1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Any tuning (black screen) problems reported with Roamio?

Discussion in 'TiVo Roamio DVRs' started by thyname, Aug 24, 2013.

  1. jellyandtoast

    jellyandtoast New Member

    8
    0
    Aug 26, 2013
    I should mention that this is a V52 error and is becoming far too easy to replicate.

    UPDATE: I spoke with TiVo support and they seem to think that it's a weak OTA signal coming into the box. I'm skeptical because I know most channels come in with a strong signal (as verified by TiVo's own signal meter in Settings).

    They asked that I try a signal booster and report back. If it still persists, they'll swap out the box apparently.
     
  2. tomhorsley

    tomhorsley Active Member

    1,168
    4
    Jul 22, 2010
    On my Premier, if I have problems like this, I can go to the cable card diagnostics channel test screen and get flawless pictures on the same channels I get V52, not authorized, or sometimes just black screens on. The fact that the cable card test shows a perfect image, yet the TiVo can't tune to it in "normal" operation is what has me waiting for the mythical TiVo software update to come in someday and maybe fix things so they are no worse than before the 20.3 update arrived (and all these errors started).
     
  3. brianm729

    brianm729 New Member

    36
    0
    Jul 10, 2013
    This sounds very similar to an issue I've been having lately with my series 3 and now the Roamio. I was hoping the Roamio would fix this but apparently not. Some of my channels are not tunning and I get a V58 message or channel not available message. If I switch to a different tuner I can usually get it to tune. I have Comcast but no tunning adapter. I've never heard of a tunning adapter until I started researching here, but it seems Comcast doesn't use them? How would I know if I need one? At this point I wouldn't trust Comcast if I ask them. Any suggestions for me? Thanks
     
  4. bwperez

    bwperez New Member

    29
    0
    Jan 3, 2005
    I got my Tivo Romio today, threw in a 2GB harddrive and fired it up. Everything was great until later this evening when I tried channel surfing when guess what. I hit the V52 error message.

    Searching for a signal on this channel. (v52)

    I have figured out that the problem is if you are trying to use the 3rd tuner. I was able to reproduce the problem by recording two programs then changing to another channel. If I canceled one of the recordings I was then able to tune the channel it was complaining about.

    Called up tivo and they are shipping me a replacement. I really suspect this is a software issue but I'll take the replacement all the same.

    Brian
     
  5. skaggs

    skaggs AlbanyHDTV

    233
    0
    Feb 13, 2003
    Albany, NY
    This is disappointing news about the v52 and black screen issues happening with the Roamio units.

    I was thinking about pulling the trigger for a pro + mini and get rid of my two Premieres. I'm extremely frustrated with the black screen issues on the Premiere. I was only thinking about moving to the pro + mini to get rid of the black screen issue.

    A few weeks ago, sat down on Monday night to watch the True Blood and Ray Donovan episodes that recorded the night before. However, both the recordings were of black screens.

    I'll wait to pull the trigger until the v52 and black screen issues have been resolved.
     
  6. bwperez

    bwperez New Member

    29
    0
    Jan 3, 2005
    Just for clarity sake. I'm using a Romio Basic with OTA antenna hooked up. I'm not using a cable card.

    Brian
     
  7. thyname

    thyname Active Member

    1,005
    21
    Dec 26, 2010
    N. Virginia
    From all the posts here, I think this is definitely a Tivo issue. It happens to almost everybody, with or without Tuning Adapter, even with OTA signal, sdv or not SDV channels.

    The problem is Tivo does not acknowledge this. They have not for the past 8 months or so that I have been dealing with it with my Premiere 4. This is not acceptable! They kkep blaming my cable company.

    I don't care about all the bells and whistles in my Tivo, I just want it to do the basic functions of a DVR, which is recording a show, and changing the channels.
     
  8. MeInDallas

    MeInDallas Member

    910
    0
    Jul 31, 2011
    Dallas, Texas
    I been screaming and stomping my feet about that same thing since January 2012 when I got my first Elite/XL4 but it got me no where, so I just gave up. I dont know if Tivo will ever acknowledge or fix it.
     
  9. jellyandtoast

    jellyandtoast New Member

    8
    0
    Aug 26, 2013
    so I take it they never even tried to provide any monetary concessions for all the trouble you've had?

    what a sad state of affairs. I mean, if this is really an issue for a good chunk of people, it's really bad form for them not to acknowledge and try to fix it.

    On my end, I'm going to try the signal amp they suggested but I'm highly skeptical that's the issue. if it doesn't work, I'm returning the box back to Amazon and cancelling my lifetime service.

    what BS on the part of TiVo.
     
  10. jellyandtoast

    jellyandtoast New Member

    8
    0
    Aug 26, 2013
    another update (for the benefit of others).

    Last night I installed a signal booster to see if a weak signal was the root of the issue. but, the booster didn't help at all...

    However, I noticed last night that it was only Tuner #2 that wouldn't tune channels. I went to the DVR diagnostics under settings and noticed that no matter what channel I was on, Tuners 0,1, and 3 constantly had a reliable lock on a signal, whereas Tuner 2 wouldn't tune anything. I restarted several times to see if Tuner 2 is just a dynamic label or if it's 'hard coded' to an actual tuner. it turns out that the latter was true. so in fact, it looks like (at least in my case) there is a defective tuner.

    I called TiVo with this update and they suggested I just return it and get a new one.

    I just ordered a new one and hope that the issue doesn't reappear.

    Can anyone else check DVR statistics and see if all 4 tuners are picking up a signal (even on the weak signal channels)?
     
