1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

when will tivo fix "program info will runout on 7-18-2011 connect to tivo" problem

Discussion in 'TiVo Series3 HDTV DVRs' started by tootal2, Jul 13, 2011.

  1. Eccles

    Eccles Mostly harmless

    350
    0
    Dec 27, 2001
    Austin, TX
    I don't have mine on a timer, but I haven't noticed that behavior when I've manually powered the TA off and on. Perhaps it was the combination of doing the lineup fix wit the TA down.

    As for frequency, I think that once a week would be sufficient; not necessarily optimal, but sufficient.
     
  2. mdbundy

    mdbundy New Member

    39
    0
    Oct 5, 2005
    Cleveland, OH
    After having completed the "lineup fix," I'm not sure if I should be concerned. More than 12 hours after the fix and after a manual reboot and forced connection to Tivo, none of my season passes beyond EOD Monday are scheduled. I'm a little surprised none of the additional scheduling has taken place, i.e., I expected it to "trickle in" over the course of the day. When I try to find programs by name they don't show up in the results, even though they are in my guide if I navigate to future days.

    Any thoughts -- am I just being anxious or is there a problem?
     
  3. mdbundy

    mdbundy New Member

    39
    0
    Oct 5, 2005
    Cleveland, OH
    To answer my own question: A bit before midnight last night I still didn't have anything in my To Do list more than 24 hours away, so I decided to unplug my TA. It looks like GC completed around 1:00 AM and my To-Do list is now full. I'm not sure if this is at all related to the TA but all seems to be fine now. I guess it's time for me to put my TA on a timer as was suggested here.

    Thanks for the help!
     
  4. Dec 3, 2011 #464 of 730
    bbode

    bbode New Member

    1
    0
    Nov 17, 2011
    Hi All,

    Long story short, which I have been meaning to post it for some time: Tivo HD, 1TB upgrade. Worked great for 20 months in Los Angeles, no tuning adapter. Moved to San Diego, tuning adapter, immediate failure of GC, one week after I moved I was out of program data. Performed the fixes that did not involve unplugging the tuning adapter until the unit got stuck in an infinite loop at S03. Bollocks.

    The next part of my story, well, no one here is going to like what I have to say: I did what a normal person would do, I restored my Tivo back to the original 160 GB drive (I'd never even booted the thing with that drive, I upgraded it the day I got it). Lo and behold, for 3 weeks I had no issues whatsoever. It was pathetic, a whopping 20 hours of HD, but the unit was full of shows and season passes and working great.

    Next, I went out and bought the "official WD external 1TB eSata drive" for $100. A new esata cable later (some sort of well-known issue, the one they give you just won't work) and I now have a Tivo HD with more capacity than my original that GCs every night and is full of season passes and data.

    So, I know there is one guy here who does nothing but say "my stock tivo, it does this, tivo sucks!!!." I don't buy it -- my "stock, factory approved" tivo works great. It GCs every night - I check - and has updated program information. It infuriates me that there is clearly something simple wrong, and I am sure tivo could fix it. But I cannot deny that i now have a functional tivo, slightly more storage than before, and the thing just works. As it did before I ended up in tuning adapter land.

    I have also had no issues so far, cable notwithstanding, with the external drive. I don't like it, but it appears to work fine.

    So to the guy who says "my stock tivo just won't work," send it back to tivo and get it repaired. I just don't believe you. Mine works great with the original equipment and not upgraded. Which I hate, but is the truth. Add option #3 to all your lists: put back the original drive, stop power-cycling the tuning adapter, and use the esata upgrade.
     
  5. Dec 3, 2011 #465 of 730
    unitron

    unitron Active Member

    16,389
    2
    Apr 28, 2006
    semi-coastal NC
    When you upgraded to the internal 1TB, what size did you make the swap partition?
     
  6. Dec 3, 2011 #466 of 730
    DougJohnson

    DougJohnson Member

    225
    0
    Dec 11, 2006
    A week ago, I took my TA off the timer just to see what would happen. Since then, I've had three spontaneous GCs with the most recent this morning. The guide cache and indexing are all updating fine. So, until things start to go bad, I'm going to leave the TA off the timer. -- Doug

    OLED S3, 1 TB, Motorola TA.
     
  7. Dec 4, 2011 #467 of 730
    tootal2

    tootal2 New Member

    1,252
    0
    Oct 14, 2005
    unpluging the tuning adaptor been working for me. i just look at my to do list to see ifs going to record from cable in the next 5 hours then i unplug it.
     
  8. Dec 5, 2011 #468 of 730
    Deinonych

    Deinonych New Member

    10
    0
    Sep 28, 2007
    Austin, TX
    I had a similar problem this evening, but a reboot solved it.
     
  9. Dec 6, 2011 #469 of 730
    cheezmo1

    cheezmo1 New Member

    3
    0
    Mar 22, 2010
    Arizona
    It seems when i unplug my tuning adapter's power, the tivo will connect but updates to program data are not seen soon after. I still have to reboot the tivo for it to be updated. And it usually freezes so I have to unplug the tivo. I have abanded this method. I have a 1TB (instant cake) internal and the tivo certified 1TB external married to it.
    I switched to my usb wireless a couple of days ago and it connected by itself without errors. But I still had to reboot for the tivo to recognize the updated program data. Lately plugged into ethernet, i have been getting failed to connect so I switched to wireless.
    My tivo totally freaks out if I unplug the TA power or USB cable. Sometimes it freezes, others it never resyncs with the tivo and a reboot of tivo will fix it. Everything gets fixed by a tivo reboot. The one thing that does not is the GC. The last GC was 12-2 when i unplugged my TA power.
    This thread has helped me see it's not just my tivo with the issue. Thanks everyone for your experiences and troubleshooting.
    -Tom
     
  10. Dec 7, 2011 #470 of 730
    alyssa

    alyssa Active Member

    1,638
    0
    Dec 7, 2003
    The...
    Getting up to speed on this issue since both of my S3's have had the S03 error. this is a long thread to read..

