1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

OTA V53 issue & temp Solution

Discussion in 'TiVo Roamio DVRs' started by atmuscarella, Jan 1, 2014.

  1. Jan 1, 2014 #1 of 10
    atmuscarella

    atmuscarella Active Member

    5,716
    13
    Oct 11, 2005
    Rochester NY
    I am posting this for general info and also posting it in the Premiere forum as it affects Premieres the same way.

    General Info: I currently have one antenna feed split through a 4 way splitter to my Roamio, Premiere, TiVo HD, & HDHomeRun. This morning I found I was getting the V53 error message for Channel 31.1 (Fox Rochester NY). I rebooted the unit and also did another channel scan and found something fairly interesting 31.1 actually broadcasts on frequency 28 and the scan found a channel on 28.3 that is actually 31.1 So of course I had to see what was going on with all my devices and this is what I have found:

    1. Roamio gets V53 error message and can not tune anything on 31.1 however no issue recieving 31.1 on 28.3 (of course no guide data)
    2. Premiere also gets V53 error message in HDUI & SDUI and can also tune 31.1 on 28.3
    3. TiVo HD works fine, tunes 31.1 on 31.1 and gets nothing when I manual tune to 28.3
    4. HDHomeRun via Media center can not tune 31.1, scan did not find anything on 28.3 and I have not found a way to manually try tuning 28.3
    5. HDHomeRun via HDHomeRun Quick TV software works fine, tunes 31.1 on 31.1 without any issues.
    Not sure what to assume from the above, but I am guessing Fox 31 is at least partially at fault (note channel just change ownership). So if people are getting V53 errors from OTA channels they should see if they can get the channel on the actually frequency it is broadcast on. Not sure how to get this fixed permanently, will just wait a few days and see what happens.

    On a different note for those interesting in how well the tuners in my different devices compare, today I was getting great reception over all and found more channels when I did rescans and walked through all my channels on each device. Again the Roamio was the best with the TiVo HD coming in a close second, what was surprising is that the Premiere was closer to the Roamio & Tivo HD than normal and the HDHomeRun was actually worse than the Premiere (normally they are the same).
     
  2. Jan 1, 2014 #2 of 10
    puppycrack

    puppycrack New Member

    1
    0
    Jan 1, 2014
    Thank you, Thank you, Thank you. I registered for this site just to reply to this post. I too am in Rochester, NY, and found 31.1 was producing the V53 error today on a week old Tivo Premiere. I can't count the hours I've spent with Tivo chat and phone support going through things. I got answers ranging from:

    1) The signal is not working b/c of "authorization" issues
    2) I need an amplifier
    3) I need attenuators
    4) The "copyright flag" might be set for the content

    And here I find your post, and find that I too can tune 28.3 to get OTA Fox HD. I feel so relieved, as I was considering returning the unit because I'm w/in the 30 day return window.

    If I could ask, how did you determine the frequency the station is broadcasting on? How did you find it was on 28.3? I didn't see that anywhere in the DVR diagnostics.

    Thanks again!
    -pc
     
  3. Jan 2, 2014 #3 of 10
    TVCricket

    TVCricket HDUI

    137
    0
    Mar 7, 2010
    I also got this problem. Tried rescanning and rebooting, but neither helps. Like the TC said, we'll have to wait until FOX Rochester figures out that the problem is on their end. Weird thing is that on my non-Tivo TVs, Fox 31.1 comes in normally.
     
  4. Jan 2, 2014 #4 of 10
    atmuscarella

    atmuscarella Active Member

    5,716
    13
    Oct 11, 2005
    Rochester NY
    Glad I could help. You can find what frequency a channel is actually broadcast on when you use the signal strength meter. I have had past experience with finding channels also showing up on the frequency they were broadcast on before so when I found 31.1 had a strong signal but no picture so I tried finding it on the frequency it was being broadcast on and found channel 31.1 on 28.3.
     
  5. Jan 2, 2014 #5 of 10
    atmuscarella

    atmuscarella Active Member

    5,716
    13
    Oct 11, 2005
    Rochester NY
    Just a little update. Everything is still the same as in my first post. I have also tried 3 TV tuners, My 5.5 yr old Panasonic TV, a 7 year old Sony Tub TV (has built in digital tuner), and a 1 year old Samsung TV. All three TVs work fine and tune 31.1 on 31.1.

    So it appears the software in the Roamio/Premiere TiVos and MS Media Center (running windows 8.1) have an issue with understanding what Rochester Fox 31 is sending out in their digital stream to remap the station to 31.1, I expect Fox 31 will have to change something to get this fixed, but who knows maybe TiVo can fix it as it works fine with other OTA tuners/software including my TiVo HD.
     
  6. Jan 3, 2014 #6 of 10
    digitalgreg

    digitalgreg New Member

    5
    0
    Jan 3, 2014
    I also noticed this problem a couple days ago too. In my case, I noticed 28.3 on my Premier and thought it was a new channel. It just showed up, I did not do a scan. I selected it and there were commercials on it so I didn't think anything of it. Then later when trying to tune Fox, I saw the V53 message. I just happened to hit the down button and 28.3 got tuned and I realized it was Fox. I have yet to try WMC. I tried a rescan and that didn't help. My big concern here is the lack of programming data and the fact that I won't be able to set up recordings. Hope this gets fixed soon!
     
  7. Jan 3, 2014 #7 of 10
    atmuscarella

    atmuscarella Active Member

    5,716
    13
    Oct 11, 2005
    Rochester NY
    Agreed!

    You can setup manual recordings on 28.3. I have to decide which is better doing manual recordings on my Roamio or coping all my season passes for 31.1 to my TiVo HD.
     
  8. Jan 6, 2014 #8 of 10
    digitalgreg

    digitalgreg New Member

    5
    0
    Jan 3, 2014
    I just reported it as a lineup issue. If enough of us do the same, hopefully it will get fixed!
     
  9. Jan 6, 2014 #9 of 10
    HarperVision

    HarperVision TiVo's Italian Cuz!

    5,275
    3
    May 14, 2007
    Paradise...
    This sounds suspiciously like what I reported using cable as well and getting v53 errors. I reported that I would get them and then tried using the SD equivalent channel (eg: 116 CNN vs 1116 CNN-HD). When I would get the v53 on HD I would tune to SD and then go back and most times it would then tune. I think I remember it had something to do with 2 identical channels in the lineup and a channel mapping issue with TiVo. Maybe is is part of the same bug.
     
  10. atmuscarella

    atmuscarella Active Member

    5,716
    13
    Oct 11, 2005
    Rochester NY
    Issue has been resolved on everything (Roamio, Premiere, & MS Media Center)!! :)

    I assume it must have been a Fox 31 issue as Media Center is also working.
     

Share This Page