1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Xbox One passthrough issue with Roamio

Discussion in 'TiVo Roamio DVRs' started by barrett14, Apr 17, 2014.

  1. barrett14

    barrett14 New Member

    55
    0
    Aug 20, 2013
    Is anyone having problem using the Xbox one passthrough feature with the Roamio?

    Whenever I turn everything on, I get a "we've lost your TV signal" screen, but I can hear the sound. Sometimes this goes away after 10-30 seconds, and other times I have to reset the Roamio... it is very annoying!
     
  2. barrett14

    barrett14 New Member

    55
    0
    Aug 20, 2013
    It could be my receiver too I guess?
     
  3. aaronwt

    aaronwt UHD Addict

    19,167
    21
    Jan 31, 2002
    Northern...
    There is supposed to be an issue with the current TioVo software and the XBOne. Although I don't know if your problem is the issue. My Roamio Basic and TiVo Mini have been fine when viewing the TiVo content through my XBOnes.
     
  4. tatergator1

    tatergator1 Active Member

    1,523
    6
    Mar 27, 2008
    Columbus, Ohio
    A recent tweet by TiVoMargret indicated there was a recent patch to the Xbox One's firmware that addresses this issue.
     
  5. JosephB

    JosephB Member

    680
    0
    Nov 19, 2010
    Birmingham, AL
    That addresses it or created it? I never had any issues with my Roamio and Xbox One until the current combination of Roamio and Xbox updates.
     
  6. tatergator1

    tatergator1 Active Member

    1,523
    6
    Mar 27, 2008
    Columbus, Ohio
    I don't have an Xbox, so I don't know for sure. The way I read Margret's tweet, I would say the Xbox patch was to fix the problem.

    https://twitter.com/tivodesign/status/456804741842874368
     
  7. JosephB

    JosephB Member

    680
    0
    Nov 19, 2010
    Birmingham, AL
    Well, the patch didn't fix it. I was having this problem last night.

    My Roamio "hangs" on a black screen when it transitions from HDUI to the old SD UI. You have to press a button to get it to draw the screen. I don't know if it was the Roamio update or the Xbox update, because they both happened at about the same time, but it didn't start until I had both of those updates.
     
  8. LSpera

    LSpera New Member

    16
    0
    Jan 19, 2008
    I'm having the same issue. I have the Tivo plugged into the Xbox One and they Xbox one plugged into an Onkyo receiver. VERY annoying.
     
  9. JC Fedorczyk

    JC Fedorczyk New Member

    68
    0
    Oct 13, 2008
    Huntersville...
    Few things you could try. In the below order.

    Check your xbox display settings and change the display input from auto to Hdmi.

    Check your tivo and set the display output to only 1080p and pass thru.

    Lastly, unplug the power from the xbox, tivo, and whatever you have the xbox plugged into (avr, tv, etc) unplug the hdmi cables. Wait 10 minutes. Plug everything back in and power back on. Could be you're having an hdmi handshake issue.
     
  10. mpf541

    mpf541 New Member

    31
    0
    Nov 24, 2009
    The issue I had was when you went into setting you would get a black screen. It would stay like that unless you pressed an up or down and then it would come back. Was a pain but you would not see it very often if you did not enter settings.
     
  11. Grakthis

    Grakthis New Member

    828
    0
    Oct 4, 2006
    This is a known issue. TiVo is aware of it and we've been promised a fix. Presumably in the next update.

    It's a TiVo issue.

    edit: when I say "this" i mean the black screen in settings. Not the OPs post. Xbox did patch and issue a while ago that corrected some handshaking issues between the TiVo and Xbox where the TiVo would hang or not adjust when a resolution change happened. But now TiVo has a bug for the settings screens and fastforward/rewind preview screens.
     
  12. Mako

    Mako New Member

    75
    0
    Sep 22, 2002
    Blackwood, NJ
    Considering the problem is still occurring, to multiple people, I am guessing they have not solved it in over a year.

    It is happening to me too. HDMI handshake seems to fail. Most commonly it appears as no audio. Rarely, I will get the HDCP error message.

    unplugging the HDMI cable from the TiVo to the XBOX will often fix it. Sometimes changing the channel will fix it. Playing back recorded video can fix, or even cause it to fail. Very flaky. definitely started some time ago, but the symptoms seems to change over the years and maybe based on the hardware I have.