    Does the garbage collection issue happen to Premiers? I checked last night & my premier seems to be able to dump through it's TA.

    In my blundering to fix the problem I did re-run guided set up- apparently after I had forced a GC dump since I didn't have the loop problem. I think I did a Clear program info & todo list and a Kickstart 57 prior to re-running guide setup. I'm now getting double folders, as in a pre S03 shows & after S03 error folder for the same show.

    I understand the 'unplug the TA' solution. Which other solution, like running KS57 or Clear Program & TD list or clearing the channel list will dump the GC without producing the clear my SP list & re-enter it?

    I'm trying to do a dump via button clicks instead of pulling the plug without getting multiple folders of the same show.
     
  11. Dec 7, 2011 #471 of 730
    cheezmo1

    cheezmo1 New Member

    3
    0
    Mar 22, 2010
    Arizona
    I unplugged the TA power last night with my tivo on and not in standby last night. The GC completed this morning. I then plugged in the power and it took tivo about 5 to 10 mins to recognize the TA and now I am back up and running.
    Looks like everyone's suggestion worked. Thanks. I will be buying a timer... :)

    -Tom
     
  12. Dec 7, 2011 #472 of 730
    Teeps

    Teeps Active Member

    1,665
    4
    Aug 16, 2001
    Torrance,Cal...
    Interesting twist about your TiVo having problems when t/a is powered down while TiVo is in standby mode.

    I always park my S3 TiVo in standby mode, and it has not had the problem your's experienced.
     
  13. Dec 8, 2011 #473 of 730
    WO312

    WO312 Active Member

    1,372
    0
    Jan 24, 2003
    Finger...
    Can't comment about Premieres. My assumption is that they are O.K. because Tivo is still updating software for them. Doesn't seem to be the case for Series 3.

    I also have the double folders because of the S03 error and doing a Clear & Delete. Oh well, others can learn from our mistakes.

    I think you basically have 2 options to reliably force a GC and avoid doing a Clear & Delete:

    1. Disrupt communications between the tuning adapter and the Tivo for several hours. You can do this automatically with a timer, manually by pushing the power button, or manually by unplugging the USB cable. Whichever suits your fancy.

    2. Do the channel fix method, as outlined in earlier posts. I think that is what you allude to in your post. A channel fix can take up to 12 hours or so, but also can be much shorter.
     
  14. Dec 8, 2011 #474 of 730
    alyssa

    alyssa Active Member

    1,638
    0
    Dec 7, 2003
    The...
    thanks- i checked my premier, it doesn't seem to have the issue.

    Thank you- it is nice to know the 'double folder' is a result of 'clear & delete'! I was not sure what I did that caused the 'double folder' problem.

    Wonderful, thanks. the problem children (S3's) are in my bedroom & are watched by the kiddo consiquently they record late at night. I have no problems setting the channel fix method once every couple of weeks- obviously I don't mind the nag screen.
    I suspect my S3's hadn't done a GC dump in a months prior to the S03 error code.
     
  15. Dec 8, 2011 #475 of 730
    Eccles

    Eccles Mostly harmless

    350
    0
    Dec 27, 2001
    Austin, TX
    It seems that we've pretty much settled on two solutions:

    1. To avoid getting the "guide data will run out" message, or to get rid of it as long as you're not getting S03 errors: unplug the TA for a few hours, either manually or via a timer.
    2. If you have let things go to the point that you're now getting S03 errors: perform the "channel line-up fix".

    Both these solutions will disrupt your viewing and/or recording for a while (the latter for up to 24 hours in extreme cases; don't panic - let it complete), but neither will result in the loss of your existing recordings, SP's, WL's, or settings, nor cause duplicate folders in Now Playing.

    If there was some way to put this information at the top of this thread, it would save newcomers a lot of reading. :)
     
  16. Dec 8, 2011 #476 of 730
    WO312

    WO312 Active Member

    1,372
    0
    Jan 24, 2003
    Finger...
    Not a bad idea.

    Looking back, post #1 is from tootal2 !! And he's still contributing. So if he wants to edit his post, that might help some people.

    Or we can just let them read. :D
     
  17. Dec 8, 2011 #477 of 730
    Eccles

    Eccles Mostly harmless

    350
    0
    Dec 27, 2001
    Austin, TX
    Good point; I've dropped him a PM.

    That's just cruel. :p
     
  18. Dec 8, 2011 #478 of 730
    alyssa

    alyssa Active Member

    1,638
    0
    Dec 7, 2003
    The...
    not so much-:)
    all tho, a summery somewhere linkable would be nice
     
  19. Dec 9, 2011 #479 of 730
    [NG]Owner

    [NG]Owner New Member

    299
    0
    Dec 19, 2006
    Kansas City
    There's a third way, too.

    Interrupt the Tivo's communication to the mothership for 48 hours in a row.

    That's the method I use and it works like a charm. My TivoHD with issues only has access to the mothership Tuesday, Wednesday & Saturday. The other days of the week, access is blocked. Haven't had a GC issue since.

    [NG]Owner
     
  20. Dec 9, 2011 #480 of 730
    cheezmo1

    cheezmo1 New Member

    3
    0
    Mar 22, 2010
    Arizona
    It could be ID 10T error on my wife's part. Keeping it on assures me i can see what tivo is doing. I may go back to ethernet to see if that works too. Anyways, what I found here works, so thanks again everyone for contributing.
    -Tom
     

Share This Page