old 03-30-2014, 08:39 PM   #7
jollygrunt777
Registered User
 
jollygrunt777's Avatar
 
Join Date: Feb 2012
Location: Republic of Texas
Posts: 78
The time warner dvr has gotten a lot better at recording shows with odd start/end times. I still wish these dang broadcasters would stop doing the start early/end late thing.
jollygrunt777 is offline   Reply With Quote
Old 03-30-2014, 09:35 PM   #8
Bigg
Registered User
 
Join Date: Oct 2003
Location: Hartford- New Haven CT
Posts: 3,231
Quote:
Originally Posted by Dan203 View Post
No. I've just gotten into the habit of going into the options and padding everything by 1 minute. I wish there were a default recording options section where you could setup the defaults for settings like these so you didn't have to enter them every time.
Same. I wish it was smarter about killing off padding as tuner conflicts started occurring as well. I can almost always accommodate everything if I remove padding on the rare occasion their appears to be a conflict.
__________________
My Place: Premiere XL4 Lifetime 3/26/13 XFinity
3 TiVo Mini's on MoCA
Formerly Win MCE 3TB Ceton4 XFinity
Parents: XFinity Motorola AnyRoom DVR
80 HR Series 2 Lifetime 4/11/04 DEAD as of 11/2010
Bigg is offline   Reply With Quote
Old 03-31-2014, 06:59 AM   #9
bcfedee
Registered User
 
Join Date: Mar 2014
Posts: 14
Quote:
Originally Posted by Bigg View Post
Same. I wish it was smarter about killing off padding as tuner conflicts started occurring as well. I can almost always accommodate everything if I remove padding on the rare occasion their appears to be a conflict.
Tuner conflicts should be less of an issue now because some new Roamios have 6 tuners. Seems there should at least be a setting for automatic padding on Roamios.
bcfedee is offline   Reply With Quote
Old 03-31-2014, 04:29 PM   #10
Bigg
Registered User
 
Join Date: Oct 2003
Location: Hartford- New Haven CT
Posts: 3,231
Quote:
Originally Posted by bcfedee View Post
Tuner conflicts should be less of an issue now because some new Roamios have 6 tuners. Seems there should at least be a setting for automatic padding on Roamios.
True. But on my Premiere, we occasionally do have tuner conflicts.
__________________
My Place: Premiere XL4 Lifetime 3/26/13 XFinity
3 TiVo Mini's on MoCA
Formerly Win MCE 3TB Ceton4 XFinity
Parents: XFinity Motorola AnyRoom DVR
80 HR Series 2 Lifetime 4/11/04 DEAD as of 11/2010
Bigg is offline   Reply With Quote
Old 03-31-2014, 09:20 PM   #11
mattack
Registered User
 
Join Date: Apr 2001
Location: sunnyvale
Posts: 16,496
Quote:
Originally Posted by bcfedee View Post
Tuner conflicts should be less of an issue now because some new Roamios have 6 tuners. Seems there should at least be a setting for automatic padding on Roamios.
Though ironically, they finally made abutting recordings use the same tuner, which currently has a well known glitch.

Ironically since I agree that the more tuners lessens the need for sharing a tuner.
mattack is offline   Reply With Quote
Old 04-01-2014, 07:41 AM   #12
bcfedee
Registered User
 
Join Date: Mar 2014
Posts: 14
Quote:
Originally Posted by mattack View Post
Though ironically, they finally made abutting recordings use the same tuner, which currently has a well known glitch.

Ironically since I agree that the more tuners lessens the need for sharing a tuner.
Yikes! Maybe I shouldn't get the Roamio. This sounds like a bad idea. My current Tivo uses a different tuner (far as I know).

Seems like auto-padding would eliminate this problem though. Since a show is being recorded over by a minute or so, another tuner would have to be used to start another recording on-time.
bcfedee is offline   Reply With Quote
Old 04-01-2014, 08:52 PM   #13
astrohip
Stuart F
 
astrohip's Avatar
 
Join Date: Jan 2003
Location: Houston & Brenham TX
Posts: 7,190
Quote:
Originally Posted by midas View Post
The Directv DVRs automatically start early and end late as long as it doesn't cause a conflict. I believe it's 30 seconds early and 1 minute late. People have been requesting this from Tivo since the series 1.
This is called soft-padding. It's one of the few things I like better on my DirecTV DVR than my TiVos.
astrohip is offline   Reply With Quote
Old 04-01-2014, 09:29 PM   #14
mattack
Registered User
 
Join Date: Apr 2001
Location: sunnyvale
Posts: 16,496
Quote:
Originally Posted by bcfedee View Post
Yikes! Maybe I shouldn't get the Roamio. This sounds like a bad idea. My current Tivo uses a different tuner (far as I know).

