1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Unexpected Reboot

Discussion in 'TiVo Roamio DVRs' started by brianric, Aug 30, 2013.

  1. aaronwt

    aaronwt UHD Addict

    19,154
    19
    Jan 31, 2002
    Northern...
    I look at the time since the last boot on the DVR diagnostics screen or I can look at the Stream info from a web browser and it will show me the time as well. At least it does now since I can't use the Stream function with Android. I guess once I am able to use the stream function those times won't be a reflection of when the box last booted.
     
  2. crxssi

    crxssi Veteran TiVo User

    2,791
    0
    Apr 5, 2010
    And again:
    FAIL: Tue Sep 24 20:00:09 EDT 2013
    FAIL: Tue Sep 24 20:00:39 EDT 2013
    FAIL: Tue Sep 24 20:01:02 EDT 2013
    FAIL: Tue Sep 24 20:01:25 EDT 2013
    FAIL: Tue Sep 24 20:01:48 EDT 2013

    Time since OOB Tune Start places it at the same time. So I will stop looking at the OOB number, it is clear when I have a 90+ second ping loss, it is due to rebooting.

    And like the last time, the 8:32pm service call was today was about 30 minutes AFTER the reboot. This doesn't make sense to me, unless the time it claims for the service call is not really when the call is being made. It seems to be related to the service call... although it did NOT reboot on Monday. Hmm....
     
  3. moyekj

    moyekj Well-Known Member

    11,128
    27
    Jan 23, 2006
    Mission...
    I enable SPSPS backdoor (quick clear play bar) after each reboot, so if there was a reboot I soon find out as soon as I start using trick play functions and the annoying play bar doesn't go away quickly.
     
  4. crxssi

    crxssi Veteran TiVo User

    2,791
    0
    Apr 5, 2010
    And again it rebooted:

    FAIL: Wed Sep 25 10:56:24 EDT 2013
    FAIL: Wed Sep 25 10:56:47 EDT 2013
    FAIL: Wed Sep 25 10:57:10 EDT 2013
    FAIL: Wed Sep 25 10:57:33 EDT 2013
    FAIL: Wed Sep 25 10:57:56 EDT 2013

    Last successful service call: Today at 2:29pm. So this is the first of three documented reboots that did NOT occur near the service connection time. As you know from this thread, I have had many other reboots prior to logging all this.

    I have contacted Margret with this info, she has responded, and I am feeding back more system info to them as well as updating this thread. If anyone else suspects this type of rebooting on their Roamio, please do post on this thread and let us know.
     
  5. Millionaire2K

    Millionaire2K New Member

    161
    0
    Jun 15, 2008
    Philadelphia
    Disconnect the internet from the box for a day and see if it still happens. Also disconnect anything else you may have attached.

    Not saying this is your problem but A year ago my Elite 4XL kept rebooting. I disconnected my Ethernet cable for a few days and the problem stopped. I then fond out my network switch was causing the reboots. I bought a new switch and it never rebooted again.
     
  6. crxssi

    crxssi Veteran TiVo User

    2,791
    0
    Apr 5, 2010
    I am using a WRT54GL running Toastman Tomato which is older and rock solid. No separate switch. Same setup as my Premiere which had no rebooting issues (and neither with my other connected equipment). I suppose anything is possible, though.

    At the moment, I am still in data collection mode and also in contact with TiVo, so I won't make any changes unless directed by them because I wouldn't want to complicate the controlled testing..... not yet, anyway.
     
  7. Millionaire2K

    Millionaire2K New Member

    161
    0
    Jun 15, 2008
    Philadelphia
    I felt the same way when they told me to remove it from the network. I hung up on them and called them idiots. A week later I was thankful for the tip.
     
  8. crxssi

    crxssi Veteran TiVo User

    2,791
    0
    Apr 5, 2010
    Margret reports (and said I can relay to this thread) that TiVo believes my reboot is a known problem caused by certain types of TV's when they are turned "off." A proposed temporary solution would be to use an HDMI switchbox or to unplug the HDMI cable after turning off the TV.

    Supposedly there is a possible fix in an upcoming beta, which is not open for enrollment yet. There is no ETA but they are working on it "urgently" since this is apparently a wide-spread severe issue. Margret requests that if you are also having this rebooting issue to not only post about it in this thread, but also report what model TV you have.


    Mine is a Vizio Gallevia GV52L 52" LCD 1080P TV
     
  9. dana278

    dana278 New Member

    24
    0
    Aug 31, 2013
    I was experiencing some unexpected reboots, and I noticed over four days they were happening at 7:30 or 8pm. I spent time trying to figure out that pattern, but I couldn't figure it out.

    I started paying more attention and it turns out that my TiVo doesn't appreciate having over 25 episodes of a show recorded. Since I have a Plus with plenty of room I have a few sitcoms (you know, the ones that air at least a dozen episodes every day) on Season Passes. Whenever I'd hit 25 episodes TiVo would restart, I guess when attempting to record that 26th episode. Oh and this was happening even when I had the "all episodes" option chosen. It's very odd but I was happy I figured out the problem. I deleted the episodes and removed those Season Passes and I haven't had one reboot since.

