1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

TivoHD fan...replacement

Discussion in 'TiVo Series3 HDTV DVRs' started by husky55, Feb 7, 2010.

  1. Feb 7, 2010 #1 of 19
    husky55

    husky55 Member

    175
    0
    Feb 2, 2008
    Madison, CT
    I would appreciate any info as to where to buy, connection type and if computer fan 70x70x25 will work. My fan is still spinning but making noise.
     
  2. Feb 7, 2010 #2 of 19
    RoyK

    RoyK New Member

    2,935
    1
    Oct 22, 2004
    SW VA
    Often a spritz of compressed air to blow the dust out of the fan will quiet it -- and speed it up.
     
  3. Feb 7, 2010 #3 of 19
    ThAbtO

    ThAbtO TiVoholic by the bay

    6,719
    7
    Apr 6, 2000
    SF Bay Area
    The fan is a 70mm square. DVRupgrade.com has then but I bought from some place else quite a while ago that is dust-proof.
     
  4. husky55

    husky55 Member

    175
    0
    Feb 2, 2008
    Madison, CT
    Thanks guys. I did use a compressed air can and it removed a little bit of dust. But that was not the problem. There is a noticeable noise, probably caused by a defective bearing ball.

    I have a bunch of computer fans, various sizes and am hoping to use one of them. Not sure about the connector. It's cold where I am now, so heat is not an issue for the Tivo.
     
  5. Jonathan_S

    Jonathan_S Active Member

    15,063
    10
    Oct 23, 2001
    Northern...
    The TiVo just uses the standard 3-pin motherboard smartfan connector.
     
  6. Southcross

    Southcross New Member

    238
    0
    Nov 28, 2008
    Microcenter FTW, oh wait... there isn't one in CT LOL
     
  7. ThAbtO

    ThAbtO TiVoholic by the bay

    6,719
    7
    Apr 6, 2000
    SF Bay Area
    Actually, it just uses a 2-pin connector for the red and black wires, but some have a third wire (white usually) for speed control. This can be left unconnected as there is not a pin for it.
     
  8. Jonathan_S

    Jonathan_S Active Member

    15,063
    10
    Oct 23, 2001
    Northern...
    Oops, guess I misremembered slightly. :eek:
     
  9. jlib

    jlib Lean Forward

    1,063
    0
    Nov 21, 2002
    Carmel...
    At one time it was very difficult to find 70mm fans. They are more common now but be careful, some are intended for overclocked CPUs (i.e., noisy). I would find the model number of the fan then look up the specs and get an equivalent.
     
  10. ThAbtO

    ThAbtO TiVoholic by the bay

    6,719
    7
    Apr 6, 2000
    SF Bay Area
  11. drey

    drey New Member

    207
    0
    Jul 21, 2008
    I have plenty of TiVo fans available, $10 each. PM me if you need one.
     
  12. husky55

    husky55 Member

    175
    0
    Feb 2, 2008
    Madison, CT
    I looked at the Acoustifan DustPROOF 70X70 fan. It costs $26.95 (plus shipping?) but it looks like it's might be worth if it works with the Tivo HD. My reluctance stems from the fact I tried a 70X70mm, 3 wire CPU fan on the Tivo HD and it's speed was very high and it's noise not acceptable. Tivo HD as you pointed it out, has a MB 2 wire connector. I bought a couple fans (from weaknees and ebay) and they are noisy after just a couple days.

    Did you successfully use the Acoustifan on a Tivo HD?

    Thanks,
     
  13. ThAbtO

    ThAbtO TiVoholic by the bay

    6,719
    7
    Apr 6, 2000
    SF Bay Area
    Yes, and I only used the black/red wires, there isn't a 3rd pin for the white.
     
  14. daveak

    daveak Series 3 Novice

    8,320
    39
    Mar 23, 2009
    I just went to a local computer store sells parts and picked up a quiet computer fan. About 8 bucks or so and it is quiet and keeps my TiVo cooler. For 8 bucks, maybe it won't last?
     
  15. dmbpj

    dmbpj New Member

    69
    0
    Dec 29, 2008
    Sent you an email.

    Thanks.
     
  16. chrismc

    chrismc New Member

    2
    0
    Oct 8, 2008
    I just finished replacing my 1TB drive on my Tivo HD. The old one cooked because the fan died. I saw this thread, and ordered one of the nice fans from QuietPCusa. Just installed it today, but it doesn't run at all (I verified on my girlfriend's Tivo HD that the fan spins up on boot). I have the red/black wires connected on the 2-pin connector, with the same polarity as the original fan. Any ideas what's wrong? Other than the fan, the Tivo works fine. I've been running it with the lid removed to keep it cool so I don't fry my nice new HDD.
     
  17. chrismc

    chrismc New Member

    2
    0
    Oct 8, 2008
    Well, I guess I fixed it (although I didn't solve it). I pulled out my multimeter, and the motherboard connector was giving the correct +12V. However, as soon as the fan was connected it dropped to 0V. I tested the fan on a PC, and it spun up and worked fine. Something in the motherboard must be toast

    I ended up gel-capping the fan leads straight into the power supply ground and +12V (yellow) leads. Its spinning just fine now. The fan is a bit noisier than I would like on 12V, though, so I may end up splicing it to the +5V (red) lead instead. It seems to move sufficient air either way.
     
  18. abeagler

    abeagler Member

    56
    0
    Sep 21, 2006
    I have a TiVo HD. The fan was making noise, and I initially tried a blast of compressed air. That silenced it for a few days, but the noise came back. I ordered the Acoustifan as recommended above, from QuietPCUSA. They shipped it same day.

    I installed it today. You have to use the rubber mounts they send instead of the Torx screws in the TiVo, because the Acoustifan's screw holes do not quite line up with the screw holes on the machine. However, they do line up enough to use the rubber mounts, and those worked perfectly well for me. All told it took less than ten minutes start to finish.

    It's up and running now, perfectly silent. I'll post again if I have any issues, but for now everything seems good.
     
  19. unitron

    unitron Active Member

    16,387
    2
    Apr 28, 2006
    semi-coastal NC
    Wouldn't ordinarily reply to a year old post, but for the benefit of future searchers...

    On the TiVos that use a 2 wire connection to the fan, I'm pretty sure that the system temperature sensor is on the motherboard somewhere, and that there's a circuit that takes that info and decides either whether to run the fan, or how hard to run the fan, and adjusts the power at the 2 pin fan power header on the motherboard. It might have a way to monitor current drawn from that header as well.

    If you have the cover off to check power to the fan, the system might be cool enough not to have fan powering triggered, so you wouldn't get a reading at the fan pins.

    Hardwiring the fan to the +12 V line from the power supply means it runs full speed all the time.

    On fans like that, you can find the side air flows out of, use an X-acto knife to lift the label and under it will be either a plug which can be pried out, or the hole into which the plug would have been put if they'd spent the money on one. In that hole is the fan axle. You can pack a little auto ignition lubricant and a little sewing machine or 3-in-1 oil into that hole to make a good slippery mixture to quiet the bearing and extend its life. Don't forget to put the plug back in if there was one and to stick the label back down to hold the goop in place.
     

Share This Page