1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Hacking your Series 2 DTivo just got a WHOLE lot easier...

Discussion in 'TiVo Underground' started by Gunnyman, Oct 16, 2005.

  1. Dec 30, 2005 #2201 of 11850
    dealjake

    dealjake New Member

    4
    0
    Dec 30, 2005
    Great work guys! I tried hacking in the old days with long lists of instructions and being frustrated with several typos. This was fantastic and easy!

    My mistake was that I started with the Airlink ASOHOUSB instead of the Tivo supported Netgear FA120 (didn't read enough). It would be great if the zipper script, when run on your pc, could update to (or offer to update during the install) the latest usb drivers by Jamie:

    /forum/showthread.php?p=243964#post243964 (from other well known forum)

    which supports this very inexpensive USB to ethernet dongle (often on sale for $4 at Frys/Outpost, or $15 regular vs $30 for Netgear). Specifically this driver supports the ax88772 chip which is inside the dongle.


    Notes:
    -edit /etc/hotplug/usb.map add these two lines to the device ax8817x section:
    product 0b95 7720 Airlink ASOHOUSB
    product 0b95 1780 Airlink AGIGAUSB
    from: (ddb)/forum/showthread.php?t=44114&page=3

    - run ifconfig from serial port if it looks like the usb dongle isnt working
    - try pinging your router from your tivo
    ping -c4 <router ip address>
    such that your router recognizes the new dongle if you have swapped
    - the airlink usb dongle doesnt show the power led as on until it has link (has an ethernet cable attached to it that is in turn connected to your router/switch).​



    Here's a list of what may or may not be applicable hacks for fellow zipper-ers to check out (your feedback welcome on the validity of these hacks)...

    Installed
    superpatch - installed with zipper
    ccxstream - installed with zipper
    vserver - installed
    endpadplus - installed
    CID - installed if chosen i believe (didn't choose it myself)

    May Be Worth Checking Out (haven't researched these myself yet):
    EtiVo - recommended
    javaHMO - recommended, runs on your pc, sadly Galleon doesnt run on 6.2
    mfs_ftp - recommended, used by Etivo
    tytools - recommended
    .
    bufferhack - not installed
    xplusz - not installed, believe covered by zipper/tweak allows to change hacks much like hackman via on screen i think...
    autospace - not installed
    tystudio - not installed
    Tivo Control Station (TCS) - not installed
    TuikHelper.tcl and superpatch script - search for

    Not Required
    elseed - another caller ID, not required if you install CID
    noscramble - not required, zipper/tweak does this
    noscramble_mbm - not required, zipper/tweak does this

    Others anyone?
     
  2. Dec 30, 2005 #2202 of 11850
    dealjake

    dealjake New Member

    4
    0
    Dec 30, 2005
    (My apologies if this has already been mentioned here but building this fix in would be good too...)

    For those of you that enter the Now Playing menu only to find a bunch of blank titles and you can page up or down forever... read on.

    There is a known issue related to dns requests waiting to be resolved or to time out when home media options/multi room viewing is turned on. I encountered the problem because I had my usb adaptor plugged in but had the ethernet cable disconnected (linux driver for netgear on tivo doesn't check for link i guess).

    Try disconnecting your network cable between your internet connection and the rest of your network and it will take much more than a few seconds to time out. To test for the bug select a show then left arrow to get back to the Now Playing menu.

    I just did the following change:
    >>edited /etc/nsswitch.conf and changed "hosts: files dns" to "hosts: files"
    and will have to edit the hosts file if I add other Tivos I guess.

    from the following post:
    /forum/showthread.php?t=38452&page=4 (from other well known forum)

    ""
    I corrected my slow Now Playing List issue by:

    1. editing the /etc/hosts file to include the static IP address and name of the other TiVo on my network, and

    2. editing the /etc/nsswitch.conf and modified the "hosts: files dns" line to be just "hosts: files".

    Then I rebooted and now my TiVo's do not rely on DNS, but they rely on the /etc/hosts file only to resolve the name-to-IP address of the other TiVo.