    Oddly enough, I did try modifying the recording options and lowering the episodes saved to 10, but TiVo didn't seem to care and kept going way past that number, back up near 25! So yeah, I just deleted the Season Passes instead. I don't need them anyways and I really don't feel like figuring out what the deal is with that right now!
     
  10. DCIFRTHS

    DCIFRTHS I dumped SDV / cable

    2,119
    0
    Jan 6, 2000
    New York
    Interesting. Does this have anything to do with CEC commands?
     
  11. crxssi

    crxssi Veteran TiVo User

    2,791
    0
    Apr 5, 2010
    https://en.wikipedia.org/wiki/HDMI#CEC

    I have no idea. My TV is fairly old and doesn't "do" CEC though.

    Sounds like it could be a reasonable guess though. I said it seems odd to have anything to do with the TV being "off" (standby) because it does not happen soon after the TV is "off", nor does it happen consistently.
     
  12. bbrown9

    bbrown9 Member

    184
    0
    Mar 12, 2011
    That's not my reboot problem. The reboots I have noticed have been when I was using it - after exiting Netflix or watching a recorded TV show, but not every time.
     
  13. crxssi

    crxssi Veteran TiVo User

    2,791
    0
    Apr 5, 2010
    Having a reboot on [any] TiVo while you just told it to do something, especially when using non-native apps (like Netflix) is not very unusual. Not saying it is "expected" but far more "typical".

    This thread [seems to be] more about rebooting when not using it, or when you have not touched it for a while, like when it has been recording or playing back something for several minutes or more. That is far less common (at least in previous models). I suspect this is happening a lot more than most people out there realize it.

    As an update on my stuff- it hasn't rebooted since my last report, and have changed nothing yet. After the next reboot, I plan to start unplugging the HDMI as a test to try and confirm/deny it might be related to the TV. At this point I would have to see no reboot for approximately 5 days while doing that to be confident there is a link.

    Update: Have the "pending restart" for the service update, so I will wait until after the reboot after this coming planned one.
     
  14. crxssi

    crxssi Veteran TiVo User

    2,791
    0
    Apr 5, 2010
    It rebooted itself for the update at 08:11:03, which seems like a strange time.

    Anyway, here we go again:

    FAIL: Fri Sep 27 20:07:38 EDT 2013
    FAIL: Fri Sep 27 20:08:08 EDT 2013
    FAIL: Fri Sep 27 20:08:31 EDT 2013
    FAIL: Fri Sep 27 20:08:54 EDT 2013
    FAIL: Fri Sep 27 20:09:17 EDT 2013

    So now that I know nothing has changed I will start disconnecting the HDMI cable when not using it and see if there is any difference....
     
  15. bbrown9

    bbrown9 Member

    184
    0
    Mar 12, 2011
    I put mine on standby when I'm not using it. Since that disables the output, I wonder if that would make a difference? Maybe that's why I don't see the reboots when I'm not using it (I can tell because the SPS9S clock in the upper right corner would disappear if it rebooted). It's easier than disconnecting the cable.
     
  16. crxssi

    crxssi Veteran TiVo User

    2,791
    0
    Apr 5, 2010
    That is a very good idea. Can't say if it would work or not. I suppose that could be tested later, if disconnecting the HDMI proved to be a solution. So far it has been 24 hours into my disconnection test, so far no reboot (but that isn't saying much)
     
  17. crxssi

    crxssi Veteran TiVo User

    2,791
    0
    Apr 5, 2010
    Unfortunately I ruined the test because I fell asleep last night at the TV and when I woke, I forgot to unplug the HDMI cable. And then:

    FAIL: Mon Sep 30 02:03:50 EDT 2013
    FAIL: Mon Sep 30 02:04:13 EDT 2013
    FAIL: Mon Sep 30 02:04:36 EDT 2013
    FAIL: Mon Sep 30 02:04:59 EDT 2013
    FAIL: Mon Sep 30 02:05:22 EDT 2013
    FAIL: Mon Sep 30 02:05:45 EDT 2013

    But it hadn't rebooted since the 27th. I was so close to proving this is working, now I have to start over :(

    UPDATE: I still didn't bother to unplug it this morning when I wrote this... it rebooted again at 3pm ...
     
  18. actionj

    actionj New Member

    28
    0
    Sep 1, 2004
    My Roamio pro has now rebooted with TV off, with TV on, while lots of shows are recording, while no shows are recording, while watching live TV, and while fast forwarding through recorded shows. Basically it just reboots almost every day and for myriad reasons. I'm growing impatient.
     
  19. aaronwt

    aaronwt UHD Addict

    19,154
    19
    Jan 31, 2002
    Northern...
    Definitely very unusual to reboot in my use of TiVos.
     
  20. matt.macgibbon

    matt.macgibbon New Member

    6
    0
    Jul 2, 2009
    When i watch netflix, it reboots the tivo occasionally. i never had a premiere, but this has happened 3 times in the last 2 days. i have it hard wired.

    should i return it and go back to using my series 3? (HD XL?)
     

Share This Page