Seems like auto-padding would eliminate this problem though. Since a show is being recorded over by a minute or so, another tuner would have to be used to start another recording on-time.
No, it's not a bad idea, IF it works properly. I tend to record a lot of network shows back to back, and for me, this _essentially_ doubles the number of tuners I have.
mattack is offline   Reply With Quote
Old 04-01-2014, 11:59 PM   #15
Dan203
Super Moderator
 
Dan203's Avatar
 
Join Date: Apr 2000
Location: Nevada
Posts: 24,344
Plus if they can get it to work right then they could automatically pad all shows and worry less about that padding causing a conflict.
__________________
Dan Haddix
Super Moderator
Developer for VideoReDo
Dan203 is offline   Reply With Quote
Old 04-02-2014, 11:00 AM   #16
aaronwt
HD Addict
 
aaronwt's Avatar
 
Join Date: Jan 2002
Location: Northern VA(Woodbridge)
Posts: 13,399
Quote:
Originally Posted by GmanTiVo View Post
+! `

I have VZ FIOS in north NJ and always need a 1 min. padding since all of FIOS broadcast (no matter what channel) ends 30 seconds later.

I would LOVE for an across the board +30 sec., +1min. , etc, etc. default selection in Recording Options Menu.
No issues here on FiOS. It's rare that the shows end late and I need padding. Now at my parents on Comcast, all their stuff seems to end late for some reason. Even when watching FiOS content remotely on my cellphone from Slingbox while at their house. I am still ahead of the shows they are watching on Comcast. For some reason their cable system has a long delay from the live broadcast.
__________________
Roamio Pro
TiVo Mini x3
Roamio Basic OTA
39TB unRAID1--53TB unRAID2--36TB unRAID3
XBL/PSN: WormholeXtreme
aaronwt is offline   Reply With Quote
Old 04-02-2014, 07:20 PM   #17
Bigg
Registered User
 
Join Date: Oct 2003
Location: Hartford- New Haven CT
Posts: 3,231
Quote:
Originally Posted by aaronwt View Post
No issues here on FiOS. It's rare that the shows end late and I need padding. Now at my parents on Comcast, all their stuff seems to end late for some reason. Even when watching FiOS content remotely on my cellphone from Slingbox while at their house. I am still ahead of the shows they are watching on Comcast. For some reason their cable system has a long delay from the live broadcast.
I've seen cable systems that have huge delays from OTA. I'm talking 15-30 seconds (not sure exactly how much, but it was a LOT).
__________________
My Place: Premiere XL4 Lifetime 3/26/13 XFinity
3 TiVo Mini's on MoCA
Formerly Win MCE 3TB Ceton4 XFinity
Parents: XFinity Motorola AnyRoom DVR
80 HR Series 2 Lifetime 4/11/04 DEAD as of 11/2010
Bigg is offline   Reply With Quote
Old 04-03-2014, 02:55 PM   #18
Dan203
Super Moderator
 
Dan203's Avatar
 
Join Date: Apr 2000
Location: Nevada
Posts: 24,344
Looks like they finally added an option for default recording settings...

http://www.tivocommunity.com/tivo-vb...d.php?t=516208
__________________
Dan Haddix
Super Moderator
Developer for VideoReDo
Dan203 is offline   Reply With Quote
Old 04-06-2014, 07:14 AM   #19
chrispitude
Registered User
 
Join Date: Apr 2005
Posts: 450
Quote:
Originally Posted by Dan203 View Post
Looks like they finally added an option for default recording settings...

http://www.tivocommunity.com/tivo-vb...d.php?t=516208
Not a good idea to auto-pad EVERYTHING, at least until back-to-back recordings on the same tuner is implemented properly...
chrispitude is offline   Reply With Quote
Old 04-06-2014, 08:30 AM   #20
dianebrat
Uncontrolled Force
 
dianebrat's Avatar
 
Join Date: Jul 2002
Location: boston'ish
Posts: 7,526
Quote:
Originally Posted by chrispitude View Post
Not a good idea to auto-pad EVERYTHING, at least until back-to-back recordings on the same tuner is implemented properly...
However that's exactly what the OP asked for, and Tivo has delivered
With a Roamio Pro and 6 tuners I have no problem setting it up to give everything a 1 min auto-pad
__________________
"There is a distinct difference between having an open mind and having a hole in your head from which your brain leaks out."
dianebrat is offline   Reply With Quote
Old 04-06-2014, 08:40 AM   #21
waynomo
My One Time
 