  11. MeInDallas

    MeInDallas Member

    910
    0
    Jul 31, 2011
    Dallas, Texas
    They did give me free service for awhile, and I went thru a lot of boxes, but switching out a box for another thats exactly the same is just going to produce the same problems. The last update did help one of the major problems I was having, so now I'm at least able to watch TV with the box, but every few days it does go a bit crazy on me and I have to just unplug everything and let it sit for about 10 minutes and then turn it all back on again.

    I dont trust it enough though to use in my main TV room, so its banished to my office for now. Shame to have a $400 box in my office, but oh well. I keep hoping that there will be some update to fix this. I know most the time the engineers are working behind the scenes to fix things that Tivo support doesnt really know about, so its kind of a wait and see situation. I'd love to get a new Roamio, but I wont spend the money on it until I know more. If they cant fix the one I have then I wont give them anymore money, no way.
     
  12. MeInDallas

    MeInDallas Member

    910
    0
    Jul 31, 2011
    Dallas, Texas
    Oh and I forgot to add, I know that engineering has a fix that is supposed to be included in the Fall 2013 software update that might fix this problem for some people, but its just a "wait and see what happens" situation at this point. Hopefully it will help a lot of people out, and I hope I'm included in that count.
     
  13. moyekj

    moyekj Well-Known Member

    11,142
    31
    Jan 23, 2006
    Mission...
    You can always buy a Roamio and give it a try and return it within the return window if you find the problem is still there. I know it's early days and I haven't had my Roamio Plus very long, but I have not seen the issue yet whereas with my Elite I would occasionally see the issue (but I really need to give Roamio Plus about 2-3 months of use before calling it fixed for me). The reported "signal strength" and RS corrected/uncorrected are better on Roamio than on my Elite but that could just be software differences.
     
  14. amseven11

    amseven11 New Member

    96
    0
    Dec 24, 2011
    No problems here with 2 Roamio's. So far so good!
     
  15. oh4real

    oh4real New Member

    2
    0
    Jan 8, 2007
    I bought a roamio for OTA yesterday and after I hooked it up, I notice that one of the tuners never seems to work on all (or most) channels.

    If i do a "signal strength" diagnostic, all channels get signal, in the green. Then I stop diag and the first, second and third tuner seem to catch all channels, but the 4th, just a handful.

    I bought the un-powered antenna ClearStrem1 Convertible, suggested by TiVo, but it made no difference.

    Really horrible when one tuner might be on CBS, but another tuner can't catch it and toggling back and forth between them changes nothing.

    My 4.5 yo dual tuner HD works perfectly on both tuners.

    I guess I'll have to give TiVo a call and possibly do a swap if one of the tuners is defective - assuming it's not a software issue.
     
  16. jdaniels1982

    jdaniels1982 New Member

    47
    0
    Jan 14, 2011
    Long Island, NY
    Running into the same issues here on Long Island....I'm a longtime Tivo user and Cablevision customer....have always had a great tivo experience over the years with the Series 1, Series 2, and 2 tuner Premier xl. The minute I switched over to the 4 tuner Premier Elite model last year I began getting the V58 errors and dropped signal black screen. I returned my 4 tuner last year for an older 2 tuner xl after many tivo box exchanges and cable card swap outs. I was so excited when the Romeo was announced and had hoped the new 6 tuner unit had resolved the old issues....Within an our after plugging in my Roamio, I started loosing channels that minutes before had been working fine. The channels that drop are always unpredictable which makes it worse. I'm returning the Roamio unit and going back to my 2 Tuner XL until it dies. So disappointed I love the speed and agility of the new Roamio...but at the end of the day I'm using it to watch tv....if the tivo can't reliably keep all the channels in tune...what's the point... I'm highly doubtful Cablevision carries multiple brands of cable cards to try.
    Also just want to say how annoying it is that Tivo continually says to me that this is the first they have heard of the issue...when clearly this forum shows that not to be the case.
    Anyone have genuine success resolving the issue?
    Joe
     
  17. jwbelcher

    jwbelcher New Member

    489
    0
    Nov 13, 2007
    Orlando, FL
    I've been checking the DVR diagnostics when getting the black screen after changing channels. Its appears the cablecard tuner status is "waiting for a response" from the tuning adapter.

    This is the same TA (cisco sta1520) that works fine with my TivoHD. My theory is the tuning adapter isn't supporting 6 SDV steams concurrently. I'm having better results with limiting the tuners (right now 5 with the 88635 code). time will tell if it holds up
     
  18. jdaniels1982

    jdaniels1982 New Member

    47
    0
    Jan 14, 2011
    Long Island, NY
    I have never used or needed a tuning adapter with Cablevision so that doesn't explain my issues
     
  19. jwbelcher

    jwbelcher New Member

    489
    0
    Nov 13, 2007
    Orlando, FL
    Have you checked the firmware version on the CableCard? There's a heavy discussion about older firmware not supporting 6 tuners - possible that your CableCard is limited to two? If you browse around in the CableCard diags you should be able to tell how many tuners / sessions allowed. My TivoHD shows the cablecard support 6 even though the Tivo is only using two of them.

    The speed of the Roamio is so good it be a shame to return it. Too bad Tivo doesn't have a code to limit the tuners to two for compatibility. I've tried the 8863x code with 2, but seems the smallest that can be specified is 4 (88634)
     
  20. crxssi

    crxssi Veteran TiVo User

    2,791
    0
    Apr 5, 2010
    Yep.

    I lost all my SDV channels (Cox) also, and no amount of up/down tuning made any difference. So I power cycled the tuning adapter and after a few minutes they came back.

    I *HATE* the whole F'ing tuning adapter concept.

    Same here. Mostly because I hadn't gone through and turned all the crayy non-HD channels off yet. Now I did.

    Mine is a Roamio Pro connected to Cox.
     

Share This Page