    ""

    So if this hack could be added to Tivo_Zipper that would be great too...
     
  3. Dec 30, 2005 #2203 of 11850
    rbautch

    rbautch User

    3,629
    0
    Feb 5, 2004
    Chicago, IL
    These are the exact drivers that the enhancement script installs. Not sure why they didn't work for you the first time. The Zipper assumes you are starting from an unhacked unit with the original drivers (why else would you run the zipper?). I'll eventually get around to updating the drivers.
     
  4. Dec 30, 2005 #2204 of 11850
    slydog75

    slydog75 Not all that sly

    9,199
    0
    Jul 8, 2004
    Warminster, PA
    Jake, you won't need either of the no-scramble patches..this has allready been taken care of with the zipper. You also don't really need Elseed, unless you prefer it over CID, they both perform the same function. Though I think Elseed may offer a bit more flexibility as far as having a client on a PC. I highly recommend both mfs_ftp and tytools, I use them both extensively. Also, check out this program called eTivo : http://prish.com/etivo . It makes use of mfs_ftp to do things we can't talk about.,
     
  5. Dec 30, 2005 #2205 of 11850
    GAM

    GAM Niiiice!

    232
    0
    Oct 13, 2003
    I'm trying to increase my zippered wireless tivo by using a FA120 into a Netgear WGE111.
    I'm having trouble with config. I thought I read people using this method. Can someone please advise the steps to get it working.
    Thanks!
     
  6. Dec 30, 2005 #2206 of 11850
    Gunnyman

    Gunnyman Just a boring dude

    30,750
    2
    Jul 10, 2003
    !Texas
    check the Ultimate wireless network thread in teh Home Media section. TIPS Galore in there.
     
  7. Dec 30, 2005 #2207 of 11850
    GAM

    GAM Niiiice!

    232
    0
    Oct 13, 2003
    I did read that before trying. For some reason I'm not getting a link light on the ethernet port on the Netgear. The tivo was using a wireless adapter. Do I need to make any changes to the tivo or just setup the Netgear. I can use the netgear from my laptop.
    Some direction would be appreciated.
    Thanks!
     
  8. Dec 30, 2005 #2208 of 11850
    dieselpower

    dieselpower Pna lbh penpx zr?

    54
    0
    Dec 28, 2005

    What operating system are you going to use to burn?
     
  9. Dec 30, 2005 #2209 of 11850
    gatorbait

    gatorbait Member

    120
    0
    Feb 10, 2000
    Salt Lake...
  10. Dec 31, 2005 #2210 of 11850
    dieselpower

    dieselpower Pna lbh penpx zr?

    54
    0
    Dec 28, 2005
    Assuming you're using Windows, since most here seem to be... I'd use 7zip (http://www.7-zip.org/). If you're talking OS X or some variant of *nix just use tar xvf <filename.tar> from the command line.
     
  11. Dec 31, 2005 #2211 of 11850
    Suliman

    Suliman New Member

    1
    0
    Dec 30, 2005
    I just got a new 540 series, stand alone, upgraded to 300gb drive.

    Ran backup, resotred to new drive, boots fine.

    I ran the Zipper, and I get a white screen just after the system starts, using both 3.1.5 and 4.0.1 kernels from ptv.

    Re-ran restore, works fine again.

    Anyone know if I need to use killinithd or if there is anything available for me to simply enable the telnet feature via the .author file? It's obviously over writting it everytime I boot using the normal backup and just adding that file.
     
  12. Dec 31, 2005 #2212 of 11850
    Arcady

    Arcady Stargate Fan

    3,960
    0
    Oct 14, 2004
    Philadelphia...
    The Zipper is for DirecTV TiVo units, not your 540.
     
  13. Dec 31, 2005 #2213 of 11850
    dieselpower

    dieselpower Pna lbh penpx zr?

    54
    0
    Dec 28, 2005
    Has anyone on a Mac (like Gunnyman) made a serial cable to connect via a USB <-> Serial dongle. I have a Keyspan USB to serial dongle that I use for my GPS and it should work to connect a serial cable to the Tivo using a terminal program like zterm.
     