    I had an Onkyo receiver and would just get black screens as much as audio failures. I replaced it with a Sony Receiver and now get mostly audio failures.
     
  13. aaronwt

    aaronwt UHD Addict

    19,167
    21
    Jan 31, 2002
    Northern...
    I don't use it much but it's still working fine here through my XBOnes. The TiVo output goes to an HDMI splitter. One output goes to the XBOne and one output goes to the receiver or video processor.
     
  14. Mako

    Mako New Member

    75
    0
    Sep 22, 2002
    Blackwood, NJ
    So the problem seemed to be resolved for the last few months. I would rarely see the XBOX message saying that the set top box was disconnected. Within the last week it came back in full force.

    Not only can I not try my old tricks to get the handsake to re-establish, but disconnecting the HDMI cable and reconnecting no longer works either. The only way I can get it back is to power down my TiVo Roamio and power it back up. Whatever updates just happened in the last week, it broke HDCP handshaking pretty hard.

    This is obviously a huge pain in the ass. I don't know who carries the brunt of the fix for this, TiVo or XBOX, but they better fix this soon. I like running my cable through my XBOX, when it works.

    Thank you MPAA for requiring something as flaky as HDCP. If it were not for this stupid ****, we would not even be having this conversation.
     
  15. gardiner

    gardiner New Member

    5
    0
    Oct 12, 2011
  16. Mako

    Mako New Member

    75
    0
    Sep 22, 2002
    Blackwood, NJ
    In the last week or so, every time I power up my entertainment system which includes XBOX One, the xbox displays the error message that my HDMI source is disconnected. It even goes so far to sometimes show that now HDMI is connected via the settings screen.

    This SORT of thing used to happen periodically then it appears it was fixed for a few months, now it is hard down. The only way I can seem to restore the signal through HDMI is to unplug the my Roamio Pro and plug it back in.

    It is EXTREMELY frustrating to say the least. Sounds like there was a TiVo update recently that may be causing this. They need to fix this ASAP. I am going to have to install a remote power switch on my Romio to hard reset it each time I want to watch TV.

    :mad:
     
  17. BRiT wtfdotcom

    BRiT wtfdotcom Member

    384
    17
    Dec 16, 2015
    Try this trick to see if it works, if you have a smart remote control put the Tivo into Standby for 5 seconds then bring it out.

    I am able to use my Logitech Harmoney remote and putting the Tivo Mini into standby and then hitting LiveTV I am able to get the xbox one to find the hdmi signal again without power cycling either of the devices.

    I dont know how you could do this without a smart remote control that is able to send commands.

    I have been having an issue with xbox one not detecting tv signal with tivo mini for quite some time now, since November 5, 2015 and have been reporting the issue to xbox beta dashboard program. I do not have the tivo mini hdmi issue if i completely remove the xbox from the setup.

    Others have reported the same loss of hdmi tv signal on non tivo setups, such as Xfinity x1 set top boxes.

    Here is my public report of the issue to microsoft after NXOE went public back on November 13th: http://forums.xbox.com/xbox_support/xbox_one_support/f/4277/t/2073578.aspx

    Here is my beta report on the issue since November 5, 2015: http://forums.xbox.com/xbox_early_a...review_forums/nxoe_1509/f/5552/t/2068860.aspx
     
    Last edited: Dec 18, 2015
  18. Mako

    Mako New Member

    75
    0
    Sep 22, 2002
    Blackwood, NJ
    Thanks. I have a harmony set up. I will give that a shot.
     
  19. Mako

    Mako New Member

    75
    0
    Sep 22, 2002
    Blackwood, NJ
    You're trick worked like a champ! Was a pain in the ass to set up my Harmony. Have not really used it since I had the XBOX doing most of the stuff I do now. But setting the "pwrtoggle" and making sure Harmony was set to power down the PVR when not in use, put it in standby and then waking it up instantly brought picture back. While not a great solution, 100 times better than having to unplug my TiVo.

    you ROCK sir!
     
  20. BRiT wtfdotcom

    BRiT wtfdotcom Member

    384
    17
    Dec 16, 2015
    Glad that trick worked for you. I went through all this the last 1.5 months and tried everything to fix it but the best I could do was finding the standby workaround.
     

Share This Page