waynomo's Avatar
 
Join Date: Nov 2002
Location: Fairfax, VA
Posts: 5,065
Quote:
Originally Posted by dianebrat View Post
However that's exactly what the OP asked for, and Tivo has delivered
With a Roamio Pro and 6 tuners I have no problem setting it up to give everything a 1 min auto-pad
Me too. I've am pretty much doing that with everything since receiving my Roamio Pro. I don't anticipate having any conflicts, but it's only 2 of us who watch on it.
waynomo is online now   Reply With Quote
Old 04-06-2014, 10:19 AM   #22
tomhorsley
Registered User
 
Join Date: Jul 2010
Posts: 609
Anyone know if this setting also auto-pads suggestions? Nothing is more irritating than occasionally finding an interesting suggestion recorded then discovering that the last 30 seconds are missing :-).
tomhorsley is offline   Reply With Quote
Old 04-06-2014, 09:18 PM   #23
bcfedee
Registered User
 
Join Date: Mar 2014
Posts: 14
It sounds like the spring update delivered what people have been asking for.

Can anyone confirm that auto-padding is now an option? Does it work for all recordings, or only season passes? Sometimes I just click "Record" when I'm in the Guide and would appreciate an auto-pad for these instances. I'm looking thru shows in the Guide and clicking Record, Record, Record as I find shows. It's a pain having to go into options everytime to pad the beginning and end of each selection.

Sounds like the spring update also fixed the back-to-back tuner problem that people were complaining about. Anyone else get this impression as well?
bcfedee is offline   Reply With Quote
Old 04-08-2014, 09:56 PM   #24
mattack
Registered User
 
Join Date: Apr 2001
Location: sunnyvale
Posts: 16,496
Read the other thread. Your defaults DO apply to one off recordings.

AFAIK, it does not apply to suggestions.
mattack is offline   Reply With Quote
Old 04-10-2014, 05:01 PM   #25
enzo thecat
Registered User
 
Join Date: Apr 2014
Location: Comcast Hell
Posts: 16
I have no such option. My menu looks like this..

Settings>
Recording>
Overlap Protection, Extend Live Recordings, Tivo Suggestions



"Extend Live Recording" is just a Yes/No option to remind me to add extra time.

Last edited by enzo thecat : 04-10-2014 at 05:07 PM.
enzo thecat is offline   Reply With Quote
Old 04-10-2014, 05:16 PM   #26
Dan203
Super Moderator
 
Dan203's Avatar
 
Join Date: Apr 2000
Location: Nevada
Posts: 24,344
You have to wait until you're upgraded to the newest software.

If you enter your TiVo service number on this page....

http://www.tivo.com/priority_20_4_1

You should get it in a couple of days.
__________________
Dan Haddix
Super Moderator
Developer for VideoReDo
Dan203 is offline   Reply With Quote
Old 06-16-2014, 09:27 PM   #27
bmgoodman
Registered User
 
Join Date: Dec 2000
Location: Northern VA, USA
Posts: 915
Any updates on the latest situation with padding? If all 6 of my tuners are finally now working (thanks for the FCC lighting a fire under Comcast), should I just pad everything by 1 minute? Are there still glitches?
bmgoodman is offline   Reply With Quote
Old 06-22-2014, 01:44 AM   #28
Dan203
Super Moderator
 
Dan203's Avatar
 
Join Date: Apr 2000
Location: Nevada
Posts: 24,344
They turned off the overlap thing so that conflicting recordings use two different tuners. They were having too many problems with it.
__________________
Dan Haddix
Super Moderator
Developer for VideoReDo
Dan203 is offline   Reply With Quote
Reply
Forum Jump




Thread Tools
Rate This Thread
Rate This Thread:


Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

vB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Advertisements

TiVo Community
Powered by vBulletin® Version 3.6.8
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
vBulletin Skins by: Relivo Media

(C) 2013 Magenium Solutions - All Rights Reserved. No information may be posted elsewhere without written permission.
TiVoŽ is a registered trademark of TiVo Inc. This site is not owned or operated by TiVo Inc.
All times are GMT -5. The time now is 01:12 AM.
OUR NETWORK: MyOpenRouter | TechLore | SansaCommunity | RoboCommunity | MediaSmart Home | Explore3DTV | Dijit Community | DVR Playground |