  14. Dec 31, 2005 #2214 of 11850
    dealjake

    dealjake New Member

    4
    0
    Dec 30, 2005
    Interesting. I'll check going back to the drivers tweak.sh installs this weekend. There are some oddities about my trials with the Airlink adaptor that may have messed me up (like the Power LED doesn't come on until you have Link and the fact that my router stopped routing the tivo IP address after I switched from Netgear mac address to Airlink mac address until I tried the ping trick). This may have led me to believe it wasn't working when really it was. Running ifconfig is a smarter thing to try to verify it is working (which is what I did from a serial port connection after changing the driver - my plan to change the driver motivated me to get the serial port cable out).

    But, my request was more for the zipper.sh script not the enhancement tweak.sh script. If I have this right the zipper just leaves the tivo stock drivers in place then the tweak/enhancements replaces those drivers with up to date (airlink supporting) ones. Since the stock tivo doesn't support the Airlink adaptor you need to use some other means to get onto the tivo (Netgear or serial) to run your tweak.sh script to then enable the Airlink adaptor to work. I did start from an unhacked unit.

    Anywho, thanks for your reply rbautch and all your efforts!
     
  15. Dec 31, 2005 #2215 of 11850
    GrumpyGuy

    GrumpyGuy New Member

    53
    0
    Mar 23, 2002
    Well, I did that because I was having the same issue. However, now that my NPL is working, I'm not able to telnet to my tivo. Can't even ping it or see it in my router's client table.
     
  16. Dec 31, 2005 #2216 of 11850
    teberly

    teberly New Member

    11
    0
    Dec 23, 2005
    I zippered both of my 6.2 DTivos with no problems - except, Season Pass keeps recording repeats as well as First Run episodes, even though I have it set to record First Run only. The episode descriptions even list the program as a repeat.

    Is this happening to anyone else? Any fixes to this?
    Thanks
     
  17. Dec 31, 2005 #2217 of 11850
    kramerboy

    kramerboy Jelly Man

    392
    0
    Jul 13, 2001
    Orrville, OH
    This would not be something the the Zipper caused to happen. This would most likely be a guide data issue.
     
  18. Dec 31, 2005 #2218 of 11850
    alert5

    alert5 New Member

    133
    0
    Nov 16, 2003
    I agree it is not a "zipper" issue but for what its worth the only way I could get season passes to work correctly was to use the remote and select shows by "Title", "Time", "Channel" and flag them as "first run" only.

    The UI display is then correct.
     
  19. Dec 31, 2005 #2219 of 11850
    rbautch

    rbautch User

    3,629
    0
    Feb 5, 2004
    Chicago, IL
    Pull your drive, mount it in your pc, and change it back. The Now Playing issue can be handled by adjusted the DNS setting only. Set it to all zeros or your routers IP address.
     
  20. Dec 31, 2005 #2220 of 11850
    dieselpower

    dieselpower Pna lbh penpx zr?

    54
    0
    Dec 28, 2005
    I'm looking for some advice before purchasing an Instantcake image (I'm assuming I need at least one).

    My situation:

    I have a Samsung SIR-S4040R and SIR-S4080R. The 4080 went belly-up with a bad hard drive this past week (which is what motivated me to find this forum). Not only do I want to bring my Tivo back to life, but I want to include some new features while I'm at it.

    Since my drive is completely hosed it looks like I'll need a new image in order to install a new 160GB drive in my 4080. To do this, I'm planning on purchasing an Instantcake (6.2) image. While I'm at it, I'm going to hack my 4040 to take advantage of MRV and upgrade it to an 80GB drive. Now I've read every post in this thread and it sounds like I can use the same Instantcake image to build both of the new drives for the 4040 and the 4080. However, I'm not sure if I should select the 4040 or the 4080 when purchasing my image. I'm assuming it shouldn't really matter, since the only differences appear to be the original drive sizes and I'm upgrading both. Then again, I really have no idea, which is why I'm asking for advice. For what it's worth, I'm leaning towards the 4040 image.

    Thanks in advance for your help. :)
     

Share This Page